Jezu´et Frits van der Ven overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-08-2010 | Gewijzigd op: 24-08-2010Zaterdag 21 augustus 2010 is in zijn woonplaats Amsterdam op 79-jarige leeftijd Frits van der Ven overleden. Frits,die aan leverkanker leed, was het negende kind van Frits en moeder Maria van der Ven -Boelens van het voormalige modehuis Frits van der Ven. Zij kregen in totaal13 kinderen, waarvan 8 zonen en vijf dochters.
Temidden van familie en na een afscheid van talrijke vrienden die hem de laatste maand dagelijks nog bezochten, is deze Bosschenaar heengegaan.

In 1955, na een studie theologie en klassieke talen, trad de Frits toe tot de Sociëteit Jezus/SJ, waarvoor hij een fascinatie bezat door hun actuele stellingnamen en strijdvaardige positie in de  maatschappij. 
Als rode draad speelt in zijn leven zijn strijdvaardigheid voor de waarden van minderheden, kansloze jeugd, vrouwen, homo's en lesbo's en buitenlanders.
Zijn werkterrein lag in de jaren 60 in Maastricht, waar hij werkzaam was onder de arbeidersjeugd [onder meer oprichter van de Berchmans Sociëteit en hopman van de verkenners], en waar hij overigens ook een carnavalsclub oprichtte,..!.

In 1984 verlegde de als een Bourgondiër levende Brabander zijn werkterrein naar Amsterdam, waar hij ondermeer, aan de katholieke theoligische Universiteit van Amsterdam, studentenpastor werd. Bij die universiteit heeft  Van der Ven ook een centrum voor geloofsverdieping opgericht, dat weer de basis was voor het St. Ignatiushuis. Tevens was hij als vrijwilliger werkzaam voor de Lourdesreizen.
 
Frist van der Ven, die een duidelijke positie innam jegens de katholieke kerk, bezat een talent om met gezag de boodschap van het Evangelie uit te dragen.
Over de ontwikkelingen in de katholieke kerk zei hij: 'Groei gaat altijd gepaard met crisis. Dat is een vorm van volwassen worden. De kerk moet met de tijd mee gaan en zich zeker niet terug trekken in oude zekerheden.' 
In het boekje 'Meditaties' zijn de radiotoespraken van de priester/theoloog gebundeld en in 'In dit teken' staan een aantal van Van der Vens preken. Ook is er nog een boek in de maak  met het levensverhaal van de Jezuiet  'Geroepen tot uw vreugde'.
25-jarig hoogtepunt
De dag van zijn 25-jarig priesterjubileum - op 18 september 1988 -begon met een druk bezochte H. Mis in de St.Jan. Aansluitend was er een receptie in TheateraandeParade. Daar werd de jubilaris 'geliefd, uniek en inspirerend' genoemd.

Voor Frits van der Ven wordt, na een gedenkdienst op vrijdag 27 augustus in 'de Krijtberg' [aan de Singel bij het Begijnhof] in Amsterdam, op zaterdag 28 augustus 2010/11.00 uur in de St.Jan een uitvaartdienst gehouden. De ter aarde bestelling gebeurt aansluitend in besloten kring in Nijmegen op de begraafplaats Jonkerbos temidden van andere broeders van zijn orde.


Terug naar boven