Casco van nieuwbouw Mexx/Sting Achter deTolbrug staat er al

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-02-2012 | Gewijzigd op: 23-04-2012
Situatie van 25 februari 2012
Het pand gezien aan de achterzijde aan Achter de Tolbrug, waar de expeditie -ingang komt en de toegang naar 4 appartementen. foto's © paul kriele, 25 februari 2012.

Het pand dat een stalen casco heeft gekregen. Daar tussenin zijn houten panelen aangebracht, zoals aan de achterzijde is te zien. Dat geeft straks een moderne aanblik aan dit pand wat betreft de achterzijde.
Aan die achterzijde, Achter de Tolbrug, komt de expeditie-ingang voor Sting en de toegang naar 4 appartementen.
Aan de voorzijde - de Hooge Steenweg - wordt de gevel in de oude stijl [..] teruggebracht.

stiuatie 20 januari 2012: Bouwkraan blokkeert verkeer
In januari 2012 stond enkele dagen een kraan van Van Riel op de Hooge Steenweg voor de aanvoer en transport van het stalen cascomateriaal.

foto © paul kriele, 20 januari 2012.

situatie 1 en 13 januari 2012: plaatsen  stalen casco-delen.

Met de kraan van Van Riel wordt de stalen casco geplaatst.

foto's © paul kriele, 3 [links] en 13 januari 2012.

  Situatie Mexx tijdens het leggen van de funderingen

situatie 23 november 2011

In het achterste deel [Tolbrugzijde] zijn al de funderingspalen geslagen. Op het deel aan de straatkant ligt ook al een funderingsplaat. foto's © paul kriele, 23 november 2011.

situatie verbouwing locatie Mexx  dd 16 november 2011.

Op het voormalige winkelgedeelte zijn al funderingsplaten gelegd. Links doorkijk richting Hooge Steenweg. Boven doorkijk richting Tolbrug.
foto's © paul kriele, 16 november 2011.

Bericht van  Pelser Hartman meet- en tekenwerk
De gevel van de Mexx-winkel aan de Hooge Steenweg te ‘s-Hertogenbosch was jarenlang een aanfluiting in de monumentale binnenstad. Maar op maandag 12 september 2011 kwam hieraan gelukkig een einde. Men startte met de sloop van het pand ‘De Gulden Leers’. Het adres op de Hooge Steenweg wordt de nieuwe vestiging van Sting. Mexx verhuist naar de vrijgekomen winkel van Sting op Hooge Steenweg 15.

VOCUS architecten ontwerpt de verbouwing

Het mag eigenlijk geen ‘verbouwing’ meer genoemd worden. Het komt er op neer dat uiteindelijk alleen de monumentale kelders blijven bestaan. Hieronder leest u het verhaal van architectenbureau Vocus over het project ‘De Gulden Leers’.
In dit gedeelte van het Bossche middeleeuwse centrum zijn alle facetten van het binnenstedelijk bouwen aanwezig: herstel van monumentaal stadsgezicht, sloop van vervallen betonconstructies, vervangen van leegstaande bovenetages in winkels en woningen, weinig beschikbare bouwruimte en behoud van oude monumentale delen, zoals bouwmuren, tongewelfkelders en zelfs middeleeuwse bakovens naast een gedempte Dieze. Middels een nieuwe interventie wilden we op deze plek de Bossche sfeer terugbrengen.

De ontwikkeling voorziet in een winkelpand voor modezaak The Sting op de begane grond en eerste verdieping. Daarboven liggen drie stadswoningen in twee lagen. Het nieuwe pand is in aanbouw en wordt medio 2012 in gebruik genomen.
De crux van de opgave lag in de realisatie van een tweelaags winkeloppervlak van ruim 1000 m2, met in het midden een gewenste vrije hoogte van ruim 5 meter, én de ontsluiting van woningen met bergingen en parkeerplaatsen op historische bodem van een oude binnenstad.
Het principe van de tweelaagse winkel voert terug naar de periode van voor de Tweede Wereldoorlog, de tijd van het modemagazijn van de Gebroeders Vinke. Het uitgangspunt voor de nieuwe voorgevel met vierdeling en brede houten winkelpui sluit dan ook aan bij het gevelbeeld uit de periode 1922 – 1933.
De nieuwe achtergevel aan de Tolbrugzijde is een nieuwe eigentijdse invulling met dubbele kapconstructie. Aan deze zijde liggen de parkeerplaatsen, bergingen en entree van de woningen.
Meet- en tekenwerk bestaande gebouwen
PelserHartman verrichtte alle nodige meet- en opname-werkzaamheden om goede digitale plattegronden, doorsneden en gevelaanzichten te krijgen van het pand aan de Hogesteenweg 25. Deze onderleggers waren nodig ivm het realiseren van een grote verbouwing van het pand.

Situatie van Sting pand 31 oktober 2011
Achter de neonletters van The Sting zijn de letters van [bioscoop] Luxor nog te zien.

foto's © paul kriele, 31 oktober 2011.
Hooge Steenweg nummer 15, daar zit nog kledingzaak The Sting, totdat Mexx op nummer 23/25 klaar is met de nieuwbouw.
Bericht 29 oktober 2011: Mexx legt plat..
Nog net voor het einde van oktober 2011 is het voormalige Mexxpand, voorheen Vinke op de Hooge Steenweg, geheel tegen de grond gegaan. Er komen, over vier verdiepingen [bgg en drie etages]  verdeeld, een winkel van Sting en  vier appartementen voor terug. Mexx verhuist naar nr. 15 en Sting gaat naar het pand van Mexx op de nrs 23/25.
 
-Boven: Modehuis Mexx ligt plat. In het rijtje panden op de Hooge Steenweg is ineens een groot en zeker diep gat gevallen.
Op deze plek wordt - min of meer historiserend - een nieuw modehuis, maar dan van Sting gebouwd.
-Rechts Op deze foto is de percellering te zien door het steegje dat geheel langszij het complex loopt.
Niet alleen aan de achterkant, bij de oranje Boelsbox, ook halverwege zit ook nog eens een poortje
.
Dit steegje heette vroeger Kerkstraatje omdat het leidde naar de St. Pieter.
Maar toen zat Van Lanschot daar nog niet en was het rechter pand van wat nu Van Lanschot is, een postkantoor.
 
foto's © paul kriele, 29 oktober 2011.

 

Bericht van 12 oktober  2011 'Verbouwing Mexxpand aanstaande'
Het modehuis Mexx op de Hooge Steenweg 25 staat een grootscheepse verbouwing te wachten. De winkelketen met hoofdkantoor in Amsterdam, gaat haar modezaken restylen. Tegelijk wordt het historisch pand aangepakt, dat al sedert 1928 een modehuis is. Het was opgezet door Theo Feldbrugge die bij de overgang naar de Gebrs. Vinke in 1943 directeur bleef.
Nog ouder ]1556] staat het dubbelperceel, waarlangs- aan de achterzijde -de Binnendieze stroomde, bekend als brouwerij, zelfs twee: 'De Gulden Leers' en 'De Witte Hont'.
Met de krakers die er al ongeveer 20 jaar gehuisvest zijn, bestaat een 'goed' kontakt, maar de groep wil geen enkele mededeling doen. Zelfs een inschatting dat ze zullen vertrekken vindt een kontaktpersoon al teveel gezegd.
De krakers willen de eigenaar op geen enkele manier in de weg staan en dat is meer figuurlijk gezegd. 

De achterzijde van Mexx, het vroegere laadperron van Modemagazijn Gebrs.Vinke op Achter de Tolburg 28, waar de ingang van de krakers is. Mexx, op Hooge Steenweg 23-25, dat al vanaf 1928 bekend staat als modehuis.Vanaf 1980 werd het Zeeman en sedert eind jaren 90 is het Mexx.
foto's © paul kriele, 12 oktober 2010.

De Gebrs.Vinke hadden filialen die verspreid lagen over geheel het land van Amsterdam tot Heerlen, vertelt een daar tussen 1966-1973 werkzame etaleur, die na de overname door de Groep Zeeman in 1980, na een onderbreking, er in 1982 terugkeerde als etaleur.
Het meest merkwaardige aan het pand dat tot de beschermde Bossche Stadsgezichten behoort, zijn de serre- achtige vensters op de eerste en tweede etage.

Een modezaak op Hooge Steenweg 25 wordt al genoemd in 1928 onder Theo Feldbrugge, wiens zaak in 1943 voortging als het modemagazijn van de N.V. Vinke, later als de Gebrs.Vinke.
In de jaren 60/70- onder bedrijfsleider P. Commadeur - was het volledige pand in gebruik. De winkel zat op de begane grond [kleingoed en kinderafdeling] en de eerste etage [japonnen en mantels]. De tweede etage werd ingenomen door de etalageafdeling, kantoren, naaiatelier ['de pomp'] en het magazijn.
De goederen kwamen via een laadperron aan de achterzijde, Achter de Tolbrug 28, binnen. Daar en aan de voorzijde van het complex [1e etage], wonen nu zo’n vijftien jongelui, met wie Mexx blijkbaar een deal heeft gesloten.


Terug naar boven