Uitvoering aangekondige verbouwing Mexx en kraakpand

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-02-2011 | Gewijzigd op: 09-09-2011
De in oktober 2010 aangekondigde verbouwing van Mexx en de erachter gelegen gekraakte panden wordt nu in gang gezet.
De gemeente kondigt een 'planologiosche procedure aan voor een winkel [entree aan Hooge Steenweg] en drie stadswoningen, die via Achter de Tolbrug toegankelijk zijn. Het project heeft de naam 'De Gulden Leers', naar de brouwerij die er stond, gekregen. In de jaren 70 werd de Binnendieze tak daar gedempt.

Bericht van 12 oktober 2010.
Het modehuis Mexx op de Hooge Steenweg 25 staat een grootscheepse verbouwing te wachten. De winkelketen met hoofdkantoor in Amsterdam, gaat haar modezaken restylen. Tegelijk wordt het historisch pand aangepakt, dat al sedert 1928 een modehuis is. Het was opgezet door Theo Feldbrugge die bij de overgang naar de Gebrs. Vinke in 1943 directeur bleef.
Nog ouder ]1556] staat het dubbelperceel, waarlangs- aan de achterzijde -de Binnendieze stroomde, bekend als brouwerij, zelfs twee: 'De Gulden Leers' en 'De Witte Hont'.
Met de krakers die er al ongeveer 20 jaar gehuisvest zijn, bestaat een 'goed' kontakt, maar de groep wil geen enkele mededeling doen. Zelfs een inschatting dat ze zullen vertrekken vindt een kontaktpersoon al teveel gezegd.
De krakers willen de eigenaar op geen enkele manier in de weg staan en dat is meer figuurlijk gezegd.

De achterzijde van Mexx, het vroegere laadperron van Modemagazijn Gebrs.Vinke op Achter de Tolburg 28, waar de ingang van de krakers is. Mexx, op Hooge Steenweg 23-25, dat al vanaf 1928 bekend staat als modehuis.Vanaf 1980 werd het Zeeman en sedert eind jaren 90 is het Mexx.
foto's © paul kriele, 12 oktober 2010.

De Gebrs.Vinke hadden filialen die verspreid lagen over geheel het land van Amsterdam tot Heerlen, vertelt een daar tussen 1966-1973 werkzame etaleur, die na de overname door de Groep Zeeman in 1980, na een onderbreking, er in 1982 terugkeerde als etaleur.
Het meest merkwaardige aan het pand dat tot de beschermde Bossche Stadsgezichten behoort, zijn de serre- achtige vensters op de eerste en tweede etage.

Een modezaak op Hooge Steenweg 25 wordt al genoemd in 1928 onder Theo Feldbrugge, wiens zaak in 1943 voortging als het modemagazijn van de N.V. Vinke, later als de Gebrs.Vinke.
In de jaren 60/70- onder bedrijfsleider P. Commadeur - was het volledige pand in gebruik. De winkel zat op de begane grond [kleingoed en kinderafdeling] en de eerste etage [japonnen en mantels]. De tweede etage werd ingenomen door de etalageafdeling, kantoren, naaiatelier ['de pomp'] en het magazijn.
De goederen kwamen via een laadperron aan de achterzijde, Achter de Tolbrug 28, binnen. Daar en aan de voorzijde van het complex [1e etage], wonen nu zo’n vijftien jongelui, met wie Mexx blijkbaar een deal heeft gesloten.


Terug naar boven