Psychiater/directeur Goos Zwanikken legt leven & werk in boeken vast

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-05-2017 | Gewijzigd op: 11-05-2017

dr. Goos Zwanikken was jaren lang een beeld-, en beleidbepalend psychiater van het psychiatrisch instituut Voorburg in Vught. Hij moderniseerde in de jaren eind 60 de aanpak van psychiatrische patiënten en heeft naast zijn werk in het instituut vele publicaties op zijn naam staan. 

Jaren na zijn pensioen zette deze 90-plusser en emeritus hoogleraar Psychiatrie - in drie delen- zijn visie en zijn levenswerk op papier: ‘Mijn gang door  de psychiatrie’ in woord in beeld. Het betreft Zwanikken’s aan tekeningen, dagboeken en andere notities die hij al vanaf zijn studiejaren op papier zette. Dat deed de voormalig geneesheer –directeur  naast zijn hobby voor muziek: dwarsfluit en gitaar spelend en later mondharmonica.

Die 1400 bladzijdenzijn voor beroepsoefenaren interessante lectuur, maar voor buitenstaanders minder aanlokkelijk om te lezen. Maar ze zijn wel betekenisvol voor de geschiedenis van de Nederlandse psychiatrie, puur alleen door de moderne en vooruitstrevende aanpak en zienswijzen van dr. prof. Goos Zwanikken.

Goos en Joke Zwanikken -Leenders
met rechts Henk Engel.


foto © paul kriele, 18 juni 2010.
.............................................................................

-In een recensie van ‘De Psychiater’ staat over deze ‘subjectieve geschiedschrijving’ onder meer: ‘Alle mensen die Zwanikken binnen zijn vak heeft ontmoet krijgen hun eigen – op ieders waarde geschatte- plaats. Dit ego-document, dat enig is in zijn soort, bestaat uit  drie delen: Deel 1 1927-1974 dat  Zwanikkens ontwikkeling in studie en werk  bevat, maar ook door het historisch verloop tijdsbepalend is .

-Deel 2 [1974 -1985]  Zwanikkens tijd als geneesheer-directeur van Voorbrug/Reinier van Arkel. Dat deel bevat ook de  reorganisatie van de instituten en geeft een beeld van de opleidingen.

-Deel 3 [1985-heden] komt voort vanuit de locatie Nijmegen, waar Zwanikken voor zijn werk is gaan wonen. In dit deel komen zijn ervaringen als hoogleraar  en hoofd van de afdeling psychiatrie van het Nijmeegse Radboudziekenhuis aan bod. Ook diens nevenfuncties en de periode na zijn emeritaat staan erin beschreven.

Steeds komt in zijn werk zijn zorg voor de meest vergeten groep in de samenleving en in zijn vak tot uiting.

Uitgave in eigen beheer ISB nummer 9789082501629 [deel 1]Terug naar boven