Jan Straatman op 87-jarige leeftijd overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-10-2018 | Gewijzigd op: 14-10-2018
Vrijdag 5 oktober 2018 is Jan Straatman op 87-jarige leeftijd overleden. Jan was sedert hij getroffen werd door een herseninfarct deels verlamd en verbleef in Zorgcentrum De Grevelingen.
Jan Straatman was samen met Jan Bettgens en Jan van de Laar de oprichter van de stichting Aidscare die dateert van 1987, het tijdperk van de Aidsepidemie. Al die jaren is een buddywerkgroep actief geweest.
Jan nam op 5 november 2010 afscheid  van het COC en het Buddyproject en Aidscare. De stichting wordt binnenkort opgeheven en is voortgezet door de stichting Buddyhulp die een bredere  doelgoep heeft.


Jan Straatman 
Nijmegen, 11 december 1930
† Den Bosch, 5 oktober 2018.


foto © henny gieles.
..............................................................................

Jan Straatman studeerde aanvankelijk voor kloosterling bij de broeders van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten, waar hij in Wadenoyen de Mulo volgde. Ook nog in zijn kloostertijd zat hij op de drie-jarige HBS in Leiden. 

Op zijn 21ste werd hij alsnog opgeroepen voor via militiare dienst, waar hij als welzijnsofficier bij de sport [Laren en  Ermelo1953-1968] terecht kwam en waar hij zelfs coach werd van het militaire volleybalteam dat in 1962 deelnam aan de wereldkampioenschap.
In 1968 begon Jan aan een studie Sociale Akademie, de tijd waarin hij al actief werd als jeugd -en jongerenwerker voor onder meer randgroepjongeren. Daarnaast volgde hij in België, eind jaren tachtig, een studie psycho- therapeut.

In 1987 werd Jan lid van het COC, waar hij zich in het sociaal-maatschappelijk werk ontplooide met als aandachtspunten 'Kerk en Homofilie' en de aidszorg. In dat jaar volgt Jan samen met zes andere COC-vrijwilligers  en GGD-ers een opleidiging tot buddy. Op 22 september 1987 richt Jan samen met Jan van de Laar de werkgroep 'Geloof & Religie' op, later hernoemd tot 'Kerk en Homoseksualiteit'.
Vanaf 1992 ontvangt het Buddyproject structurele financiële ondersteuning van de GGD, gemeenten 's -Hertogenbosch en Oss.
Vanaf 1970 was Jan werkzaam bij de Gelderse jeugdraad en vanaf in 1973 was hij directeur van het Vormingscentrum 'De Brulboei' [Salvador Allendelaan Den Bosch]. 
Vanaf 1975 directeur Driegezwaai. Ook daar zette hij zich in voor WSW-jongeren.

Jans sociale inslag reikte zelfs tot in Thailand, waar hij vanaf 1995 de slachtoffers van het HIV-virus in twee projecten [Lopburi en Tatago] bij stond aangaande voorlichting en medicijnen. In 2002 heeft Jan daar de stichting Aidscare opgericht.

In de beginjaren  negentig werd Jan lid van de Nederlandse Buddyliga en was hij in 1993 als vertegenwoordiger daarvan aanwezig op de Wereldaidsconferentie in Berlijn. Ook stond Jan in 1996  achter de organisatie van de Wereldaidsdag in Den Bosch.
In die 'directeursperiode' studeerde Jan ook ook nog aan de Voortgezette Opleiding van de Sociale Akademie in Amsterdam.

Naast al deze functies was Jan ook nog jaren rijksgecommiteerde bij de eindexamens Sociale Akademie in Eindhoven.

Op 5 november  2010, ruim een maand voor Jans 80ste verjaardag nam Jan Straatman in het Congrescentrum 1931 na 22 jaar actieve zorg afscheid.
Jan was, voordat hij toetrad tot het COC gehuwd en laat [klein]kinderen na. 

Jan Straatman werd koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Van Jan Straatman wordt afscheid genomen in een dienst in de Wederkomstkerk in de Rijnstraat op zaterdag 13 oktober 2018 /14.00 uur. Kinderen en kleinkinderen zullen hem aansluitend begeleiden naar het crematorium.
Terug naar boven