Tom Jansen:gouden speld voor 60 jaar lidmaatschap Hockeyclub Den Bosch
Printerversie |
Tom Jansen is zaterdag 6 januari 2018 door de Hockeyclub ’s-Hertogenbosch geëerd vanwege zijn 60- jarig lidmaatschap van de hockeyclub. Voorzitter Mieke van de Akker –Lathouwers reikte- na een speech - aan Jansen in het clubgebouw bij de Oosterplas de gouden speld [kikvors met hockeystik] uit.
Na een toespraakje ontvangt Bosschenaar Tom Jansen van de voozitter van de Hockeyclub 's-Hertogenbosch de gouden speld. foto © fransje jansen, 6 januari 2018. ............................................................................. |
|
Twintig jaar geleden ontving Tom ook al een gouden speld waarop naast een hockeystik een briljantje is ingelegd. |
Jansen [*1949] kwam mede dankzij zijn vader Frans Jansen [*1916 † 1997] bij de Bossche hockeyers terecht. Maar een extra stimulans was dat veel buurtgenoten van het villapark, zoals het Hinthamerpark op het eind van de Graafseweg genoemd werd, lid waren van ‘zwart/geel’.
Bij de Hockeyclub ’s-Hertogenbosch, die in 1937 werd opgericht vanuit de bloeiende sportclub van de PNEM [voorganger van Essent], waren behalve die buren onder wie Jos Smeets en Harry Govers, ook tal van familieleden Janssen actief. Uit die familiekring komt er een heel rijtje langs: zus Francine en Toms drie broers Han, Dré en Christian en de twee bij AFJansen herenmode werkzame Huub en Tonny.
Van die ‘ouderen’, daar heb ik het van geleerd, zegt de nu 68-jarige Tom, die als zevenjarige begon bij de aspirantjes. Bekend was toen het echtpaar Huub en Jos Scott. Zij verzorgden van alles voor de jeugd. Met plezier kijkt Tom terug op de periode met coach–trainer Wim van Heumen. Van Heumen werd later trainer en bondscoach van het Nederlands hockeyefltal.
Tom: ‘Ons hockeycomplex lag naast de tennisbanen van Bastion Baselaar op De Vliert. Op die plek zit nu Sportiom. Van ons gezin, dat dus nagenoeg aan de overkant woonde, verkeerde ik bijna dagelijks op het hockeyveld’.
Tom is naast sporter ook een verdienstelijk jeugd/senioren/veteranentrainer en bestuurslid geweest. Wat dat betreft heeft hij ook in uiteenlopende commissies veel meegemaakt. Hij noemt de redactie-, de verzend-, de toernooi-, en de technische commissie, waar hij in zat, voordat hij in de jaren 90 bestuurslid werd.
Tom is geen beroemdheid geworden, zoals de Bossche dames en heren hockeyers. Maar hij had onmiskenbaar talent en drong door tot Heren I. Maar op zijn 27ste – in 1976 - stopte hij vanwege zijn plicht als vader van een zich uitbreidend gezin en door zijn werk.
Later werd Tom Jansen commercieel directeur bij Van den Boom uitzendbureau en momenteel is hij nog steeds actief als zelfstandig bedrijfsadviseur.
Terugkomend op dat [inter-]nationale Bossche hockeytalent: ‘In mijn tijd waren zuidelijke teams helemaal niet in beeld. Dat speelde zich allemaal in de Randstad af. Het was toen ondenkbaar dat een zuidelijke club tot die regionen zou doordringen. Maar de Bossche dames spelen al jaren op het hoogste allerhoogste niveau. Maar liefst 19 jaar op rij werden de dames landskampioen en de heren eenmaal in 2000’.
In de jaren 90 legde het bestuur onder voorzitterschap van Hans Koppens, de focus op het tophockey. Jansen: ’Dat vond zij toen belangrijk. Maar wel met de notitie dat de breedtesport er duidelijk niet onder mocht lijden. Want… Hockeyclub ’s-Hertogenbosch was en is nog steeds een grote familieclub’.
De meest memorabele tijd noemt Tom de periode als jong ventje, toen hij speelde in Heren I met Cees van den Berge [*1931 † 2017] als aanvoerder en Paul Jansen [† 2017] als keeper.
En van een dieptepunt wil Tom Jansen niet spreken… ‘Dat kun je toch niet zeggen als je 60 jaar bij zo een schitterende club gezeten hebt’.
Terug naar boven