Biografie van Jan Schouten door Frans van Gaal

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-10-2020 | Gewijzigd op: 21-10-2020
Frans van Gaal heeft het vastleggen van een biografie van Jan Schouten afgerond. Schouten was de oprichter /directeur van  Schouten & Nelissen waar Van Gaal  ook werkzaam is geeest na de eerste periode van zijn docentschap op het KW1C.
 
Jan Schouten. ..................

De biografie wordt uitgegeven bij 40 jaar Schouten & Nelissen. Dat is een van de grootste en meest gerenommeerde opleidingsbureaus voor management en persoonlijke ontwikkeling. Schouten,  de grondlegger en drijvende kracht achter het bedrijf  Schouten &Nelissen, 
is veel meer dan een van de naamgevers van dat bedrijf. Hij heeft niet alleen assertiviteit naar Nederland gehaald maar ook de kijk op psychologie fundamenteel veranderd. Hij stond aan de basis van gedragstrainingen en wil daarmee autonomie en persoonlijke ontwikkeling van werkende mensen bevorderen.
Ondernemer in psychologie Jan Schouten is ondernemer in psychologie. In 1974 promoveert hij op een proefschrift met de titel Vrijheid in werken. Autonomie, bedrijfsdemocratie en assertiviteit, daar gaat het om. ‘Welzijn op de werkplek is even belangrijk als productie’, schrijft Schouten. Het klinkt in de opstandige jaren zeventig niet eens zo heel rebels. Maar wat wel revolutionair is, is dat dit proefschrift de opmaat wordt naar een carrière die even succesvol als non-conformistisch is.
Bij het grote publiek breekt Jan Schouten door in 1979 als hij voor de AVRO TV-lessen over assertiviteit verzorgt. Vriend en vijand vinden daar wat van. Volkskrantjournalist Jan Blokker noemt Jan een ‘zielenknijper die fröbelt aan menselijk gedrag’. En wetenschappers roepen: ‘Jan Schouten is een geldwolf die de psychotherapie vercommercialiseert.’
Maar de volhardende Schouten zegt:  Mag het niet, dan doen we het juist!’ Jan richt samen met Boris Nelissen Schouten & Nelissen op, een bedrijf dat mensen traint in ‘nee zeggen’. 40 jaar later is het een van de grootste trainingsbureaus voor persoonlijke effectiviteit, management & leidinggeven, vitaliteit & stress van Nederland.
In 1995 verrast Schouten de voetbalwereld door voorzitter te worden van het zieltogende FC Den Bosch. De ‘doctor in de psychologie’ beweegt zich met even groot gemak tussen supporters van de harde kern, KNVB-bobo’s en ‘nagemaakte mensen in net pak’. Hij helpt de club op weg naar de eredivisie.
75 jaar is Schouten als hij in 2015 New Heroes opricht, een online trainingsplatform. Schouten schudt zo opnieuw de gevestigde orde op, in dit geval die van de trainers en opleiders. Zet hij daarmee niet de toekomst van ‘zijn’ Schouten & Nelissen op het spel? Of is New Heroes de vervolmaking van zijn ideaal: soft skills beschikbaar maken voor iedereen, waar ter wereld ook?

Een indrukwekkend boek over een indrukwekkende persoonlijkheid die de manier waarop wij in organisaties met elkaar omgaan, blijvend veranderd heeft. 

Terug naar boven