Hooge Steenweg: Mexx ligt plat/Sting verhuist

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-10-2011 | Gewijzigd op: 23-11-2011
Situatie Mexx tijdens het leggen van de funderingen situatie 23 november 2011

In het achterste deel [Tolbrugzijde] zijn al de funderingspalen geslagen. Op het deel aan de straatkant ligt ook al een funderingsplaat. foto's © paul kriele, 23 november 2011.

situatie verbouwing locatie Mexx  dd 16 november 2011.

Op het voormalige winkelgedeelte zijn al funderingsplaten gelegd. Links doorkijk richting Hooge Steenweg. Boven doorkijk richting Tolbrug.
foto's © paul kriele, 16 november 2011.
Situatie van Sting pand 31 oktober 2011
Achter de neonletters van The Sting zijn de letters van [bioscoop] Luxor nog te zien.

foto's © paul kriele, 31 oktober 2011.
Hooge Steenweg nummer 15, daar zit nog kledingzaak The Sting, totdat Mexx op nummer 23/25 klaar is met de nieuwbouw.
Bericht 29 oktober 2011: Mexx legt plat..
Nog net voor het einde van oktober 2011 is het voormalige Mexxpand, voorheen Vinke op de Hooge Steenweg, geheel tegen de grond gegaan. Er komen, over vier verdiepingen [bgg en drie etages]  verdeeld, een winkel van Sting en  vier appartementen voor terug. Mexx verhuist naar nr. 15 en Sting gaat naar het pand van Mexx op de nrs 23/25.
 
-Boven: Modehuis Mexx ligt plat. In het rijtje panden op de Hooge Steenweg is ineens een groot en zeker diep gat gevallen.
Op deze plek wordt - min of meer historiserend - een nieuw modehuis, maar dan van Sting gebouwd.
-Rechts Op deze foto is de percellering te zien door het steegje dat geheel langszij het complex loopt.
Niet alleen aan de achterkant, bij de oranje Boelsbox, ook halverwege zit ook nog eens een poortje
.
Dit steegje heette vroeger Kerkstraatje omdat het leidde naar de St. Pieter.
Maar toen zat Van Lanschot daar nog niet en was het rechter pand van wat nu Van Lanschot is, een postkantoor.
 
foto's © paul kriele, 29 oktober 2011.

 

Bericht van 12 oktober  2011 'Verbouwing Mexxpand aanstaande'
Het modehuis Mexx op de Hooge Steenweg 25 staat een grootscheepse verbouwing te wachten. De winkelketen met hoofdkantoor in Amsterdam, gaat haar modezaken restylen. Tegelijk wordt het historisch pand aangepakt, dat al sedert 1928 een modehuis is. Het was opgezet door Theo Feldbrugge die bij de overgang naar de Gebrs. Vinke in 1943 directeur bleef.
Nog ouder ]1556] staat het dubbelperceel, waarlangs- aan de achterzijde -de Binnendieze stroomde, bekend als brouwerij, zelfs twee: 'De Gulden Leers' en 'De Witte Hont'.
Met de krakers die er al ongeveer 20 jaar gehuisvest zijn, bestaat een 'goed' kontakt, maar de groep wil geen enkele mededeling doen. Zelfs een inschatting dat ze zullen vertrekken vindt een kontaktpersoon al teveel gezegd.
De krakers willen de eigenaar op geen enkele manier in de weg staan en dat is meer figuurlijk gezegd. 

De achterzijde van Mexx, het vroegere laadperron van Modemagazijn Gebrs.Vinke op Achter de Tolburg 28, waar de ingang van de krakers is. Mexx, op Hooge Steenweg 23-25, dat al vanaf 1928 bekend staat als modehuis.Vanaf 1980 werd het Zeeman en sedert eind jaren 90 is het Mexx.
foto's © paul kriele, 12 oktober 2010.

De Gebrs.Vinke hadden filialen die verspreid lagen over geheel het land van Amsterdam tot Heerlen, vertelt een daar tussen 1966-1973 werkzame etaleur, die na de overname door de Groep Zeeman in 1980, na een onderbreking, er in 1982 terugkeerde als etaleur.
Het meest merkwaardige aan het pand dat tot de beschermde Bossche Stadsgezichten behoort, zijn de serre- achtige vensters op de eerste en tweede etage.

Een modezaak op Hooge Steenweg 25 wordt al genoemd in 1928 onder Theo Feldbrugge, wiens zaak in 1943 voortging als het modemagazijn van de N.V. Vinke, later als de Gebrs.Vinke.
In de jaren 60/70- onder bedrijfsleider P. Commadeur - was het volledige pand in gebruik. De winkel zat op de begane grond [kleingoed en kinderafdeling] en de eerste etage [japonnen en mantels]. De tweede etage werd ingenomen door de etalageafdeling, kantoren, naaiatelier ['de pomp'] en het magazijn.
De goederen kwamen via een laadperron aan de achterzijde, Achter de Tolbrug 28, binnen. Daar en aan de voorzijde van het complex [1e etage], wonen nu zo’n vijftien jongelui, met wie Mexx blijkbaar een deal heeft gesloten.


Terug naar boven