Tedje Marggraff-Aghina dochter van wijlen Lodewijk Marggraff overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-10-2024 | Gewijzigd op: 10-10-2024
Tedje Marggraff , de jongste uit het gezin van vader Lodewijk Marggraff is op 24 april 2024 op  94-jarige leeftijd overleden. Tedje,  voluit Catharine, Reina, Johanna Marggraff, geboren op 3 augustus 1929, was gehuwd met de diplomaat Johan Aghina [+ 1992], van wie zij twee kinderen Lodewijk [*1968  +1992] en Angelina [* 1970] kreeg.
Aanvankelijk stond Tedje ingeschreven met haar achternaam Schrann, dochter van de Duitse Catharina Schrann die dienstbode was onder Lodewijk op Zionsburg.
Lodewijk heeft Ewald en Tedje en de twee andere zussen, Wally en Corry, in 1929/1930 gewettigd. In 1935 huwde  Lodewijk de moeder van Tedje, Catharina Schrann  onder dreiging van een Duitse wetgeving.
vlnr.: Louise, Wally,
Tedje met achter
haar Ewald
en Corry Marggraff.

........................................

Levensloop Tedje 
Tedje is geboren als dochter van de dienstbode Catharina Schrann met wie Lodewijk Marggraff later in het huwelijk trad. Dat was uit voorbehoud voor Duitse  regels waaraan al - in 1935- Duitse werknemers/ sters moesten voldoen.
Tedje groeide op in Vught en ging daar ook naar de lagere en middelbare school en speelde in en om Zionsburg, waar zij ook paard leerde rijden. Maar zij bleef steeds als Duitse aangesproken. Tot op hoge leeftijd heeft zij voor haar twee zussen Corry en Wally en Eduard gezorgd.
Maar aanvankelijk wist zij nauwelijks iets over het financieel familiebeheer maar had wel een uitgesproken mening over het behoud van Zionsburg waarvan zij aanvankelijk bewust die staat van ruïne liet voortbestaan. Tedje is wel steeds bijgestaan door adviseurs op bestuurlijk en financieel  gebied.

Oorlogsjaren 40-45
In de oorlogsjaren dook de familie onder in een bovenwoning in de Taalstraat. Ewald en Tedje werden elders ondergebracht/ Vader Lodewijk werd in de naoorlogse dagen voor collaboratie enige tijd in Kamp Vught opgesloten terwijl het familiebezit in beslag werd genomen. Ook Tedje haar moeder en  de kinderen werden in 1945, op verdenking van meineed, enige tijd op het Vughtse politiebureau vastgehouden. Vader Lodewijk kwam in 1946, na 15 maanden hechtenis, vrij door vrijspraak van samenwerking met de Duitse bezetting. Dat was een donaties aan Duitse doelen, maar wel onder druk van de NSB gedaan. Ook zijn gezondheid speelde daarbij een rol.
Die maatregelen van de gemeente Vught en andere autoriteiten werden door de familie als traumatische ervaren. Hun [latere] houding is daardoor sterk beïnvloed. Vader Lodewijk stond door zijn reputatie als dwars en Lutheraas in het katholieke Brabant al bekend als dwars. Als lid van de een mans fractie Vrijheidsbond [Liberale Staatspartij] was hij lid van de Vughtse gemeenteraad.
De zussen Marggraff
met hun echtgenoten.
Links staand Dirk Sopers,  en diens echtgenote Louise Sopers-Marggraff, Ewald Marggraff en dan de gastvrouw en gastheer Margraff.
Vooraan vlnr:de ongehuwde Wally Marggraff, Scato Baron Lewe van Aduard en diens echtgenote Corrie Baronesse Lewe van Aduard-Margraff, mr. Pieter Aghina en diens echgtnote Tedje Aghina- Marggraff.

foto © famielarchief,  1967
...............................................


 

Familiebezit/beheer over naar Ewald Marggraff
Door het overlijden van Lodewijk in 1954 kreeg Ewald [* 9-6-1923  + 7-12-2003]  als vanzelf het familiebezit in beheer. Terwijl diens zussen op wens van hun vader, werden uitgekocht  Het was Lodewijks wens dat het bezit in familie handen bleef en met name in de mannelijke lijn. Het betekende dat Ewald multimiljonair was geworden.
De waarde van dat bezit [land, voor de fiscus verstopte aandelen en kunst] bedroeg in de miljoenen guldens. 

Tedje ’s verdere  levensloop/ geldzaken
Tedje trouwde in mei 1966 met  de diplomaat Johan Aghina met wie ze vanuit Wageningen naar Wassenaar verhuisde. Het echtpaar kreeg een zoon Lodewijk[ *1968 + 2022] en een dochter [Angelina * 1970].  Hun vader Johan overleed in 1992.
Ook in deze huwelijkse staat heeft Tedje tot op hoge leeftijd voor haar oudere zussen en broer gezorgd.
Zij accepteerde met haar zus Corry de verantwoordelijkheid voor de nalatenschap van haar broer Ewald, zeg: het oude familiebezit. Het was in 2004 in beheer gekomen van de Marggraff Stichting. Ewalds zussen hadden geen idee van de diverse landgoederen en het beheer daarover. Tedje was ook nauwelijks bekend met de  gelden van de familie die in Zwitserland en Liechtenstein waren onder gebracht. Daarmee wilde Ewald voorkomen dat de Staat via belastingen die gelden deels zou kunnen opeisen. Ook Tedje wenste, bij de keuze voor een bestemming van het familiebezit zo min mogelijk bemoeienis van de overheid.
Later in dit verhaal komt de belastingadviseur, tevens FIOD-inspecteur Ton Apeldoorn ten tonele. Deze zelfstandig adviseur inzake fiscus aspecten stond Tedje onder meer bij rond het terug brengen van fondsen uit Zwitserland en Liechtenstein,  de zgn. inkeerregeling.

Voortgang staat van Zionsburg
Het gevolg van deze [familiaire] houding rondom het familiebezit schaadde ook het voorbestaan van Zionsburg dat op 7 december 2003 grotendeels werd verwoest. Tedje  heeft die ruïne met opzet jaren laten  staan om de gemeente Vught te herinneren aan de slechte behandeling van de familie, zoals eerder beschreven. Haar idee was om de oorspronkelijke herenboerderij te herbouwen als hersteloord compleet met een stoeterij.
Pas in 2016, na aandringen van de beheerder Frits en Hein Bevort, het koetshuis was intussen gerenoveerd, stemde zij in met de herbouw van Zionsburg. Ook Roderick van de Mortel, later bevriend geraakt met Tedjes dochter Angelina Aghina, speelde daarbij een adviserend rol.  Dat bezit werd ondergebracht in een ANBI- beheer. Deze instantie Algemeen Nut Beogende  Instelling, beheerde de landgoederen en zou ook de geplande bestemming van het landhuis als zorghotel gaan beheren. Het voorkwam dat door eventuele successierechten het geheel alsnog konden versnipperen en in handen van buitenstaanders zou vallen. Het bestuur van ANBI bestond in meerderheid uit niet familieleden.
Tedje verwachtte wel dat  de nieuwe bestuurders oog zouden hebben voor de belangen van haar twee zorgbehoeftige kinderen Lodewijk en Angelina. Zij had daarvoor Frits Bevort benoemd in haar levenstestament.
Bij de omvorming van de Marggraff stichting naar ANBI, waar dus nieuwe bestuursleden aantraden, ontstond er onmin in de familie en tussen de oude en nieuwe bestuursleden. Een situatie die uitliep in rechtszaken die nog steeds niet zijn opgelost.
Tedje heeft zich niet actief  ingelaten met deze verwikkelingen omdat zij, net als haar dochter Angelina  geen conflicten wenste.
Tedje, intussen woonachtig op het landgoed Anneville, legde in 2014 haar wensen vast in een levenstestament dat later - op aandringen van het nieuwe bestuur en haar belastingadviseur Ton Apeldoorn - werd aangepast.

Uitvaart van Tedje
Tedje Aghina-Marggraff is ter aarde besteld  op het kerkhof Bloemendaal, waar ook haar zoon Lodewijk en haar echtgenoot Johan Aghina zijn begraven.

© Uit de archieven van  Loke Klokman en Boudewijn Reijenga.
 

Terug naar boven