Guus Ong: Kletsplaojkesboek ‘Ongezien’ combi van humor en emotie

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-07-2020 | Gewijzigd op: 10-07-2020
Donderdagmiddag 9 juli 2020 werd in hotel Central van de bekende Bossche cartoonist Guus Ong zijn nieuwste Kletsplaojkesboek met cartoons ten doop gehouden. Zijn cartoons kregen alom bekendheid onder meer op Dtv [de reeks ‘Bossche Zomer’ van de Mediamannen] en in de Bossche Omroep. Indirect was de aanleiding van deze uitgave met kleurrijke en gevatte tekeningen, de uitzendingen op de lokale omroep dit voorjaar. Maar ook Hotel Central waarvan de directeur Karin Rademaker voor deze gelegenheid de gastvrouw was.

Voor Guus [*1949] was Central toen hij nog jong was, al een plek waar hij de klandizie gade sloeg. Guus vertelt erover: ’Als ik in mijn werk terug kijk -de jaren 1979-1980, kom ik ook weer bij Central uit. Daarom Karin voor jouw gastvrijheid en door de herinnering deze ingelijste prent met daarop enkele typisch Bossche dames aan de thee en aan de klets in de serre van Central’.
......
Het moment waarop Guus Ong in hotel Central aan directeur Karin Rademaker het Kletsplaojkesboek 'Ongezien' uitreikt.Tussen hen in het ingelijste werk van Guus uit 1979 met de Bossche dames aan de thee en de klets in Hotel Central.
Hieronder: De voordracht van Frank Finkers.
vlnr.:Het echtpaar Ong, Karin Rademaker, René van Amelsfoort en Frank Finkers.

foto's © paul kriele, 9 juli 2020.
......

Bert Damen van Damen communicatie, die de ceremonie had geregeld, sprak in zijn welkom over de combinatie van een lach en een traan, ofwel Coronabeelden naast de humor met levens echte Bossche prenten, getiteld met Kletsplaojkes’, een stijl en lading die zo eigen zijn voor de in Gestel wonende Bosschenaar, die jaren tekendocent was aan het Jeroen Bosch College. Damen trok de lijn in de historie van het werk van Ong terug via Herman Moerkerk en zelfs naar Jeroen Bosch. Alle drie waren/zijn geïnspireerd door het Bossche straatleven. Ook zij tekenden de mensen van hun tijd uitvergroot in karikaturen.
De auteur/tekenaar Guus Ong
en Bert Damen
van Damen Communicatie.

foto © paul kriele, 9 juli 2020.
..................................................

Als docent*Nederlands, maar ook als taalvirtuoos en observator voelde de volgende gastspreker Frank Finkers zich zijdelings bij het werk van Guus Ong betrokken Finkers ging nog dieper dan de tekenaar en putte spreuken en uitroep uit het Bossche dialect. Een bekende eigenschap van de Bosschenaar is zijn dialect en zijn grote bek. ‘Dat komt,’ aldus Finkers, die meestal de teksten voor het ‘Grôôt Bosch diktee’ schrijft, door de uitspraak van de ‘e’ als 'è', in bijv. 'verrèkte gèk' en wat ‘stao je daor’ zoals de dubbele ‘aa’ wordt uitgesproken. Daar komt die grote bek vandaan. Hoe meer het trekt hoe platter het wordt’. Zo kon Finkers de toehoorders nog wel meer kennis bijbrengen, maar het ging om Guus Ong’ boek.

Tot de slotceremonie behoorde het uitreiken van én een cadeau én een boek aan gastvrouw /hoteldirecteur Karin Rademaker.
Karin Rademaker zei ‘…bijzonder vereerd te zijn met het boek Ik ben steeds een bewonderaar van jou werk gebleven. Ik hoop dat je door blijft tekenen en daar bij ook voor Central een plaatsje blijft geven.’
Hierna was er het signeren van het boek dat alle aanwezigen mee naar huis mochten nemen.

*Docenten Frank Finkers en Guus Ong hadden in hun functie/leerling geen contact met elkaar, maar Pim van Osch, die ook aanwezig was, was wel de tekendocent van Guus.

Terug naar boven