Levensverhaal van Koosje de Leeuw, kind van het Land van Maas en Waal

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-04-2020 | Gewijzigd op: 24-04-2020
De jeugd van Koosje de Leeuw  [*12 maart 1951]  voltrok zich in het Land van Maas en Waal. Daar stond haar ouderlijk huis waar het gezin bestond uit vijf jongens. Koosje was de eerst geborene en daarmee de oudste in het door mannen overheersende boerengezin. Al jong voelde zij dat zij een eigen rol in het gezin had. In haar geval bestond dat vooral uit huishoudelijke taken.  
In 'Een te grote jas' beschrijft zij hoe zij omging met haar taak.  Ze was pas dertien geworden, in het jaar waarin haar vader overleed.  

Haar jeugd speelde zich niet af in het mooie beeld dat er  van het Land van Maas en Waal bestaat. Dat gebied werd al vroeg en aanhoudend geteisterd door overstromingen met een hoogtepunt, of liever dieptepunt in 1926.  Dat maakte het land  niet echt vruchtbaar. De De Leeuws woonde net in de punt van Maas en Waal waardoor het ook bij geen overstroming nat bleef en waar het land weinig opleverde. Koosje vergelijkt de streek en de armoede met de Brabantse Peel. 'Er groeide niks, de mensen waren bang,' zegt ze nu nog. 
Door de dood van haar vader is zij zich meer de rechterhand van haar moeder gaan voelen.
In Den Bosch waar zij in 1973 naar toe verhuisde, heeft zij een verscholen talent vervolmaakt door studies aan de Schrijversvakschool. Daarna volgde zij een schrijfcursus bij 'Laudius' en werd zij geïnspireerd om haar persoonlijk verhaal te schrijven. 

Na een beroepsperiode bij Divers, ze was intussen 67 jaar,  bedacht ze met schrijven haar leven vorm te geven. 
Koosje weet een menselijk beeld van haar jeud vast te leggen. Ze schijft dicht op de huid vanuit haar ervaringen in het land in en om Alphen waar door zij de geschiedenis van haar familie doorheen rijgt. Dat geeft aan de lezer, die bekend is met de jaren 50 en 60 veel herkenningsmomenten. 
Al die kleine dingen maken tesamen één verhaal.  
Naast het boek 'Een te grote jas' geeft Koosje ook nog een blog uit" www.koosjeschrijft.nl
 
..................................
Beelden uit mijn kinderjaren.
foto's © familiealbum koosje de leeuw.
.....

\

Terug naar boven