Afscheid van juwelier Ferdinand Klaassen *1933 2017

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-06-2017 | Gewijzigd op: 30-06-2017

† In de Grote Kerk op het Kerkplein werd vrijdag 30 juni 2017 op het middaguur een afscheidsdienst voor Ferdinand Klaassen gehouden.  Ferdinand  op 6 oktober 1933 geboren, tegenover de kerk waar vandaag zijn afscheid plaats vond, was in de jaren na de oorlog een bekende en ook vermaarde, min of meer sjieke juwelierszaak. 

[Groot-] vader Ferdinand Klaassen was al vanaf 1893 als graveur en stempelfabrikant op Kerkstraat 35 gevestigd. Daaruit is door zoon Ferdinand [*1933] het juwelierschap voortgekomen.

De Kerkstraat was al vanouds een straat van grafici en juweliers met Ebeling [nr. 24], Gieliam, Teulings [nr. 57],  F. de Leeuw [nr. 39], Klaassen [nr.35] en Verbruggen. 

  Ferdinand Klaassen
* 26 oktober 1933   † 22 juni 2017.
.....................................................................................

De dienst in de volle kerk werd in de stijl van Ferdinand met een wijntje en een hapje afgesloten op ‘alles wat niet deugd’. Ferdinand werd in besloten familiekring gecremeerd.

Een van de sprekers was vriend en zakelijke relatie Ad:’ Onze ontwikkeling als juwelier/ zakenman liep parallel. Daaruit is tussen ons een langdurige vriendschap ontstaan. Maar op een gegeven dag bleek er verschillen van inzicht tussen ons te bestaan. Dat leidde tot een vermagering van vriendschap naar de zakelijke band bleef bestaan,’ sprak Ad.

‘Ik houd mooie en goede herinneringen over aan onze vakanties, inkoopreizen en etentjes. Maar ook kijk ik met vreugde terug op de vriendschappen tussen – aanvankelijk - onze vriendinnen en later onze echtgenotes. Ik heb bewondering voor Ferdinand, die zijn ziekte niet wilde uitdragen. Ook is mijn respect voor Maria groot. Chapeau voor het feit dat jullie dat konden. Dat eist de hoogste bewondering. Zeker voor Ferdinand, wiens leven op rolletjes verliep.

Tussendoor haalde Ad een anekdote aan over bijvoorbeeld de momenten dat hij met Ferdinand op een terras zat en mooie dames langs zag komen. 'Voor elk legden we dan een tientje op tafel en spraken er net zo lang over totdat ze uit het zicht verdwenen waren. Dat ritueel gebeurde ook zo met auto’s.

Beste Ferdinand: Voor de laatste keer leg ik hier twee tientjes neer voor de mooie en dierbare herinneringen die je achter laat. Rust zacht en ga op weg met een glimlach.' 

De afscheidsdienst
van Ferdinand Klaassen
in de Grote Kerk op het Kerkplein
.

foto © paul kriele, 30 juni 2017.
...........................................................


Er klonk tussen de toespraken door muziek van Bach het Hoboconcert ‘Aria’ en van Mozart, onder meer het fluitconcert ‘Saverio Marcedante’.

Kleinzoon Coen leidde op een sarkastiche wijze voor opa  een geliefde melodie in.”We moeten het hebben over zijn muzikale smaak, of liever geen smaak: Ik herinner me een cd van Benny Neyman. Daarvoor had hij een cd-speler in zijn auto  geïnstalleerd. Dus altijd moest je bij hem in de auto Benny Neyman horen totdat hij zijn auto verkocht met cd-speler en al…

Dus dat moest vandaag terugkomen. Maar zo’n  ouwe cd, dat viel niet mee. ..’Ik sluit af met: ‘Ik hield van jou’.  

De op een na oudste dochter Bernadette: ‘ik heb mijn vader in liefde omarmd’

Vader was trots op zijn kleinkinderen en ik was trots op opa Ferdinand. Door je spelletjes met ze. Maar je kleinkinderen was je op een andere manier nabij. 
Wat hebben we gestreden over de manier om elkaar te kunnen verstaan. We hebben vaak haatwoorden uitgesproken en ook vaak niet uitgesproken.
Je werd ziek en langzaam vielen de woorden weg. Toen kwamen er momenten om jou te voelen en je als vader te leren kennen. Ik voelde dat je van me hield. Terwijl jij in stilte verbleef kwamen bij mij de woorden recht vanuit mijn hart. De geschiedenis versmolt, het werd rustig en fijn tussen ons en we konden zeggen wat we wilden zeggen en voelen wat we wilden voelen.


Twee dagen voor je dood gebeurde er iets bijzonders. Je stond daar zo mooi en lief in je roze pyama. Elkaar vast houdend voelde ik de liefde naar jou in me komen. Het is goed zo. Ik maak een diepe buiging voor het leven, voor voor mijn VADER Ferdinand.’

Kerkstraat 35 [uiterst links]

Ferdinand Klaassen
door grootvader Ferdinand
in 1893 opgericht
als graveur en stempelfabrikant.

.......................................................
 Terug naar boven