Met boek&spelen van marsen wordt herinnering aan de Spiero's levend

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-09-2019 | Gewijzigd op: 13-09-2019
Met de uitgave van het boek 'Simon Spiero' en het spelen van enkele marsen door de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch op donderdag 24 oktober 2019 wordt de herinnering aan  de Bossche Spiero's, te weten de muzikant docent, componist Simon en de winkelierster Gientje Spiero, weer levend.
Simon Spiero [*Den Haag, 4 april 1884  + 25 april 1961] kwam na zijn opleiding aan het Haags Conservatorium op achttien jarige leeftijd  als muzikant naar 's-Hertogenbosch. Daar speelde hij bij de schutterij en kreeg later een aanstelling als trombonist bij het Stedelijk Orkest.

Toen het Stedelijk Orkest in 1921 werd opgeheven werd Simon, die intussen [1906] getrouwd was met Mathilda Blijdensteijn, docent aan de Gemeentelijk Muziekshool. Mathilda openede een muziekwinkel in de Kerkstraat,  waar het gezin [met negen kinderen...] woonde, dat later beheerd werd door dochter Gientje [Regina] Spiero.  Simon was naast zijn beroep als docent dirigent van diverse muziekkorpsen in de regio. Door zijn functie en door zijn muziek was Simon Spiero de spil van het muziekleven van 's-Hertogenbosch en.. van het Oeteldonks carnaval. 

'De Koninklijke' gaat op die zondagmiddag van Simon Spiero onder meer de Bevrijdingskmars [*5 november 1942] en de Onderduikmars [*9 maart 1943] die hen herinnert aan de onderduikadressen waardoor veel leden van de familie Spiero in de Tweede Wereldoorlog gevrijwaard bleven van deportatie naar Duitsland.
De muziekwinlel van Gientje, zoals die bekend stond, bleef jaren lang een legendarisch muzikaal trefpunt in de stad. Simon Spiero liep tot zijn dood  in 1961 elke dag met zijn blindenstok vanuit  de woning in de Verwersstraat naar de winkel van zijn dochter die zijn vrouw indertijd had opgezet. 

Op Bossche Encyclopedie staan zowel over Simon als over Gientje Spiero artikelen zie  Simon of Gientje 
-Links: Gientje Spiero op
haar tachtigste verjaardag.
-Onder: De muziekwinkel van moeder
Mathilda Spiero op Kerkstraat 19, later
voorgezet door Regina[ Gientje] Spiero. 


foto © paul kriele, 2 juni 1988. en onder archieffoto. 
Voor foto en artikel van/over Simon Spiero zie Bossche Encyclopedie


Terug naar boven