Na 60 jaar alsnog in stadhuis getrouwd

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-07-2007 Vanmorgen 16 juli 2007, rond half twaalf trouwden het echtpaar Manus Berkhout en Truus Mintjes in het Bossche stadhuis Het was geen doorsnee huwelijk, want dit echtpaar van rond de 80, trouwde 60 jaar geleden met de handschoen. Doordat Manus onverwacht als militair naar Indië werd uitgezonden, maar smoorverliefd was op Truus, kon het huwelijk niet -volgens de traditie- doorgaan. Op 6 mei 1947 trouwt Manus met de handschoen en twee maanden later, op 16 juli 1947, huwt Truus - symbolisch -met haar broer Kees, die gevolmachtigd was namens Manus om tegen haar 'Ja' te zeggen.
Het echtpaar had haast omdat Truus al in verwachting was van Henk, die 4 maanden later [7 november 1947] werd geboren.  

Manus keert op 23 maart 1950 uit Indië terug en ziet zijn zoon voor het eerst. Op 4 december 1953 werd dochter Marga geboren. Beide kinderen Henk en Marga waren getuigen van dit 'tweede'huwelijk van hun ouders. Daarbij waren ook Henks echtgenote Bea Beers en de twee kleinkinderen Karin en Paul Berkhout en de kinderen van Karin en haar man Sjafir Martakoesuma -Julius en Zoë- aanwezig.
De ambtenaar van de Burgerlijke Stand Bert Kroon voelde zich trots dat ie dit aan dit bijzonder huwelijk heeft mogen meewerken en wenst het paar nog een fantastische tijd toe.

De echte huwelijkssluiting tussen Manus Berkhout en Truus Mintjes in de trouwkamer van het Bossche stadhuis.

foto's © paul kriele, 16 juli 2007.

Het omdoen van de ringen, links Karin Martakousuma-Berkhout helpt grootvader Manus Berkhout met het omdoen van de ring bij oma Truus en Rechts Truus Berkhout-Mintjes doet bij haar 80-jarige echtgenoot de ring om. Midden: Na afloop van de ceremonie bood de ambtenaar van de Burgerlijke Stand -Bert Kroon- namens de gemeente aan het gezelschap een glas champagne aan.
's Middags werd in huize Marga en Ton Van der Straeten-Berkhout in Rosmalen een feestje gehouden. Woensdag wordt in de woonplaats Almere van het bruidspaar nog eens de huwelijksvoltrekking gevierd in aanwezigheid van burgemeester Jorritsma. Zij keek wel een beetje sip dat de plechtigheid niet in haar gemeente plaatsvond, maar de familie vindt het Bossche stadhuis toch sfeervoller.
 


Terug naar boven