103-jarige Riek Kroon -Van Valkenburg

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-06-2022 Riek Kroon-van Valkenburg vierde twee weken geleden [12 juni 2022] haar 103-de verjaardag. Riek Kroon, die vanaf haar 99ste in Antoniegaarde heeft gewoond, is door een val in 2019 verhuisd naar St. Jozefoord in Nuland.
....
Riek Kroon-Van Valkenburg is op 12 juni 2022 103 jaar geworden.
foto © familie-archief Kroon
.........................

Riek is een echte Graafsewijk bewoonster: geboren in de Von Rheinhabenstraat en later gewoond in de intussen verdwenen Olmenstraat. In die buurt heeft zij ook haar man André Kroon ontmoet met wie zij later is getrouwd. André was van beroep gevangenisbewaarder.
Tussen al die plekjes door heeft ze ook nog in de Doode Nieuwstraat, in de Uilenburg, in de Adelheidstraat en bij het buurtwinkeltje in de Essentraat en tot slot nog in Hedel gewoond. Toen haar man op 6 juli 1982 overleed, keerde ze terug naar Den Bosch.
Tot haar trouwen werkte ze bij de Willem II sigarenfabriek. Het echtpaar kreeg zes kinderen [van wie er intussen drie zijn overleden]. Over hen zegt Riek: ‘Mijn [[achter-/klein-] kinderen breken me de nek. Ik krijg zoveel liefde van hen. Dat kan ik niet missen!’
Op de opmerking  dat ze zo oud is geworden, reageert ze  '.dat  ze zoveel eet dat ze haar daar boven niet willen hebben’. Ze houd ook van grapjes en gekke bekken trekken. Over zichzelf als oude oma zegt ze: ‘ Ik houd mijn roepert en poepert open!’ Haar gezondheidsmotto was: elke dag een gekookt ei en eenmaal in de week een visje.
Riek, het vierde kind uit een gezin met negen kinderen, is als jong meisje, ook toen ze nog op de huishoudschool zat, opgegroeid binnen de echte Bossche carnavalsvereniging De Rommelpot. Riek, die als bijnaam ’t Kroontje had, was gek op borduren en breien en dan natuurlijk carnavalsdassen breien voor haar – Oeteldonkse - familieleden.
De 103-jarige Riek Kroon-van Valkenburg geniet nog elke dag van de liefdevolle verzorging van de medewerk[st]ers van St. Jozefoord.