Rein Strijbosch vandaag 90 jaar, nog elke dag bij ‘Het Hart’’

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-07-2020 | Gewijzigd op: 28-07-2020
De Bossche, maar in 1930 in Boxmeer geboren voormalige marktkoopman Rein Strijbosch vierde vrijdag 24 juli 2020 zijn negentigste verjaardag. Dat feestje vierde hij in café Hart van Brabant, de stamkroeg waar hij elke dag vanaf 8.00 uur zijn dagelijks bakje koffie drinkt. Daar werd hij door de kasteleins met een Bossche bol onthaald en om hem heen al zingend ‘Lang zal hij leven’, Johnny en Nolly Manders, dochters Jolanda en  Juliette en Nicky, de vaste ober/bartender.
Zo rond negenen en zeker tegen tienen stroomt de zaak vol om de jubilaris te feliciteren. Geen knuffels en geen handdruk, maar wel een gemeend hartelijk gefeliciteerd. Rein laat het glunderend en gelaten allemaal over zich heenkomen.

>>Diens broer, ook aanwezig, is John Strijbosch met  wit haar en ondersteunend inforrmatief: jhem@home.nl
..
Voormalig marktkkoopman Rein Strijbosch,  die  zijn 90ste verjaardag op vrijdag 24 juli 2020 in zijn vaste stamkroeg  'Het Hart' vierde.   foto © paul kriele, 24 juli 2020.

Rein Strijbosch kwam zo ver door niet te veel te drinken vroeger vaak een biertje of een spatje wiskhy te drinken en elke dag een paar keer op een dag thuis drie hoog trappen lopen. Daarmee duidt hij op de flat, de eerst gebouwde aan de Gestelseweg, waar hij 60 jaar met zijn vrouw en later ook met zoon Mario en dochter Petra woont. Die borrel dronk ik altijd samen met mijn vrouw.’

Rein pratend over zijn huwelijk met José Slegers uit Geldrop: ‘Dat was een geweldig huwelijk. José is met kerst vijf jaar geleden overleden. Zij heeft me twee kinderen geschonken met wie ik bijna elke week de markten af ga.’
Over zijn werk vertelt hij breed uit. Kort gezegd :’Als het moet doe ik het. ‘Daarmee verwijst hij naar zijn kinderen die blijkbaar vaak een beroep op hem doen en met wie hij graag naar de markten in Venlo, Oss, Maastricht, Tiel, Tilburg Sittard en ga zo maar door.. .gaat. Rein: ‘Ik rijd elk jaar zo’n 800 kilometer en wordt als 75 plusser ook nog elke keer goedgekeurd. Met andere woorden Rein mankeert niets. Dat wil zeggen: ’s morgens eerst De Telegraaf, dan de koffie bij Het Hart en ’s middags het Brabants Dagblad Ik lees graag de krant want ik wil op de hoogte blijven wat er zo om me heen gebeurt.
En op vakantie? ‘Nee daar had ik geen tijd voor. En nu durf ik niet meer. Vóór de corona ging ik met mijn dochter Pertra wel naar Fuengirola aan de Zuidkust van Spanje.
 
............................
De senior dansend  op de bar in Hart van Brabant  om het leven te vieren.
foto © nolly manders 15 juli 2020.

Sportfanaat
Rein, gevraagd naar zijn favoriete Bossche voetbalclub BVV:  ‘Oh Ja, BVV. En toen het betaald voetbal kwam FC en Bosch. Maar die tijd is voorbij,’ klinkt het teleurgesteld. 'BVV was ooit [in 1948] de beste voetbalclub van het land.’ Strijbosch schudt nog zo zijn favorieten spelers op:  Servaas -‘Faas’ -Wilkens, Frans de Munck en Cor van der Hart. ‘Maar nu is het niks meer met FC Den Bosch. Ik begrijp niet dat die bedrijven daar nog wat in zien…’ zegt de sportieveling die als enthousiast voetbalsupporter is overgestapt naar PSV.
Tussendoor is hij nog supporter geweest van Fortuna ’54. ‘Twaalf jaar lang ben ik met die Geleense jongens uit en thuis geweest. Vaak nam ik dan spelers uit omliggende plaatsen mee om ze naar het betaald voetbal te lokken’.
In zijn jonge jaren was Strijbosch ook aanhanger van EBBC, later Nashua. Strijbosch haalt herinneringen op uit de tijd dat de Bossche club met enkele Amerikaanse basketballers speelde. Dat was toen in sporthal de Vinkenkamp bij de IJzeren Vrouw, waar Tonnie van Lieshout de scepter zwaaide.
In het hoofdstuk Sport past ook nog zijn liefde voor het biljarten.‘Ik heb altijd gebiljart bij De Roode Leeuw met ‘De Pipo [Wim] van Lieshout, ook van het glazenwassersbedrijf.
Café Hart van Brabant in de jaren zestig, met links Rein Strijbosch, naast hem kastelein Nolleke van
Beurden, Toon van Keulen van het Lariksplein en dan achter de bloempot bakker Jo van Lith uit Hintham. 


En nóg zit Rein elke dag bij ‘Het Hart’. ‘Ik ken nog de eerste kasteleins hier onder wie Nol van Beurden van Café In den Bonten Oss, dat vanaf 1953 hier zat en eind jaren vijftig door Jan en Truus Bosmans als ’t Pumpke werd voortgezet, voordat het in december 1960 naar nummer 3 verhuisde.

Trots laat hij oude foto’s zien uit die tijd, waarop zijn oude vrienden staan op het terras van Het Hart van Brabant. Intussen zijn er weer wat andere vrienden aan de koffietafel aangeschoven.

Terug naar boven