Beeldhouwer Piet Verdonk

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-10-2001 | Gewijzigd op: 11-07-2011
Een samenvatting van de aanbieding op 20 oktober 2001 van het levensverhaal van de Bossche beeldhouwer Piet Verdonk [1901-1968] .

De toegang tot de abdij Mariëkroon in Vlijmen.
foto © gerard monté, 20 oktober 2001.

Rond de herdenking van de beeldhouwer Piet Verdonk is een stichting Piet Verdonk opgericht. Aanleiding was de honderdste geboortedag van de Bossche kunstenaar. Het initiatief kwam van de familie van de in 1968 overleden Piet Verdonk.

drs Guus van den Hout ontving na zijn inleiding een eerste exemplaar plus een aandenken.Van den Hout noemde Piet Verdonk '.... een interessant figuur als laatste kunstenaar die een bepaald tijdvak vertegenwoordigt...'. 'Zijn kunst was niet van een grote 'K',' aldus Van den Hout, 'maar wel zeer kunstig gedaan en persoonlijk qua stijl....'.

Een aandenken voor drs.Guus van den Hout [l], directeur van het Museum Catharijne Convent in Utrecht,aangeboden door Jos Verdonk [r].

foto © gerard monté, 20 oktober 2001.

 

Zaterdag 20 oktober -op zijn honderste geboortedag- is in de abdij Mariënkroon in Vlijmen het levensverhaal over Piet Verdonk gepresenteerd: getiteld 'Een beeld van Piet Verdonk'.
Jan van Laarhoven directeur van het Noordbrabants Museum sprak in zijn inleiding over de inspanningen die de familie heeft verricht bij hun naspeuringen rond Piet Verdonk. Zonder hen zou Verdonk een vergeten kunstenaar zijn geweest.
Overigens had Van Laarhoven merkbaar last van een verkoudheid.

Van Laarhoven verhaalde hoe een groot aantal tekeningen in het Noordbrabants Museum als documentatie bewaard zijn. Met een door Piet Verdonk gemaakte voorzittershamer, voor de gelegenheid uit een vitrine gehaald, opende Van Laarhoven de expositie.

Een beeld van Piet Verdonk', een rijk geïllustreerd boek, is op initiatief van de familie uitgebracht door boekhandel Adr. Heinen. Het bevat zijn levensverhaal en een overzicht van zijn arbeidzaam leven. Het boekwerk, waarvan 16 pagina's in kleur, geeft inzicht in leven en werk van deze beeldhouwer die zich toelegde op religieus werk, veelal in hout, natuursteen en brons.

In 1934 zette- de toen 33 -jarige Piet -een eigen atelier op aan de Brede Haven. Hij gaf het de naam 'Sint Jozef'. Daar zou hij tot aan zijn dood in 1968 actief zijn.

Bij de presentatie van Verdonks levensverhaal was in de abdij een deel van de 800 werken van Piet Verdonk tentoongesteld.


-Boven: De lezing door directeur Noordbrabants Museum Jan van Laarhoven.
-Links:
Een indruk van de tentoonstelling met een deel van de 800 werken die Verdonk in de periode 1934-1968 maakte.

foto © gerard monté, 20 oktober 2001.

levensverhaal
Piet Verdonk leefde van 1901 -1968 Tot aan zijn dood bleef hij actief. Op de Brede Haven had ie zijn atelier ingericht dat de naam kreeg Sint Jozef. Het was dichtbij de talrijke kerken die de stad telde waarvoor hij veel objecten maakte. zoals kruisbeelden en andere heiligenbeelden.
Voorbeelden van die religieuze kunst stonden bijvoorbeeld in de Leonarduskerk kerkstoelen. Verdonk is een adept van de neo-gothiek een kunstvorm die in de Leonardus voorkwam.
Verdonk raakte niet algemeen bekend omdat hij geen vernieuwende, maar kunst-in-opdracht maakte.

Terug naar boven