Seth Gaaikema in JB-ziekenhuis- na hartklachten - overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-10-2014 | Gewijzigd op: 22-10-2014
Vanmorgen -dinsdag 21 oktober 2014- is in het Jeroen Boschziekenhuis cabaretier Seth Gaaikema op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Brabant.  Gaaikema had zich daar 's morgens gemeld met hartklachten.

Seth Gaaikema. woonde met zijn partner Peter Biemans in een oude
boerderij in Schijndel.

Gaaikema's carrière
Zijn eerste eigen optreden als cabaretier was in 1967. Aanvankelijk trad hij op met een gezelschap, later maakte hij solo-voorstellingen.
In 1969 maakte Gaaikema zijn eerste oudejaarsavondprogramma, 'Heer ik kom hier om te twijfelen'.

Zijn doorbraak als cabaretier beleefde hij echter een jaar later, toen hij met de oudejaarsconference Tien Miljoen Geboden de tien geboden van Mozes toetst' aan de maatschappij van de jaren zeventig.

In de jaren 80 en 90 maakte hij oudejaarsconferences.Cabaretier en tekstschrijver

Gaaikema, die getrouwd was met zijn manager Peter Biemans, was naast cabaretier ook tekstschrijver onder meer voor Wim Kan en als vertaler van musicals. [1e keer My Fair Lady] . 
Gaaikema's laatste voorstelling met 'Wat ik nog graag zou willen' was op 19 januari 2014 in de Stadsschouwburg in Groningen.
Rustgevend landgoed in Schijndel
In de tijd van zijn relatie met hoofdofficier Guus Bos hebben we regelmatig de boerderij op het Lieseind mogen bezoeken. Guus, naast zoals ik me herinner Tom Odems, een van Seths vrienden, fungeerde toen als oppasser tijdens Seths vakanties. De uitgestrekte boomgaard, de bloeiende rozen in de rozentuin gaf een weldadige aanblik. Het is voor te stellen dat deze sfeer voor Seth rustgevend was. Het draaiend prieeltje vonden wij toen al een bijzonderheid.