Oudste Bosschenaar, Martien Craane op 103 jarige leeftijd overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-10-2020 | Gewijzigd op: 28-10-2020
Oudste Bosschenaar Martien Craane [103 jaar] overleden.
Martien Craane in een interview drie maanden voor zijn 103de verjaardag
in zijn woning aan de Van Kasterenwal
. foto © paul kriele,  26 februari 2020.

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 oktober  2020 is de oudste Bosschenaar, Martien Craane op 103- jarige leeftijd overleden.  Martien was een week ervoor nog in het JB-ziekenhuis opgenomen geweest vanwege een overdaad aan vocht in zijn lichaam en een zwak werkend hart. 
Een week later, donderdag 22 oktober mocht hij weer naar huis. Hoewel verzwakt, het aanvankelijk goed met hem ging, vertelt dochter Marijke Woltman-Craane, zakte hij door een zwak hartritme toch weer weg.
Voor Martien zat zijn leven er op. Het ooit krasse baasje was op het einde voorbereid. 'Ik vind het genoeg zo,' zei hij. Zoals zijn wens was overleed Martien in alle rust en stilte in zijn slaap op zaterdagmorgen om 07.00 uur.  De verpleegsterztond die morgen rond half acht voor een gesloten deur.....
Martiens vader Bart, Marijs opa, was ook zo -op 93-jarige leeftijd-in zijn slaap overleden. 

Nog geen half  jaar geleden, op 7 mei  2020 vierde hij nog, in bescheiden kring, zijn 103de verjaardag in zijn  woning aan de Van Kasterenwal.
Martien tradt nog, in zijn laatste publieke gebeurtenis, bij Gordon op. Die opname wordt op maandag 16 november 2020 uitgezonden.

Bericht van 7 mei 2020:  Impressie van de viering op donderdagmiddag 7 mei 2020.
............................
 
-Hierboven: Martien Craane benietend van zo veel belangstelling.
-Hieronder: Het appartement van Martien
De dj Arnold  van Os die er een repertoire muziek liet horen. Dat
gebeurde vanaf de binnenplaats aan de Kasterenwal waarop de jarige
vanuit zijn tuintje uitzicht had. Dochter Marijke met
d'r man en zoon Henk, de hulp en enkele buren en vrienden waren van de partij.


foto's © paul kriele,  7 mei 2020.
 
..............................
......
 Bericht van doneerdagmorgen 7 mei 2020: Aankondiging verjaardag Martien Craane 103 jaar.

Vandaag heeft de stad een 103-jarige. Martien Craane geboren op 7 mei 1917 in de Hofstad viert die bijzondere mijlpaal in kleine, besloten kring met dochter Marijke en zoon Henk en aanhang.
....
Martien Craane viert vandaag zijn 103de verjaardag.
Hij is op een beetje doof na en wat moeizaam lopen nog goed gezond.
De krant en zo leest hij meestal met een vergootglas.


foto's © paul kriele, 26 februari 2020.
....

Na de oorlog pakte stapte Martien las visboer over naar de bonneterie en heef t daar met zijn vrouw zijn geld mee verdiend. Craane was zijn leven merendeels marktkoopman . Hij begon vóóor de oorlog met een viskraam bij de Watertoren en reed vrijdags ook met een kar met vis door de stad. Buiten de markt in Den Bosch bezocht Martien markten in Oss en Nijmegen. Maar de Bossche markt vond hij nog het meest gezellig.
Martien was bijna 70 jaar getrouwd met Tonny Kooijman [+ 2 oktober 2014]. Naast werk hield hij ook van muziek en speelde besklarinet en was daarnaast lid van de Muziekvereniging Pieter Jelles.
Dat hij de leeftijd van 103 jaar heeft kunnen bereiken komt mede door rustig aan te doen met drank. Slechts één glaasje wijn per dag en een glas jus d’orange. In zijn jonge jaren heeft hij ook gesport en verder normaal geleefd.'Net als elk ander,' zegt de nog krasse baas.

De burgemeester stuurt vandaag  naar Martien een gelukwens in een videoboodschap.
En om 15.00uur komt Arnold van Os die in deze tijd bij tehuizen mechanische muziek ten gehore bengt op de parkeerplaats achter de Kasterenwal.

Terug naar boven