Oud-directeur Groot Ziekengasthuis Kees de Ruiter overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-09-2015 | Gewijzigd op: 02-09-2015
Zaterdag 29 augustus 2015 is in Vught dr. Kees de Ruiter op 94-jarige leeftijd overleden.

De in Tilburg geboren dr. De Ruiter werd na zijn periode als specialist chirurgie in 1983 tot directeur benoemd van het Groot Ziekengasthuis.
De beminnelijke en gemoedelijke tussenpaus, zoals de opvolger van dr A. van de Reep in 1983 werd genoemd, toonde iemand met een sociaal hart voor personeel en collega’s. Door zijn persoonlijkheid wist hij velen achter zich te scharen.

dr. Kees de Ruiter

* Tilburg, 15 december 1920
† Vught,  29 augustus 2015

In de pers en vanuit andere hoeken [GITP] vernam De Ruiter ook de kritiek die over het GZG [de sfeer, de afstandelijkheid en hautaine houding bij personeel en specialisten] werd geuit. De directeur deed geen moeite die kritiek te verdoezelen. De Ruiter noemde diplomatisch de zaken die dat zouden kunnen verbeteren [meer overleg, gezamenlijke aanpak en een andere directiestructuur en invoering van een patiëntengastvrouw].
In die dagen werden de ziekenhuizen naast bezuinigingen ook geconfronteerd met het begrip ’budgettering’, waarbij onder meer alle handelingen, bedbezetting en eerste bezoeken, het budget bepaalden.

Op 16 januari 1987 nam de geliefde dokter afscheid in de verpleegstersflat Bloemenkamp. Een dag later was er in het Groot Ziekengasthuis een druk bezocht symposium, waar de geneesheer directeur vele loftuitingen werden toegezwaaid onder meer van dr. F. Carpay, die de pensionado karakteriseerde als een persoon die verantwoordelijkheid en integriteit uitstraalt. ‘De Ruiter was ook de man die in de regio een samenwerking van de regionale ziekenhuizen had bereikt,’ sprak collega-directeur drs.M. Quint.
Bestuursvoorzitter dr. A. Riemen noemde- ook op dat symposium -De Ruiter ‘een verdomd fijne vent om mee samen te werken.’

Toen in 1987, na zijn afscheid, zag De Ruiter al een inperking van de positie van de specialisten. Ook een fusie van Carolus en het Protestants met het GZG tot één ziekenhuis voor geheel de stad, behoorde tot zijn vooruitziende blik .

‘De mens De Ruiter toont inderdaad voor alle geledingen van de maatschappij een bereidwillig oor, gepaard gaand met een karakteristiek gezegde of een amicaal gebaar. Het is een hartverwarmend mens.’Citaat uit een artikel bij het afscheid van De Ruiter als president van de Sociëiteit Amicitia/ De Zwarte Arend’ in januari 1996.

De Oud Reserve luitenant-kolonel-arts bij de Landmacht De Ruiter werd om zijn verdiensten koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, hij ontving het ereteken van Orde en Vrede met de gespen, de Medaille van Verdiensten en het Nederlands Rode Kruis in zilver.

Voor Kees de Ruiter is een afscheidsbijeenkomst gepland op zaterdag 5 september 2015 in de Vughtse Lambertuskerk. Aansluitend neemt de familie in besloten kring afscheid van de overledene.


Terug naar boven