Philharmonie Zuidnederland: Na 40 jr.violist Lykle Lykles met pensioen

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-03-2016 | Gewijzigd op: 21-11-2016
De Bossche Lykle Lykles die in januari 65 jaar werd, blijft in alles bescheiden wanneer hem naar zijn verdienste van meer dan 40 jaar violist wordt verwezen. Veel trotser is hij op zijn violen en op zijn bezittingen rond muziek.
Lykle begon in 1965 bij toenmalige Brabants Orkest, dat nu Philharmonie ZuidNederland heet, waar hij binnentrad als tweede violist. Door die positie en door zijn jaren lange ervaring heeft Lykle ‘de groten der aarde’ ontmoet en meermalen met hen gesproken.

Lykle Lykles meer dan 41 jaar
[tweede] violist bij de Philharmonie ZuidNederland. .
foto' s © maarten kroese, 2015.

Levenspartner
Lykle: 'Dankzij mijn opa en zijn vader die allebei amateur violist waren, kreeg ik al vanaf mijn zevende jaar vioolles. Via de vioolpedagoog Lennaert van den Ende kwam ik in kontakt met de Haagse vioolbouwer Vedral die mij een Stadivarius en een Guarneri liet zien. Toen ik er op mocht spelen was ik voor mijn leven verkocht en verknocht aan de viool. Dankzij dat kontakt leerde ik ‘de Italianen’ kennen,’ zegt Lykle in zijn herenhuis op ’t Zand. En hij laat de handtekeningen zien van de violist Arthur Grumiaux en de pianist Stefan Askenase.

Na zijn examen auditeert Lykle bij het ‘strijkje voor de koningin’ van de Koninklijke Militaire Kapel en krijgt een zesjarig contract bij dit ensemble.

Violist bij Het Brabants Orkest, dat toen onder leiding stond van de beroemde – tevens autoritaire - Hein Jordans, is zijn volgende baan. Jordans bracht het Orkest, in de rangen van provincie-orkest, tot grote hoogte. Daar maakte hij kennis met Emmy Verhey, die tot een van zijn beste vriendinnen is gaan horen. Ook kwam hij in die jaren Ed Spanjaard tegen met wie hij een langdurige relatie aanging. In de operaproductie Aïda werkten Ed en Lykle al samen.
'Dat concert is voor mij een hoogtepunt in mijn leven geweest,’ zegt Lykle.

Beroemde violen
Dankzij Emmy Verhey werd hij geattendeerd op een Pietro Guarneri viool uit 1747, een solisten viool met unieke klankeigenschappen, zegt Lykle die in zijn leven veel geld heeft gespendeerd aan violen en strijkstokken, een hobby die hem naar Parijs, Londen en andere wereldsteden leidde. Maar deze Guarneri ging in bruikleen naar concertmeester Adelina Hasani voor een prachtige Jacobus Stainer viool van nog een eeuw ouder [1656] ook !

Naast violen en strijkstokken heeft Lykle ook de Russischle literatuur als hobby. Daar kan hij na zijn pensionering vanaf juli 2016 zich nog meer in verdiepen, terwijl zijn herdershond Lupot naast hem ligt.
Maar in tegenstelling tot diens voorganger Saartje, heeft Lupot nog geen enkele keer life een concert kunnen meemaken. Die exklusieve eer was in de jaren 90 bij het concert aan de Dommel olv Jaap van Zweden aan Saartje toebedeeld.  Men dacht dat er een blinde violist in het orkest zat .. ..


Terug naar boven