In muziekboek van Bosschenaar Van Liebergen: elke dag een componist

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-06-2020 | Gewijzigd op: 23-07-2020
Harry van Liebergen, Bosschenaar, maar geboortig in Megen [* 1950] heeft zijn derde boek uitgegeven, getiteld ‘De [on-] bekende componist . De titel slaat op 366  dagen, waarbij op elke dag een componist, die op deze dag is geboren of overleden, wordt besproken. Te beginnen rond 1100 met Hildegard von Bingen en eindigend in 2005 met de in Den Bosch geboren pianist en componist Bas Wagemakers .
 
Na 'Bloedbad' en 'De
Luie Componist' brengt Harry van Liebergen eind juni zijn derde boek uit: 'De [on-] bekende componist'.
 

foto © paul kriele, 9 juni 2020.
...........................................

Er komen veel onbekende componisten voorbij, maar net zo goed veke bekende onder wie Franz Schubert, Ludwig von Beethoven, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart.
Kent u ook Gioachino Rossini? Voor sommigen van zijn tijdgenoten was Rossini de meest luie, maar voor Van Liebergen een zeer productief en boeiend componist. Over deze luie componist gaat onder andere Van Liebergens eerste boek ‘De Luie componist’.

Harry van Liebergen, die al van huis uit door muziek geboeid raakte, beseft dat velen niet van klassieke muziek houden. Wij luisterden thuis in de jaren 60-70 elke zondagmiddag naar het Vlaamse radioprogramma ‘Belcanto’ van Etienne van Neste. Dat meest populaire Vlaamse radioprogramma van zijn tijd maakte dat klassiek niet zwaar of moeilijk is, maar vaak luchtig, soms vrolijk. Met zijn nieuwe boek, dat lichtvoetig van aard is, wil hij de lezer nieuwsgierig maken naar de wereld van de klassiek muziek.
 
.............................
De muziekboeken, tenminste vehalende muziekboeken, 
die gaan over honderden componisten uitgegeven door Harry van Liebergen.

 
..............................

Doel van ‘De [on-]bekende componist’
In mijn boek schrijf ik het verhaal achter de achtergrond van de muziek. Waarom bepaalde composities zijn geschreven. Een requiem of een liefdesverdriet, of het verhaal van Romeo en Julia . Daarmee wil de auteur de beginnende luisteraar enthousiast maken voor de honderden [inter-] nationale toondichters die langs komen. Van Liebergen tilt zijn werk nog over alle landsgrenzen heen. ‘De [on]bekende Componist’ is ook een eerbetoon aan de vele niet vermelde toondichters. En.. hij besteedt veel aandacht aan verre en nabije landstreken, zoals met de Roemeense rapsodieën van Eenescu.
Voor de meer klassiek vertrouwde lezer kan het ook een nadere kennismaking zijn met onbekende toondichters en muziekstukken waar hij/ zij nog nooit van gehoord heeft.

Van Liebergen noemt zich geen kenner, maar een liefhebber van muziek. Deze dikke [406 pagina’s] en rijkelijk geïllustreerde uitgave is voor hem ook een hommage aan al die bekende en onbekende componisten die tezamen een palet aan muziekstromingen vormen. In ‘Gebeurtenis van de dag’ komen bijzondere voorvallen langs, zoals het bezoek van Gustav Mahler aan de psychiater Sigmund Freud op 26 augustsu 1910 in Leiden. Of het ontvangen van de H. Olie door Nannerl Mozart op 21 september 1765, nadat ze in Den Haag dreigde te bezwijken aan de tyfus.

Van Liebergen: ‘Ik houd van klassiek muziek, ben al 25 jaar lid van het ’s-Hertogenbosch Mannenkoor en schrijf al jaren voor het verenigingsblad ‘Vocaliteiten’ van het koor. Omdat de koorleden de stukjes leuk vonden, ben ik ze gaan bundelen’. Die verhaaltjes staan in Van Liebergens eerste boek ‘Een luie componist ‘.
Zelf muziekstukjes op internet beluisteren.
‘De [on]bekende componist’ is dus zijn tweede boek over muziek. Naast de 366 dagen is het grappige van dit boek dat het interactief is. De lezer kan bij elke componist uit het boek op you tube, Idagio Spotify of Primephone het daarbij vermeld muziekstuk beluisteren en/of de uitvoering ervan beklijken .

Van Liebergen geeft zijn boeken, die hij als hobbyist maakte, in eigen beheer uit. Voor de geïnteresseerde lezer zijn ze te bestellen via lietim@ziggo.nl. ‘De onbekende componist’ verschijnt eind juni. ‘Een luie componist' is nog beperkt leverbaar.
Harry van Liebergen [*1950] 
voormalig IC-verpleegkundige op de hartbewaking  en als docent 'medische vakken' verbonden aan de opleiding Verpleegkundige op  'Glorieux' in Vught en aan het Koning Willem 1-College.

Na zijn persionering tot aan 2020 repatrieerde hij landgenoten die in het buitenland  in een ziekenhuis waren beland.
foto ©  paul kriele, 9 juni 2020.
...................................................


Terug naar boven