Afscheid commissaris mr. Frank Houben

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-03-2003 Commissaris Frank Houben treedt na ruim 34 jaar besturen, waarvan ruim 15 jaar als commissaris, terug uit het openbare leven.
Commissaris Frank Houben treedt terug als bestuurder .
foto © paul kriele, 15 juli 1999.
mr. Frank Houben.
foto © paul kriele, september 1999.

De open dag in het Provinciehuis - vandaag zondag 9 maart 2003- is de laatste voor de commissaris van de koningin Houben. Diens afscheid staat komend najaar gepand. Houben, die op 19 februari 1939 in Den Haag werd geboren werd al op 29-jarige leeftijd tot burgemeester van Luyksgestel benoemd.
Feitelijk is zijn pensioen in 2004 voorzien. Maar de commissaris maakt –meteen na de verkiezingen- plaats voor een opvolger.
Hoewel niet altijd zichtbaar had de sympathieke, soms timide lijkende bestuurder achter de schermen de touwtjes van het provinciebestuur meer in handen dan in eerste instantie werd ingeschat.
Na de opvallende en soms wat balorige Dries van Agt heeft Houben, die door vaders functie als commissaris in Maastricht opgroeide, in de voorbije vijftien jaar een geheel eigen stempel gezet op het provinciaal besturen en de invloed die daarvan uit gaat naar de samenleving. Op vele terreinen is de provincie zichtbaarder geworden wat duidelijk het streven van Houben was. De economische positie van Noord-Brabant is verstekt en op milieugebied neemt de provincie vaak een voorbeeldfunctie in.
Ook zijn relatie met het koningshuis heeft- met name voor Den Bosch- geen windeieren gelegd. Alleen al gelet op de koninklijke bezoeken die stad en provincie meemaakten: als eerste kwam Maximá naar Den Bosch en ook het Belgisch koningspaar deed Den Bosch aan.
Het blijft speculeren over diens opvolging, zeker gezien de provinciale verkiezingen die dinsdag 11 maart 2003 plaatsvinden.