John van den Heuvel overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-05-2008
Zaterdag 17 mei 2008 is de kunstschilder John van den Heuvel op 70-jarige leeftijd overleden.Van den Heuvel was een man van het volk en een man van de straat, die dichtbij Jeroen Bosch stond. Aanvankelijk begon John als kleermaker, een beroep dat ook zijn vader Frans beoefende en schilderen als hobby er bij deed.Toen John bevriend raakte met Domien van Gent kreeg hij de smaak van schilderen te pakken.
Van den Heuvel was een man die het leven diep inademende en in zijn creaties de mens karakteriseerde in al zijn stemmingen. Zijn inspiraties kwam ook in dichtvorm tot uiting. In de jaren 80 publiceerde hij rijmen in De Bossche Omroep en die zijn ook in bundeltjes gevat. In de Bossche regio richtte hij het kunstenaarscollectief Brabants Bont op.Op tal van plaatsen hangt werk van deze artiest met een tintje Frans en een vleugje Spaans in zijn werk. Zijn zoektocht naar de beleving, de sfeer en naar vrijheid was ook de reden dat hij in zijn nadagen naar Spanje [Fuenta las Mercedes] uitweek. John was 25 jaar getrouwd geweest met Willy Schuurmans, van wie hij drie zonen, Frank, Rik en Andy heeft.
Het Spaanse land bood hem in artistiek opzicht wel alle vrijheid, want die Hollandse regelgeving zat hem al jaren dwars en belemmerde zijn kunstzinnige ambities. Maar privé gezien werd hij er daar met zijn nieuwe vriendin Thea niet gelukkiger op. In 2002 keerde hij terug naar het Busco Ducis, waar hij –al was het wat minder - in zijn atelier in de Stoofstraat het penseel, dat jaren zijn levensader is geweest, weer oppakte. Het moet voor de naar vrijheid zoekende self made man een versterving zijn geweest de laatste paar jaar te wonen nabij het verzorgingshuis [Zuiderschans]. John is gestopt met zijn levensverhaal, waar hij met een journalist aan werkte…. Zaterdag 24 mei 2008 wordt John van den Heuvel, na een dienst in de kapel van Zuiderschans,op Groenendaal begraven.