Afscheid Leo Engelen van Koudijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-06-2006 Vrijdag 9 juni 2006 neemt Leo Engelen, de bedrijfsleider van de productiehal, zoals de Bossche directeur van Koudijs heet, afscheid. Engelen was voordat hij in 1974 naar Den Bosch kwam, hoofd van de technologische afdeling van de CHV in Veghel, waar hij ook lid van het bouwteam werd voor de nieuw zowel in Veghel als in Den Bosch nieuw te bouwen mengvoederfabrieken.
In 1977 is Engelen bedrijfsleider van het Bossche Koudijs geworden.

Links medewerk[st]ers aanwezig op de afscheidsreceptie van de bedrijfsleider van het Bossche Koudijs [De Heus] in de Verkadefabriek. Links het echtpaar Engelen. foto's © paul kriele, 9 juni 2006.

Dat 'Bossche Koudijs' kent een voorgeschiedenis die begint bij de tussen 1900-1909 gebouwde Bloemfabriek van Bruyere. Deze bloemfabriek ging in 1933 over naar een aantal bakkers die een eigen fabriek wilde oprichten. Zij gaven er de naam Meneba B.V. aan.
In 1947 ruilde het in het Westen van het land gevestigde Koudijs haar locatie met de vestiging van Meneba in Den Bosch.

Door gebrek aan opvolging verkocht Koudijs in 1974 de fabriek wederom aan Meneba ! 
Al 30 jaar geleden speelde de verhuizing van de meelfabriek. Dat was een wens van de gemeente, maar die optie bleek te duur. Meneba [Koudijs] mocht –toen - tot kort na 2000 op de huidige plek blijven zitten.
Intussen schreed de geschiedenis voort met verbouwingen, renovaties en overnames van Wouda Voeders [1980], van Wessanen [1987] en van Meulemans [1991]. Maar in 1998 verloor Koudijs/Wouda – na 50 jaar - zijn Bossche zelfstandigheid, doordat De Heus het bedrijf overnam. Hierdoor ontstond de naam De Heus Brokking, welke laatste al eerder [1996] door De Heus was overgenomen. Doordat in 2002 nog Sondag [Erp en Veghel] werd overgenomen, is de naam vanaf 1 april 2006 De Heus Voeders. b.v. .

Leo Engelen leidde Koudijs door bergen en dalen. Vooral de episode 1987 en 2000 was onrustig door de nieuwe regelgeving rond de hinderwet. Dat was voor de gemeente aanleiding om een nieuwe vergunning te eisen en op zijn beurt de buurt zich te gaan roeren.

Koudijs zegt bij monde van de bedrijfsleider, dat door een hogere schoorsteen, die in de plek kwam van de geurfilters de klachten zijn afgenomen.

Leo Engelen, part-time leraar mengvoedertechnologie, is lid van diverse organisaties op het gebied van mengvoedertechnologie en het milieu. Na 29 jaar draagt hij zijn functie, die zich ook tot in het buitenland uitstrekte, over aan Gerrie van der Mee.

Terug naar boven