Postume onderscheiding aan Paul Gloudemans Nieuw Guineamissie

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-05-2015 | Gewijzigd op: 27-05-2015
 In het stadhuis vond donderdagmorgen 21 mei 2015 een korte ceremonie plaats rond de uitreiking van een militaire onderscheiding. Postuum werd aan de oud-marineman, de in 1989 overleden Paul Gloudemans [1929-1989], het Nieuw-Guinea herinneringskruis uitgereikt uit respect en waardering voor diens inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden.


-Links boven: Het emotioneel moment waarop Antoinette van Eijk de medaille bekijkt.
Loco burgemeester Eric Logister  reikte het herinneringskruis postuum uit.
-Boven: Mevrouw Van Eijk tezamen met loco burgemeester Logister en kleinzoon Paul Niewold.
-Links: Van de Marine waren de
adjudanten Westerveld en Gouda vertegenwoordigd.


foto's © paul kriele, 21 mei 2015. 

Paul Gloudemans heeft  bij de Koninklijke Marine in uiteenlopende functies gediend [1949-1960]. In de jaren vijftig [1953 en 1954 en 1957 en 1958] heeft de Bosschenaar in Nieuw-Guinea gediend.
Dankzij de bemiddeling van kleinzoon Paul Niewold mocht de dochter van Gloudemans, mevrouw van Eijk, van loco burgemeester Eric Logister in het stadhuis het herinneringskruis in ontvangst nemen. 
Vanuit de Marine waren de adjudanten Westerveld en Gouda aanwezig.

Logister sprak onder meer over de afstand van de maatschappij en de onbekendheid met missies die in de jaren 50 [en nog steeds] plaatsvonden. Na de inzet van de militairen hebben we ook de verantwoordelijkheid voor de terugkeer van deze manschappen.Gelukkig wordt ook de nazorg steeds groter.
Met deze postume onderscheiding erken je de inzet van het thuisfront, aldus Logister die zelf uit een 'militaire' familie [vader en zwager] komt en zelf ook 'op missie' is geweest.