Uniek, 50 - jarige bisschopsviering van mgr. Jan Bluyssen

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-11-2011 | Gewijzigd op: 29-11-2012
Op derde kerstdag -27 december 2011- viert mgr. Jan Bluyssen, die al 30 jaar in het klooster van de zusters Mariënburg woont, het feit dat hij 50 jaar geleden door zijn voorganger, mgr. Bekkers, in de Sint Jan tot bisschop werd gewijd.
Die viering is, gezien de gezondheidssituatie van de, in Brabant geboren 85-jarige priester, bescheiden. Er is uiteraard in de Sint Jan wel een pontificale H. Mis, die Bluyssen zelf – zittend – opdraagt. Deze dienst voltrekt zich in aanwezigheid van tal van genodigden onder wie de de Nederlandse bisschoppen.

Emeritus bisschop mgr.Jan Bluyssen, die op derde Kerstdag dit jaar in de Sint Jan het feit viert dat hij 50 jaar bisschop is.

foto © paul kriele, 20 oktober 2011.

Van een groots opgezette receptie in TheateraandeParade zal geen sprake zijn.  De bisschop, die gewend is om een middagdutje te doen, zal wel gelegenheid bieden om hem de hand te komen schudden. Dat gebeurt min of meer in de besloten omgeving van het St. Janscentrum op de Papenhulst.
Daarmee is het programma van de viering van het 50-jarig [emeritus] bisschopsambt afgerond. Later zal de monseigneur nog in de eigen familiekring aanzitten aan een feestelijk diner.

Het is uniek -ook wereldwijd- dat een bisschop zijn 50-jarig ambtsperiode haalt. Een feit dat we de jubilaris zelf voorleggen.
‘Dat het nooit eerder is voorgekomen komt doordat er door de reformatie lange tijd geen bisschoppen werden benoemd en doordat er nooit iemand is geweest die deze leeftijd heeft gehaald. Ik verkeer nu zelf in de gelukkige omstandigheid…
Ook een reden is dat er de laatste tijd benoemingen van kandidaten zijn geweest, die al ‘op leeftijd’ waren/ zijn’.

Voor het uitgebreide interview, dat Bastion Oranje al in oktober 2011 met de bisschop in het klooster Mariënburg had, verwijzen we u naar de pagina Bluyssen.
Ook het bisdomblad besteedt uitgebreid aandacht aan dit unieke feit:  deze maand met een cv van Jan Bluyssen en in december met een uitgebreid interview met de bisschop.

Op zondagmorgen11 december 2011 vond er via RKK een interview plaats met Jan Bluyssen door Leo FIjen.  Klik op Interview