Oud-stadsredacteur Jacques Luyckx overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-06-2017 | Gewijzigd op: 19-06-2017

Jacques Luyckx  [*Den Helder, 1932] is afgelopen weekeind overleden.

De nuchtere Jacques Luyckx,opgevoed in een katholiek milieu, kwam na een korte kennismaking bij het katholieke Noord-Hollands Dagblad [1952-1957], naar Brabant [Dagblad voor Oss e.o. van 1957-1962].
Na een kort uitstapje, tussen 1962 en 1966 naar Noord-Holland als chef regio van de editie West-Friesland, keerde hij in 1966 opnieuw terug naar Brabant als chef stadsredactie van het Brabants Dagblad. Daarover zei Luyckx in een eerder interview ‘Dat waren de meest woelige jaren,  maar wel de mooiste jaren van mijnleven’.

Luyckx eindigde zijn Bossche loopbaan in1981 als stafmedewerker van de hoofdredactie [tevens coördinator van de opiniepagina].

Jacques Luyckx  *1932  † 2017. 

foto © bossche encyclopedie.
..............................................................

Luycks maakte de omwentelingen mee in de lokale politiek, als kritisch verslaggever tegen de gevestigde KVP-macht van het stadsbestuur in. Dat was -met onder meer stadsredacteur Niek de Rooij- gewend aan volgzame journalisten.

Met name Luyckx' kolommen over de sloop van monumenten [‘daar heb ik van de gemeente geen hoge pet op….] en het vrij baan geven aan de auto, vastgelegd in het Structuurplan van1964, raakte de gemoederen binnen het stadhuis aardig verhit. Totdat zelfs Jacques' baas Joep Naninck bij burgemeester Rob Lambooij op het matje werd geroepen.

Er groeide ook een omslag in de r.k. kerk in de tijd van de vooruitstrevende bisschoppen Bekkers en Bluyssen en diens opvolger de weinig geliefde, behoudende bisschop Jan ter Schure. En er speelde sociaal maatschappélijk allerlei elementen,  mede als gevolg van de woningnood [sloop van volksbuurten], de werkloosheid en de omwenteling in het  sociaal- maatschappelijk leven.  En uiteraard ontstond in de stad de kraakbeweging waar Luyckx begripvol [door de woningnood] over kon schrijven.

Met het heengaan van Jaques Luyckx is ook een heer in de journalistiek heengegaan.

Jacques Luyckx was bestuurslid bij de Vereniging Sociëteit Casino,  oprichter van Heemkunde Kring De Boschboom en adviseur bij de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.
Van Jacques Luyckx is onder meer bekend ‘Theater in drie eeuwen’[*2003] , ‘Harten Kloppen’ [Rode Kruis], ‘Kwakbollen in het Oliebollenfantenrijk’ [Oeteldonks Jeugdcarnaval], ‘Hotel Central, 1905-2005’ en van  ‘’s-Hertogenbosch, een opmerkelijke stad’.

Jacques  was ook  mede- redacteur van Ache Lieve Tijd, Als de Dag van Gisteren en van Bossche Bladen’.Terug naar boven