Bescheiden uitvaart Paula van Elderen

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-08-2017 | Gewijzigd op: 15-09-2020
Erg bescheiden uitvaart van Paula van Elderen 

Op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 is voor de vorige week donderdag 27 juli 2017 op 105-jarige leeftijd overleden Paula van 
Elderen in de Sint Jan een uitvaartdienst gehouden. Celebrant van de uitvaartdienst, die muzikaal werd ondersteund door het Inter Parochieel koor, was diaken Vladimir Palte.
In het hoogkoor waren, naast een vijftal belangstellenden, slechts vier familieleden van de derde generartie aanwezig.
Klopper  & Kramer verzorgde de uitvaartdienst met aansluitend  de bijzetting van Paula van Elderen in het graf van zus Henrica van Elderen.
 
Naaste
familie van Paula van Elderen.


foto © paul kriele,  1 augustus 2017.
...........................................................
 
Uitvaartdienst van Paula van Elderen.

foto's © paul kriele, 1 augustus 2017.
......................................................................................................

Bericht van 29 juli 2017 Paula van Elderen op 105-jarige leeftijd overleden
Een van de oudste Bosschenaren Paula of ook wel Paulina van Elderen is donderdag 27 juli 2017 op 105-jarige leeftijd overleden. Voor jongeren nauwelijks, maar ouderen zal deze mevrouw wel bekend zijn. 
Van Elderen refereert aan de vroeger bekende zaak chocolateriezaak Van Elderen op Schapenmark 37. Maar die zaak is al in 1976 opgeheven. Daar zit nu de Handyman. 
 
Schapenmarkt

Het pand Schapenmarkt 37,  voor heen was dit 
een chocolateriezaak, tegenwoordig zit de Handyman er in.


foto © paul kriele,  29 juli 2017.
.........................................................................................................................
Foto uit  de jaren 60 met Van Elderen links vooraan het eerste zonneluifel.
 

  
Al in 1919 begon de vader van Paul[i]na, Henricus van Elderen,  een zaak in chocolaterie, comestibles en essences. Die winkel had een klassiek houten inrichting In die kasten stonden de chocolateriedozen van Lindt, Droste en Delice en de flessen drank ten toont gesteld. Bij de opheffing is het interieur naar restaurant ’t Bosch Kwartiertje in de Korte Putstraat verhuisd.

In de zaak hebben jaren de dochters Paul[i]na,  de al eerder overleden Henrica en Maria gestaan. Zij woonden boven de zaak. Deze ongehuwde dames zijn geboren rond 1900, kort na het huwelijk in 1898 van hun vader Henricus Johannes Cornelius van Elderen, die de firma G. A. van Elderen van zijn vader voortzette. Deze Henricus  werd in de volksmond het ’Suikeren Harrieke’, genoemd.  
Die roepnaam is niet alleen afgeleid van de branche waarin hij werkte, maar ook van zijn kapitaal. Toen Henricus in 1939 stierf, ontvingen diens weduwe Johanna Duitsman *1876-+1948,  hun  drie dochters en schoonzoon Bernard de Bresser een aandeel in de zaak. Daarover is lang erna wat onmin over ontstaan, met als gevolg  dat de zaak na de opheffing in 1976 tot 1996 ! leeg bleef staan…Geoffrey Groenewoud kocht in dat jaar het pand. Bij de renovatie en ombouw tot drie appartementen brak Groenewoud onder meer aan van de laatste houten poepdozen af die zich in het pand bevond en nog op de Binnendieze loosde.  Bron: Verdwenen Stadsgezichten *1998.
 
Voor Paulina, voor wie op 1 augustus 2017 in de Sint Jan een uitvaartdienst wordt gehouden, vindt  op het kerkhof in Orthen de bijzetting bij haar zus Henrica plaats. 
 
Na het overlijden van mevrouw Anneke Boom op 5 april 2016 was Paulina van Elderen de oudste  Bossche.
 
 


Terug naar boven