Zoeken
Middel eeuwse muurschildering en bierkelders in/onder 'Mexxpand'
Printerversie |
De bouwhistorici van de BAM hebben deze week in de zijmuur [met Van Lanschot] van de inmiddels gesloopte modezaak Mexx op de Hooge Steenweg, zgn. een diamantkopschildering aangetroffen. Die komen er in de stad wel meer voor [De Roosenkrans op Hinthamerpromenade]. Deze geometrische patronen zijn een kenmerk van de Renaissance, een stroming, ook in de schilderkunst, die zich vanuit de bakermat van de Renaissance, Antwerpen, over Europa verspreidde.
Maar hier in het pand van Mexx, waar in de 16e eeuw twee brouwerijen stonden, is de combinatie met een middel eeuws medaillon uniek. Daarop staat YHS, wat in het Hebreeuws Jezus betekent.
Het middel eeuws medaillon omgeven door de diamantkopschildering in de zijmuur van Mexx met de bank VanLanschot. Op het medaillon staan de letters Jezus, maar dan in het Hebreeuws : YHS. | Zicht dwars door het pand vanaf de Tolbrug richting de Hooge Steenweg gezien. In de rechter zijmuur met Van Lanschot bevindt zich de diamantkopschildering en het medailon. |
Onder: De kaarsennisjes in de zijmuur met Mc Donalds. foto's © paul kriele, 16 november 2011. |
Onder: Zicht dwars door het pand richting Tolburg. In de rechter zijmuur met Mc Donalds bevinden zich diverse kaarsennisjes. |
'De diamantkopschildering is gewoon een wanddecoratie zoals we de pop-art uit de jaren 60 kennen,' vertelt Harry Boekwijt van de Bam. 'Dit tafereel is dus nooit eerder in de stad aangetroffen en daarom uniek,' zegt de bouwhistoricus.
Aan de overzijde, de muur die grenst aan Mc Donalds zitten enkele kaarsennissen.
De grote kelder onder het Mexxpand, die nu dient als schaftlokaal, maar behoorde bij een van de brouwerijen die hier drie eeuwen geleden stonden. Rechts de doorsteken naar het buurpand. foto's © paul kriele, 16 november 2011. |
Onder het pand bevinden zich twee aaneengeschakelde gewelfkelders die mogelijk bij de bierbrouwerijen hoorden. of zelfs bij de bestemming van deze panden uit de tijd vóór 1550.
Opvallend is, zoals de Bossche legendes verhalen, dat deze kelders die nu als schaftlokaal voor de bouwvakkers dienen, doorlopen naar de belendende panden links en rechts.
Visser Bouw realiseert hier een nieuw winkelpand. Daaraan voorafgaand legt Goorberg dmv natte boringen de fundering. foto © paul kriele, 16 november 2011. |
Historie
Het pand van voorheen Feldbrugge [die later Vinke leidde], was al vanaf de jaren 20 de modezaak Vinke.
Mosmans noemt deze panden De Gulden Leers en de Witte Hont en ze dateren van 1566. In die jaren waren het dus brouwerijen, waarvan de perceelsdiepte liep tot aan de Binnendieze.
Rond de vorige eeuwwisseling werd het bewoond door de familie Van Hövell tot Westerflier.
Terug naar boven