Alt mezzo Elisabeth Cooymans-de Groot [98 jaar] overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-10-2018 | Gewijzigd op: 18-10-2018Op zondag 14 oktober 2018 is de zangeres en zangpedagoog Elisabteh Cooymans-de Groot op 98-jarige leeftijd overleden.
Elisabeth  was bij de Bosschenaren, maar meer nog in de internationale kunst en muziekwereld bekend als zangers en muziekpedagoge. Elisabeth was –ondanks dat zij als alt-mezzo in oratoria en opera’s zong, bij uitstek een liedzangeres.

De echtgenoot van Elisabeth, de op 8 november 1975 overleden Joop Cooijmans, was zenuwarts en interim-directeur van Coudewater, het landgoed waar ook nog de toenmalige ouderlijke woning  staat. 

 

Elisabeth Cooymans-de Groot

* Waalwijk,  31 maart 1920
† Houten, 14 oktober 2018

.................................................................................
Elisabeth Cooymans begon haar muziekcarrière als organist en koordirigent  aan een tweetal kerken in de stad, en als pianiste bij kamermuziekconcerten. Samen met Het Brabants Orkest had zij een eigen pianokwintet. In  1947 voltooide zij haar opleiding solozang aan het Utrechts Conservatorium.

Haar vaste pianobegeleider was  Sas Bunge en later Rudolf Jansen met wie zij 25 jaar optrad zowel in ons land, als in Bonn, Londen en Parijs.

De zangeres, die soleerde in recitals opera’s en oratoria, nam in 1973 ook deel aan de Mattheus Passion olv van de vermaarde dirigent Anton Kersjes in het Amsterdamse Concertgebouw

In 1983 richtte zij mmv het Noord-Brabants Cultureel Genootschap de stichting VOSTRI op ter promotie van het nieuw en modern liederen repertoire voor solostem. De zangpedagoog gaf daar mbv videoregistraties ook workshops en masterclasses. Ook doceerde zij aan de Conservatoria van Amsterdam en Maastricht.
In 1991 was zij jurylid bij het Internationaal Vocalisten Concours [IVC].


Elisabeth Cooymans zat in tal van besturen, ondermeer van Kasteel Heeswijk [waar zij ook Kamermuziekconcerten gaf],  het Kristelijk Kunstenaars Verbond, Stichting 's-Hertogenbosch Muziekstad en het Herman Reuserfonds.  

Voor haar optredens ontving zij internationaal lovende kritieken.Om haar culturele verdiensten werd zij meermalen onderscheiden: Eens schreef een recensent: ‘een zangers van onbetwist internationaal formaat’. Ridder in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de orde van de Heilige Paus Silvester en lid van de Académie des Sciences, Lettres et Arts de L’Ardeche [Fr.]. In 1972 ontving zij van de Johan Wagenaar Stichting de onderscheiding ivm ‘….Opmerkelijke prestaties op het gebied van de Nederlandse Kamermuziek’.In 2010 sloot de toen 90-jarige zangeres met een serie voorstellingen van het stuk ‘Lege Handen’ van regisseur Dries Verhoeven haar veelzijdige carrière af. 

Van haar optredens zijn diverse grammofoonplaten gemaakt en werden talrijke radio-opnamen vastgelegd.

Elisabeth Cooymans-de Groot wordt op vrijdag 19 oktober 2018 /11.00 uur  na de  uitvaartdienst in de St.Nikolaasbasiliek in IJsselstein, in besloten kring op het kerkhof in Berlicum bij haar man Joop begraven.
De condoleance vindt na de dienst plaats in het Fulcotheater, Overtoom 3 in IJsselstein [vlakbij de kerk].

De jeugdjaren van Elisabeth de Groot

Elisabeth zette haar eerste stapjes op zesjarige leeftijd, toen zuster Alphonsini -Jansen, die het talent bij de peuter had ontdekt, haar toen al pianoles en solfege gaf. Op achtjarige leeftijd zette Elisabeth al een compositie van Alphons Diepenbrock in een lager toontje.
Op twaalfjarige leeftijd nam zuster Alphonsini haar mee naar
de kloosterkerk en leerde haar de registerknoppen te bedienen.
Later -in de oorlogsjaren- ging Elisabeth de twee  ondergedoken
organisten van de Jacobskerk vervangen. In die periode gaf 
de 24-jarige ook al les aan de Mulo en aan jongens van
de 'Schola Cantorum' en dirigeerde ook al twee vrouwenkoren.

.................................................................................................................................


Terug naar boven