Oud-PNEM-directeur de Roy v. Zuydewijn overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-03-2009 | Gewijzigd op: 29-03-2009
Moeilijk zichtbaar, maar in de positie van voorzitter van de Stichting Jeroen Boschexpositie [1967] maakte Jacques de Roy van Zuydewijn deel uit van het ontvangscomité, bij het bezoek van koningin Juliana in november1967 aan deze grootse Jeroen Boschtentoonstelling.

foto © frans kuit, 17 november 1967.

Donderdag 26 maart 2009 is in Wassenaar op 90-jarige leeftijd mr. Jacques Anne de Roy van Zuydewijn overleden. De Roy kwam op 26 jarige leeftijd in 1945 als jurist in dienst van de Provinciale Noordbrabantse Elektriciteitsmaatschappij PNEM, de voorganger van Essent. De in Indonesië geboren afgestudeerd jurist was eerst werkzaam geweest bij het Ministerie van Landbouw en Economische Zaken. In januari 1960 werd de Roy van Zuydewijn bij de PNEM de eerste niet technisch opgeleide directeur als opvolger van Petit en vanaf mei 1968 voorzitter van een -toen pas kort ervoor -driehoofdig ingestelde directie. De Roy was ondanks zijn min of meer aristocratisch uiterlijk –in de nogal formeel en strak geleide PNEM hiërarchie- in positieve zin een nieuwlichter.

Na de welvaartsjaren 1960-1970 overkwam de PNEM en geheel industrieel Brabant allerlei hoogte-en dieptepunten, zoals de oliecrisissen van 1973 en 1979, de opkomst van het Gronings aardgas [1965] en de daaropvolgende sluiting van de Limburgse mijnen en de terugschakeling van olie en aardgas naar- opnieuw- kolen [Amer 8], welke laatste een gevolg was van het niet doorgaan van de MaasWaalcentrale, én een reactie van de directie op het feit dat de Regering niet durfde inzetten op de bouw van kerncentrales. Hierdoor staat die periode in de annalen omschreven als een ‘Geheel onberekenbaar verloop van het aandeel brandstof: van steenkool naar olie en daarop naar aardgas en zo weer terug.’

De periode van ‘De Roy’ [1959-1981] was er een van ‘geluk en wijs beleid’, aldus F.A.van Melick, hoewel de directeur, die in 1981 op 63-jarige leeftijd door ziekte terugtrad, dit alles niet zelf beaamde. Er was in diens tijd sprake van een verzevenvoudiging van de stroomproductie en een enorme groei van de afzet.
De Roy maakte als directeur in 1979 een nieuw hoofdkantoor [Koningsweg], de bouw van diverse nieuwe Amercentrales, het 50-jarig bestaan van de PNEM [1964] en ingrijpende ontwikkelingen op gebied van loonkostenstijging en veranderende arbeidsomstandigheden [werktijdverkorting], reorganisatie van districten naar rayons en de overname van Gemeentelijk Elektriciteits Bedrijven [GEB], zoals Tilburg [1954], Goirle, Helmond [1980] en Den Bosch mee. Ook memorabel is de aansluiting van de laatste Brabantse woning op elektriciteit in 1960 en als allerlaatste een pand in de Biesbosch in 1981.
Naast zijn positie van PNEM-directeur was ’De Roy’ voorzitter van de Werkgeversvereniging voor Elektriciteitsbedrijven en nam rond de Jeroen Boschexpositie van 1967, naast een representatieve, ook een bestuurlijke positie in als voorzitter van de Stichting Jeroen Bosch.
De Roy van Zuydewijn die op woensdag 1 april 2009/10.45 uur in Ockenburgh wordt gecremeerd, werd onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving de erepenning van de provincie Noord-Brabant.


Terug naar boven