Brabantse filosofen willen beeld voor Moleschott in de stad

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2022 | Gewijzigd op: 15-02-2022
Brabantse filosofen willen standbeeld voor Moleschott
 
........................
Jacob Moleschott [1822 1893] collegae filosofen pleiten er voor om een  afgietsel  van dit beeld  in Den Bosch te plaatsen. Uit eerbetoon aan deze Bpossche wetenschapper.

Een initiatiefgroep ‘Molenschott20’ wil een [afgietsel ] van een borstbeeld voor Jacob Moleschott in Den Bosch.
De in 1822 in Den Bosch geboren Moleschott was arts, filosoof, emancipator. Nadat hij aan de Latijnse School in de Kerkstraat had gestudeerd zette hij een studie geneeskunde in Heidelberg voort. Moleschott , zoon van een arts, wordt gezien als wetenschapper, die stelt dat de basis van de geneeskunde ligt in natuurfilosofie, scheikunde, mechanica en anatomie meer dan in de natuurfilosofie. Moleschott manifesteerde zich als wetenschapper meer in Italië-bracht het in 1876 zelfs tot senator - waar hij 6 zelfs een standbeeld kreeg. Ook erg wat aanspreekt, is dat Moleschott bevorderaar was van cremeren en hij was groot emancipator voor vrouwen en op het einde van zijn leven [+1893] voor de Oost-Europa bedreigde joden in de pogroms.
De oproep voor 'een beeld' voor Moleschott is de eerste actie van een aantal filosofen onder wie de hoogleraren Ronald van Raak en Wiep van Bunge.
Voor artikel Biografie Jacob Moleschott