Oud voorlichter gemeente Rosmalen Tijn Coppes overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-10-2018 | Gewijzigd op: 14-10-2018
 Op 29 september 2018 is  de oud voorlichter van de toenmalige gemeente Rosmalen op 81-jarige leeftijd overleden.

Tijn Coppes in 1995, voor het
toenmalige gemeenteblad Reflex.


foto © henk van esch, april 1995.

.......................................................... 
 

Coppes heeft in Rosmalen grote uitbreidingen en vernieuwingen meegemaakt. Zoals de aanleg van De Overlaet, het nieuwe industrieterrein en de uitbreiding in Hintham Noord. 
Ook  vonden er grote en grootste gebeurtenissen plaats die veel impact hebben gehad,  zoals de watersnood van februari 1995 toen het Autotron werd aangewezen als opvanglocatie. Dat bracht de internationale pers [Japan, CNN, BBC en Portugese journalisten] op de been. 
Maar eerder -in 1953 -maakte Tijn als 16-jarige de grote Watersnoodramp in Zeeland en Brabant mee. Als jonge man kreeg hij toen een baantje bij de Volkskrant op  de afdeling distirbutie. Het was zijn eerste ervaring als toekomstig voorlichter. Daar werd zijn nieuwsgierigheid geprikkeld en ook zijn liefde voor de krant geboren.

Een dieptepunt dat Coppes ludiek opppakte, gebeurde in 1994, twee jaar voordat het dorp Rosmalen werd opgeslokt door Den Bosch waar hun burgemeester Don Burgers, later ook weer eerstse burger zou worden..!! 
Coppes maakte op 13 december 1994 met vele Rosmalense inwoners een treinreis naar Den Haag om er tegen de fusie te gaan protesteren. Het gezelschap olv Peter van der Velden en Hans van Beers stond echter voor een gesloten deur van de Tweede Kamer. 

Het voortlichten en het journalistieke zat bij Tijn Coppes al jong in het bloed. Al op 13-jarige leeftijd won hij een opstelwedstrijd bij De Engelbewaarder, de voorloper van OKKI en Taptoe. Door de prijs, een treinreis naar Rome, werd hij door KRO-radio
geïnterviewd en stond er een groot artikel over hem in de Tillburgse Courant.
Tijn was vóór Rosmalen onder meer werkzaam bij CZ, Oce-van der Grinten en de PNEM.

Deze voorlichter was de man met creatieve ideeën en vaak in voor gekke dingen en af en toe eens een mop vertellend.Geen prototype van een ambtenaar, een man die van improviseren hield en die zich meer een intermediar dan voorlichter noemde.
Bij zijn afscheid zei hij: 'Ik ben een gelukkig mens geweest. Ik heb nooit op mijn tenen hoeven lopen..'

Op 1 januari 1996, een jaar voor het einde als zelfstandge gemeente Rosmalen, ging Coppes met de VUT.

Van Tijn Coppes wordt op 6 oktober 2018 / 12.00 uur in het crematorium Rosmalen afscheid genomen.Terug naar boven