Uitvaart van lieve & gastvrije opa smidje Ad van de Wiel in Sint Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-01-2017 | Gewijzigd op: 10-01-2017
Met vele familieleden, vrienden en bekenden voltrok zich zaterdagmorgen 7 januari 2017  in de Sint Jan de uitvaartdienst van smid Ad van de Wiel.  De dienst werd gecelebreerd door de nieuw benoemde kapelaan Gidiom van Meeteren en ondersteund door een gelegenheidskoor.
'Ad is de stilte van de eeuwigheid binnengegaan,' zo sprek pastor Palthe in zijn welkom. 'Een leven zonder Ad is ondenkbaar. Het is een afscheid in een kerk die hem zo vertrouwd  was.  91 jaar geleden werd voor Ad de doopkaars ontstoken.'

Sint Jan

Uitvaartdienst rond smid Ad van de Wiel

*24 april 1925 † 2 januari 2017.

Hoofdcelebrant was de nieuwe
kapelaan van de Sint Jan Gidiom van Meeteren
.

 

Even later zouden de kleinkinderen Denis en Robin  [van zoon Bert & Diana] en Evelien [van dochter  Liesbethe&Ton] en Marline en Steven en Janiek [van dochter Helma] rond de baar de kaarsen als teken van leven aansteken.

In de woorden ter herinnering aan haar vader sprak dochter Helma  over Ads levensloop, zijn woonadressen [Lombok en de Westwal bij ouders en zijn broer Walter] en  onder meer over zijn tijd in Indië en zijn huwelijk met Tiny van Hirtum met wie hij al enige jaren verkering had, genoemd. In 1957 zijn Ad en Tiny getrouwd.
 Ad wist al op zesjarige leeftijd dat hij smid wilde worden en op van zijn tiende stond de jongeman na school bij Ome Marten Scheffers in de smederij, die bij in 1950 overnam.
Ad was trots op zijn kinderen Bert, Liesbeth en Helma en kleinkinderen. Bij hem op bezoek gaan in de St.Jorisstraat was altijd een feest. Zij allen vonden hem een gastvrije en lieve opa. Ook was Ad geliefd in de buurt en bij de koren- Bosch' Mannenkoor, het koor van de St, Cathrien  en het Jeroen Bosch koor waarin hij zong.
Bijna dagelijks stond hij voor zijn zaak op de stoep om met passanten een praatje te maken of een grap uit te halen.'

'Het het plots heengaan van Tiny, in 1994 na 37 jaar huwelijk,' zo sprak Palthe,' was een grote klap voor hem en een groot gemis. Maar het verlies maakte van hem geen verdrietig mens. Ad was, zoals apostel Paulus het al schreef, iemand die lief heeft, niet voorzich zelf alleen.'
 
Helma: 'Na het breken van zijn schouder  door een val tegen de kast ruim een  jaar geleden kon Ad niet mee terug keren naar zijn oude stekje in de Sint Jorisstraat 9 . Met veel verdriet is hij via Nieuwehagen naar Antoniegaarde [vanaf 16 juni 2016]gemoeten. Maar daar had hij het met bijna al zijn eigen spullen opnieuw  ingericht.'
En Helma besloot met: 'Het was een gezellige, gastvrije en vooral lieve opa.'

   
  De kleinkinderen, Denis en Robin, Evelien, 
Marline en Steven en Janiek dragen de kist met
het lichaam van opa Ad van de Wiel de kerk binnen
en steken rond de baar de kaarsen als teken van leven aan
.

foto's © paul kriele,  7 januari 2017.

'De halve volle kerk laat zien dat velen opa en hij van velen heeft gehouden, 'zo spraken de kleinkinderen Evelien en Janiek ter nagedachtenis aan Ad van de Wiel.
'Opa was nooit allenig, altijd stond er wel iemand om hem heen. Vaak posteerde hij voor de deur om er  met die en gene een praatje te maken.  Ik noem hem dan ook de 'BBB-er'.  De Beroemde Beruchte Bosschenaar,  een opa die altijd een grapje of een complimentje wist te maken .
Opa was zo trots als een pauw op zijn vrouw, zijn kinderen en zijn kleinkinderen.
Bij hem stond het vak van smid in hart en nieren. Dat wist hij, tijdens een uitstapje, toen hij bij ons in Emmen logeerde, op een ambachtenmarkt ook daadwerkelijk tegenover een jonge smid wist te bewijzen. ..We koesteren allemaal onze eigen herinneringen.
Ik zie hem staan: met in de ene hand een hamer en in de andere hand zijn vrouw Tiny.
Mijn opa..., er was niemand zo aardig als die opa zoals hij.'

Bevriend Bosschenaar en collega-lid van een van de koren waarin Ad zong, haalde een tekst aan van Ad die hij zelf in1980 -het zal op zijn tachtigste zijn geweest- heeft geschreven.  Daarin somde Ad op een soms komische en dan weer relativerende manier alle dingen en ontwikkelingen op die er nieuw in zijn leven waren gekomen. Zaken en feiten, karakteristieken en eigenaardigheden van mensen en ontwikkelingen op gebied van mode, tv ,elektriciteit, geluid en andere technische dingen. Er kwam bijna geen eind aan. Maar met die tekst heeft  Paardekoper het leven en de aard /karakter van Ad van de Wiel willen neerzetten. 

Na de uitvaartdienst vond op het  kerkhof  Orthen de begrafenis plaats.

Terug naar boven