Gerard Janssen overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-05-2012 | Gewijzigd op: 12-05-2012
Maandagavond  7 mei 2012 is Gerard Janssen, na een kort ziekbed, op 90-jarige leeftijd overleden. Gerard was geen opvallende, maar door zijn werk en inzet en de locaties ['goudsmidpandje en  het museum Slager/Choorstraat], waar hij actief was, een markante Bosschenaar. Gerard was van huis uit tekenleraar, maar heeft als een soort klusjesman van het echtpaar Hein en Suze Bergé-Slager veel voor het Museum Slager betekend.

Gerard Janssen, die bij 100 jaar Museum Slager,  een cadeau ontvangt van de voorzitter van de Stichting Museum Slager Len de Klerk.

foto © gerard monté,13 december 2003.

Gerard werd ruim 90 jaar [5-11-1921] geleden geboren op Choorstraat 12. In dat buurpand van het echtpaar Bergé-Slager, heeft de Bosschenaar tot voor 2 jaar geleden altijd gewoond.

Choorstraat 12 was vanaf 1908 het domein van goudsmeden, eerst van Lammers en daarna van Nabbe. In de loop der jaren is veel aan het historische pand verbouwd o.a. door de timmerman Frans Janssen, de vader van Gerard die na Nabbe in dit bovenpand woonde. Vanaf 1958 woonden Hein en Suze Bergé-Slager in de aangrenzende bovenwoning op nr.14.
In 1978 kocht Hein Bergé de belendende panden Choorstraat 8 –10 –12. Gerard Janssen bleef er met zijn vrouw en dochter als huurder wonen.

professie
Gerard was tekenleraar en schilderde ook. Maar tevens was hij heel handig. Als in 1975 de Leeszaal van het hoekpand op Choorstraat 16 naar de huidige locatie in de Hinthamerstraat verhuist, komen de zalen beneden leeg.
Hein kwam inmiddels ook in het bezit van dit pand.

Er ontstaat het idee om die drie zalen in te richten met de werken van de familie Slager, die tot dan toe (alleen op telefonische afspraak) bij Suze en Hein in hun huis te bezichtigen waren.
Buurman Gerard werd ingeschakeld voor de verbouwingsplannen...dertig jaar lang was hij bouwkundig adviseur, klusjesman, lijstenmaker, maar ook de deskundige inrichter van vrijwel alle tentoonstellingen.
Ook het zwarte uithangbord in de vorm van een palet dat aan de gevel hangt, is van zijn hand.
Suze noemde Gerard “de spil van het museum, die alles kan”. Maar Gerard stond ook altijd klaar..ook al maakten zijn buren het hem niet altijd makkelijk.

Tot op hoge leeftijd was Gerard actief en bleef hij samen met zijn vrouw op Choorstraat 12 wonen tot dat 2 jaar geleden dat fysiek niet meer mogelijk was. Zijn dochter vond voor haar ouders een plaats vond in een verzorgingshuis in Etten-Leur, waar moeder nog woont.
Een dergelijke mutatie op oudere leeftijd viel voor Gerard Janssen niet gemakkelijk. Zijn grote hobby bakken kon hij gelukkig nog uitvoeren..en allerlei medewerkers van het verpleegtehuis voorzag hij van goede bakrecepten die hij op zijn computer uitprintte.
Twee weken geleden nog leerde Gerard zijn kleinzoon hoe Bossche bollen te maken.

Zaterdag 12 mei 2012 vindt in Breda van Gerard Janssen de afscheidsdienst en aansluitend de crematie plaats.Terug naar boven