Groot tableau op 'de Paap' met herkenbare figuren

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-09-2010 | Gewijzigd op: 14-09-2011
Nieuw Bosch' tableau op muur 'De Paap' met Wilders [midden boven] en de plebaan [linksonder].
Maar ook de Bossche bol en de bekende fontein voor het Jheronimus Bosch Art Center,  als kopie van dat van Jeroen Bosch, komen er op voor.

Stan Bögels* heeft een nieuw schilderij gemaakt op de zijmuur van 'de Paap' aan de Papenhulst. Al jaren bevindt zich op die muur van het voormalige ziekenhuis Joan de Deo een bont tafereel dat inhaakt op de actualiteit. Het begin was in 1985 toen dat het evenement rond 800 jaar 's-Hertogenbosch werd bekritiseerd. Burgemeester Ben van Zwieten troonde er op als middelpunt. Ook voormalig burgemeester wijlen Don Burgers en de paus zijn al eens als object afgebeeld. 
Dit keer nam de kunstenaar Miesjel van Gerwen de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch als uitgangspunt en zette daar  opnieuw - merendeels-  Bossche figuren op. De dagelijkse tekenaar in het Brabants Dagblad zette ook zichzelf [midden onder] leunend op een potlood leunend, te kijk.

*Team van Stan Bögels: Een schilderij van 5.70 meter bij 2.50 meter. Geïnspireerd door het gelijknamige schilderij van Jeroen Bosch. Gemaakt door José opten Berg, Safira Snelder, Keslien Smeets,Stijn van Kessel en Stan Bögels. Hangt aan de zijgevel van Papenhulst 26.  De foto's zijn gemaakt door Hellen van Es.
Verder werkten aan het project mee:   Stijn van Kessel, José opten Berg, Safira Snelder en Keslien Smeets.

De plebaan Gert Jan van Rossem staat op het linker luik temidden van twee wildemannen. Dit keer niet bedoeld als de mannen van het stadwapen, maar waarschijnllijk homomannen die refereren aan de homoactie rond een niet uitgedeelde hostie.
Geert Wilders, die een bord voor zijn kop houdt, komt er ook op voor, maar dan alleen te hekennen aan zijn witte pruik.
Bossche bollen vliegen er door de lucht en vele symbolen, zoals Jeroen Bosch dat ook deed, komen er op voor.
Op het tableau is het feest en ruzie, oorlog en vrede. In werkelijkheid is het niet anders.

 
-Boven: de -hier bebaarde - kunstenaar Miesjel van Gerwen.
-Rechts: Het aardparadijs met plebaan Gert-Jan van Rossem die hand in hand gaat met twee blote mannen...
-Rechts: nog eens het tableau dat hangt aan de zijmuur van 'de Paap', het voormalige St. Joan de Deo.

tableau 'de paap' © hellen van es,  30 september 2010.

Vliegende Bossche bollen, Geert Wilders op een varken met een plank voor zijn kop en Sinterklaas zwevend boven de stad.
Deze bonte stoet van grappige en actuele zaken is te bewonderen op het nieuwe schilderij op de gevel van 'De Paap' aan de Papenhulst. De schildering is gebaseerd op de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch en het idee komt van Stan Bögels die ook de vorige schilderijen heeft gemaakt.

   De populaire fietskar, misschien van de snoepzaak van van der Miessen.. 'Het suikeroompje' in het RTweedte Korenstraatje 18, of van Merci  Croissanterie in de Vughterstraat 8.
 Deze lijken wel op Ruud Lubbers en de Willem de Ridder..  tableau 'de paap'© hellen van es, 30 september 2010.



Terug naar boven