Archief van fotograaf Jan Verhoeff overgedragen aan Erfgoed

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-09-2019 | Gewijzigd op: 19-09-2019
Het archief van fotograaf Jan Verhoeff is overgedragen aan Erfgoed [Stadsarchief]. 
Het omvat  acht meter aan ordners met fotonegatieven en digitaal fotowerk, zo meldt het Brabants Dagblad  [dd.19092019]. Het omvat al het werk vanaf de jaren zeventig t/m 2007 door Verhoeff voor het Brabants Dagblad verricht. En daarmee een stukgeschiedenis van Den Bosch en regio vastgelegd.Jan en echtgenote
Jaco op het door hen geliefd terras van de Meierijsche Kar mei 2015
.


foto © paul kriele, 23 mei 2015.
 


Bericht van 23 mei 2015 Serene en bescheiden afscheidsdienst voor Jan Verhoeff
De afscheidsdienst voor Jan Verhoeff op vrijdag 7 december 2018 in de Grote Kerk op het Kerkplein, die zaterdag 1 december 2018 aan een ernstige ziekte overleed, was sereen en bescheiden. Ook de kist  was eenvoudig, met een bloemstuk bedekt.

Er waren geen toespraken vanuit de Oeteldonksche Club noch vanuit het Brabants Dagblad.  Beiuden waren Wel was onder de aanwezigen oud-collega Felix Janssens aanwezig, evenals enkele huidige medewerkers van 'de krant'. In de kerek 

De kinderen van Jan en Jaco Bart, Marieke en Anke spraken ieder een eigen herinnering uit aan hun overleden vader. De kleinkinderen Bo, Sem, Noah en Pien ontstaken elk een kaars bij de kist van opa.. Sem plaatste een tros ballonnen bij de kist. Die was bedoeld voor de surprise-avond die door hen al uitgebreid was voorbereid. 
De kleinkinderen ontsteken
ieder een kaars bij de kist
van hun overleden
grootvader Jan Verhoeff.


............................................................
 
Bericht van 3 december 2018 Fotograaf Jan Verhoeff overleden
Zaterdag 1 december 2018 is Jan Verhoeff op 74-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte overleden.
Verhoeff stond in de jaren 60, 70 en 80 bekend als de fotograaf van het Brabants Dagblad met zijn herkenbare, gebreide  blauwe vissersmutsje, dat hij – op vakantie- in Normandië had opgedoken. Met carnaval veranderde dat in rood-wit-geel en met koninginnedag in oranje.
In zijn jeugd toonde Verhoeff al belangstelling voor de fotografie, maar dat was thuis verboden terrein. Op zijn eerste huwelijksdag kreeg hij, op initiatief van zijn vrouw Jacco, een donkere kamer. 
De flitsende en
vliegende stadsfotograaf Jan Verhoeff.


Jan zei eens: ‘Ik ben van nature nieuwsgierig’.

cartoon © cor versteeg, november 1990.
........................................................................................
Jan volgde de MULO in de protestantse school op het Emmaplein [later 'de Pierson']. Zijn carrière begon, na een studie aan de fotovakschool, in 1966 als freelancer bij het Brabants Dagblad waar hij als dimafonist de foto’s van de correspondenten bewerkte. In 1971 kwam hij met collega fotograaf  Felix Janssens in vaste dienst.
Verhoeff was de flitsende en vliegende stadsfotograaf. Hij maakte  dieptepunten mee, zoals de gijzeling van een gezin in Deil in 1973 en de ontvoering van Toos van der Valk op 27 november 1982. Hoogtepunten waren de Elfstedentocht in 1997 en het bezoek van paus Johannes Paulus II in mei 1985 aan Nederland. Verhoeff  had het meeste met mensen, zoals bij huwelijksfeesten en bij onderscheidingen. Maar liever geen ongelukken, die hij meed.
Verhoeff was in 1976 de oprichter van de Oeteldonkse Kletsavonden en oprichter / lid van De Bossche Bollen.  Van de Krukskes ontving hij in februari 1988 de onderscheiding De Gouden Erekruk en van De Gieters ging hij in maart 2000 op de Oetedonkse Traayout in De Unie ‘Onder de douche’.
Foto exposities
Geëerd en gewaardeerd is deze stadsfotograaf alom. Dat is ook te merken aan de exposities die er van zijn creatief fotowerk werden opgezet. 
Bij diens 25-jarig jubileum in 1973 in De Speeldoos. In het Regionaal Informatiecentrum van de GGZ [Hinthamerstraat] met ‘De regionale voorpagina’ [juli –oktober 1998] en op het theaterfestival de Boulevard van 2002, waar hij portreten maakte van bezoekers die er geëxposeerd werden en in 2007 bij diens afscheid in Het Noord Brabants Museum, waar enkele tientallen foto’s van hem werden tentoongesteld. Dat ging gepaard met een catalogus [fotoboek] met 500 van de 80.000 foto’s die Verhoef in zijn leven als stadsfotograaf had gemaakt.
De Meierijsche Kar
Mensen flitsen en mensen kijken, dat deed Jan Verhoeff graag ook in zijn stamcafé De Meierijsche Kar. Vaak kon je hem op het terras met zijn vrouw Jaco daar vinden.

Meierijsche Kar
Jan en Jaco op het terras van hun
stamcafé, wekelijks daar te vinden.foto © paul kriele, 23 mei 2015.
...........................................................
 

De afscheidsdienst voor Jan Verhoeff vindt plaats op vrijdag 7 december 2018 / 14.00 uur  in de Grote [Hervormde] Kerk op het Kerkplein. 

Terug naar boven