Impressario Jacques Senf [72 jaar] overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-01-2019 | Gewijzigd op: 18-01-2019
Woensdag 16 januari 2019 is Jacques Senf op 72 jarige leeftijd overleden. Senf  was – landelijk gezien-  een bekend theaterimpresario
 
Theaterimpresario Jacques Senf.
*s-Gravenhage, 4 november 1946
+ Maasland, 16  januari 2019. 

foto © paul kriele, 7 juli 1994.


De op 4 november 1946 geboren Hagenees [aanvankelijk] Jaap Senf noemt zich makelaar van theaterproducties. Via de World Press Photo kwam Senf het theater binnen.
Senf startte met de Golden Earrings en het muziektheater Rijnvoorde, maar dat liep op een sof uit [faillissement].  In 1965 opende hij de 'Beatclub 192' in Scheveningen.

Mede dankzij Joop van de  Ende steeg zijn ster. Maar Senf boekte in de jaren 1964-01969 successen met Haagse bandjes, zoals Shoom en Shocking Blue.
Uit zijn begintijd dateren ook de producties van John Lantings’ Theater van de Lach, Frans Halsema, Adèle Bloemendaal en Josephine van Gasteren.
Bossche relatie
Door een uitnodiging van De Gruyter in 1966 maakte Senf kennis met de Golden Earrings [nog met een 's']. De Gruyter had in haar Droomwensenpakket een gitaar zitten. De leden van Golden Earrings gaven bij hun bezoek aan het De Gruyters hoofdkantoor in de Orthenstraat aan die gitaar de naam ‘Golden Eearring’. En weer iets later werd De Gruyter de grote sponsor van de musical Godspell.
Dat was de tijd waarin Senf kennis maakte met de nieuwe theaterdirecteur Tom Odems die de functie in 1981 had overgenomen van Luc van Gent. Senf sprak toen in een interview over ‘de twee verschillende werelden waarin hij terecht was gekomen en waaraan hij zich nog had aan te passen’.
‘Maar Den Bosch is voor mij de warmste stad van Brabant, de cultuur druipt er van de muren af,’ aldus Senf in een interview in 1994. ‘Maar het is jammer en merkwaardig dat door een achterbaks machtsspel van de financier Frits  Philips Den Bosch zijn Brabants Orkest [nu philharmonie zuidnederland] toen aan Eindhoven heeft moeten prijsgeven.
Maar Den Bosch en Eindhoven kunnen naast de het internationaal toonaangevende Amsterdam richting geven aan culturele ontwikkelingen'.

In 2012 werd zijn bedrijf Senf Theaterpartners overgedragen aan Matthijs Bongert.

De naam van Jacques Senf zal blijven voortbestaan dankzij de door zes Haagse ondernemers in 2015 ingestelde Jacques Senfprijs die bedoeld is om de ontwikkeling van jong Haags cultureel ondernemerstalent te stimuleren.
Door de gemeente Maasland werd hem op 6 november 2016 de [hoogste] gemeentelijke onderscheiding, de Otto Egmondpenning uitgereikt, vanwege Senfs' jaren lange bijzondere inzet voor de gemeente Midden-Delfland. 

Terug naar boven