Plechtige Uitvaartdienst van Tonny Rademaker jr.

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-07-2018 | Gewijzigd op: 29-07-2018

In een volle St. Jan werd vrijdagmiddag 27 juni 2018 de plechtige uitvaartdienst gehouden van Tonny Rademaker  van de horecafamilie Rademaker van Central en voorheen De Raadskelder. Celebranten waren de studievriend van Tonny, de Jezuïet Eduard Kimman en plebaan Gertjan van Rossem.

De muzikale ondersteuning met de liturgische gezangen gaf  het Interparochieel koor en de soliste was de bekende sopraan Francis van Broekhuizen. Ton Nagel was met Veronique van den Engh de organist en Jan Teurlings de
dirigent.

Zie ook bericht dd.24 juli 2018  Tonny Rademaker overleden

....


De baar met het lichaam van de op zondag 22 juli 2018 overleden Tonny Rademaker jr. in de Sint Jan.

foto © paul kriele, 27 juni 2018.
......................................................... 

In zijn toespraak begon zoon Tom Rademaker met '... het niet verwacht te hebben dat we vandaag hier zouden staan. Door dat stomme fietsongeluk... 

Allen kennen vader op hun eigen manier. Als een echte gastheer die mensen samen brengt. Mijnvader was een bescheiden man voor zichzelf. Dit heeft hij waarschijnlijk meegekregen van mijn opa. Hij hield er niet van iets weg te gooien dat nog gebruikt kon worden. In ons huis lagen allerlei relikten van het hotel en uit de Raadskelder. Deze bescheidenheid voor zichzelf is de basis van zijn succes.
Ook stak hij graag de handen uit de mouwen. Een vriend van hem zei ooit eens: ‘Tonny is groot geworden door klein te blijven’.


Bij de overname door Tonny van De Raadskelder was opa sceptisch. Maar als echte gastheer wist vader het verschil te maken. Daarin overtuigde hij de Bosschenaren.

Als zoon wil je graag op je vader lijken. Ik ben hem dankbaar dat ik zijn eigenschappen -gastheerschap en handen uit de mouwen steken -mocht overnemen. Hierin herken ik hem in mij. We zullen in gedachten altijd samen zijn,' zo sprak Tom over zijn vader.


-Boven: Tonny's echtgenote Jeanette en de kinderen
Tom en Marloes en vooraan broer Frank en schoonzus Margrith en Karin en Peter Kerls steken een kaars op bij de baar.

-Rechts boven: Leden van de Aloude Broederschap
van het Hoogheilig Sacrament begeleiden de baar
met het lichaam van Tonny Rademaker de kerk in. 

-Rechts: Plebaan Gertjan
van Rossem voltrekt de absoute. 


foto's © paul kriele, 27 juni 2018.
 

Hans van Gent lid van de Aloude Broederschap van het Hoogheilig Sacrament en mede bestuurslid van de sociëteit Hermes, haalde een variatie aan herinneringen op. Van Gent leerde Tonny kennen via de groentijd bij sociëteit Hermes.

‘Tonny, die verantwoordelijk was voor de horeca [de mensa en het restaurant ‘De Rode Zaal’], was een gezelschapsmens. In die omgeving gloreerde hij en stond voor iedereen klaar. Daarnaast was Tonny ook begaan met de katholieke kerk, speciaal met de Sint Jan.

Ook kon hij goed met mijn drie zonen opschieten en zij met hem. Later kon door Tonny’s  service van een  biertap op verjaardagen die relatie niet meer stuk en zo kwamen zij ook nog als tijdelijk horecapersoneel in De Raadskelder te werken.

Ook voor de Broederschap was Tonny loyaal inzetbaar met allerlei ondersteunende klussen.

Het laatst dat we van zijn inzet konden genieten was op 24 juni met de St. Jansprocessie. Tonny blijft in onze harten bestaan.’

Tonny’s jongste zus Karin Rademaker-Kerls gaf in een korte levensloop aan dat het al vroeg duidelijk was dat Tonny wat voor anderen zou gaan betekenen. Hij stond voor iedereen klaar in liefde, vriendschap en als gastheer. Maar het studeren [Economie aan de Universiteit van Rotterdam], dat duurde wel langer dan nodig was. Hij genoot van allerlei clubjes  en vriendschappen.
Pa belde regelmatig als het druk was in Central en meteen zette hij zijn tentamen opzij. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ’de eeuwige student’. Maar het was met goede intenties voor iedereen.
En... wat was hij trots hij toen hij eindelijk de doctorandustitel voor zijn naam kon schrijven.


Succesvolle gastheer van De Raadskelder

In 1989  nam hij De Raadskelder over: Wat werd dat een succes! Met charme en stijl bezielde de gastheer, gekleed in de blauwe blazer, wit overhemd en grijze flanel broek De Raadskelder. Tonny had ook altijd dat onmisbare ijzeren kammetje en een pen op zak.  


In 1976 trouwde hij met Jeanette. Ook voor ma bleef hun huis op de Bossche weg een bijzondere plek.

Tonny was een steunpilaar voor velen en ook voor mij en voor mijn maatje Peter. Ik ben zo blij dat hij ons huwelijk nog heeft meegemaakt.
Met Peter was het geen lange gesprekken, maar gewoon fijn bij elkaar zijn.

Tonny stond altijd voor me klaar.


Ik ben zo blij dat we nog genoten hebben van de Sing Along Opera  [op vrijdag 29 juni j.l.].

Vrijdag 21 juli 2018 hoorden we dat we afscheid van hem moesten nemen. We zaten aan je bed, je opende je ogen en zei: 'Ik heb in ieder geval de 70 gehaald. En een mooie tijd gehad.
Je laatste woorden waren voor Tom en Marloes waar
je zo enorm veel van hield.

Ik kan niet meer de zondagavonden naar je toe,  maar je bent altijd in mijn hart’.Hoofdcelebrant Eduard Kimman
De predikant Eduard Kimman verklaarde waarom hij de evangelietekst van Marcus 10, 17-22 had gekozen. Daarin wordt de vraag gesteld en het antwoord gegeven op: ‘Wat te doen om het eeuwig leven te verwerven?’
En in Prediker [eerste lezing], komen we een onverwacht vrolijke tekst tegen: Geniet van het leven en houdt alle kwalen van je lijf. Want jeugd en ochtendlicht zijn zo voorbij’. Zo typeert het Tonny Rademaker. Tonny gaf aan het de laatste jaren wat rustiger te gaan doen. Als het leven al bij hem reflectie had oproepen…'


   Na de plechtige dienst werd Tonny Rademaker in besloten familiekring gecremeerd.

Condoleance
Maar eerst nog dankte broer Frank Rademaker alle aanwezigen en het ziekenhuispersoneel en nodigde de kerkgangers uit om vanaf 17.00 uur in Hotel Central een afscheidsgroet mee te maken. 
Terug naar boven