Ton Meijer, oud -personeelchef De Gruyter overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-08-2018 | Gewijzigd op: 07-08-2018

Op 92-jarige leeftijd is in Rosmalen Ton Meijer,  oud –personeelchef van De Gruyter, later VDB overleden.

Meijer kwam kort na de bevrijding bij De Gruyter in dienst,  als winkelchef in een erg klein De Gruyterwinkeltje met drie ongehuwde winkeldames.  Dat was een van de 27 winkels die De Gruyter in Rotterdam had. Via rayonleider, vervolgens districtmanager is Meijer in 1965 benoemd op de afdeling Filialen van personeelszaken [C.A.P.] in Den Bosch.

Na diverse reorganisaties kocht in 1971 SHV De Gruyter en in 1977 ging het levensmiddenbedrijf over naar de VDB [Verenigde Distributie Bedrijven] later Unigro aan de Balkweg.

Ton Meijer

*  Hillegersberg, 27 januari 1926. 
+ Rosmalen, 3 augustus 2018.


foto © paul kriele, 5 november1990.
.......................................................................................

In de jaren medio zestig waren er al zgn. nieuwe ontwikkelingen, zoals de overgang  van bedieningszaak naar zelfbediening en vervolgens van superette en supermarkt. Problemen waren dat de zelfbedieningszaken geen grote magazijnen hadden om als supermarkt [inclusief food] te kunnen dienen. Food vereiste een geheel nieuwe benadering en behandeling.

Na de overname door VDB werd besloten de bezorgdienst Winkel Thuis op te heffen. Dat leverde in de terugval van De Gruyter die voor de oorlog de eerste was in kruideniersland en Simon de Wit tweede.

Pas na 1967 kwamen er na De Gruyterartikelen koffie, thee, soepen, jams, chocolade,  ook vreemde merken [Maggi, Blue Band Vim en wasmiddelen] in de schappen.

Intussen was Albert Heijn met zijn modernere winkels de Bossche levensmiddelenfabrikant voorbij gestreefd.

Nog vóór de overname door SHV gingen er al een flink aantal winkels dicht. Toen de landelijke kruidenier, na de overname in 1971, ook nog eens de bezorgdienst Winkel Thuis op hief, kreeg dat veel negatieve pers.  

De door SHV bij De Gruyter aangestelde bewindvoerders, onder wie De Kat en Jeurgens, bedachten in de neergang nog nieuw winkelformules, zoals Kien, Trefcenter, de Kijkshop, Gruma en Xenos.

Ton Meijer was intussen als personeelchef met twee collega’s, Nico Hopman en Cees Dekker, overgenomen door VDB.

Daar keken de mensen van de groothandel Spar denigrerend neer op het Bossche filiaalbedrijf. Maar van lieverlee namen ze toch de regels van De Gruyter over.

Meijer die op 18 september 1952  huwde met An van Wijk, ging eind jaren tachtig door gezinsomstandigheden [studiekosten van drie kinderen] niet met de Vut. Zodoende maakte hij nog de overgang van VDB naar Unigro [Balkweg] mee.

Meijer bleef tot aan zijn pensioen in januari 1992. Voor zijn 40-jarige dienstverband  in 1985 ontving Meijer een koninklijke onderscheiding.

De afscheidsdienst van Ton Meijer wordt op vrijdag 10 augustus 2018 / 14.00 uur gehouden in het crematorium op de Oude Baan Oost 170 in Rosmalen. Na afloop is er een ontmoeting in Brasserie Fleurie op de Driesprong in Rosmalen. Terug naar boven