Kunstenaar Harry van den Thillart overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2009 | Gewijzigd op: 08-09-2009
Zondag 6 september 2009 is na een kort ziekbed de edelsmid en beeldhouwer Harry van den Thillart op 94-jarige leeftijd overleden. De in Den Bosch geboren Van den Thillart raakte kort na de oorlog, in de wederopbouw van ook katholieke scholen en kerken, bekend als beeldhouwer en edelsmid voor voornamelijk kerkelijke kunst. In vele kerken in het Bossche bisdom en in opdracht van de bisschoppen Bekkers en Bluyssen, was kunst van deze Bosschenaar aanwezig.
Maar toen mede door de polarisatie vanuit die kring ook de opdrachten wegvielen raakten vele kunstenaars werkloos en ging vaak ook veel kunst verloren. En daarmee raakte tevens vele kunstenaars uit beeld, onder wie ook de eigenzinnige van den Thillart, die switchte naar het vak van edelsmid en zich meer op de kleinkunst, zoals sieraden ging toeleggen. Ook in die sector van de kunst toonden zijn ontwerpen zich erg functioneel zonder poeha, noch tierelantijnen. Op materialen en op de techniek legde de smid de nadruk. Een opvallende keuze, eigenzinnig? Musea hebben nauwelijks belangstelling in de kunst van Van den Thillart, die zich nergens bij aansloot, getoond.

Van den Thillart begon als docent aan de Bossche Kunstakademie. Tot teleurstelling en ergernis van de man zelf verdween met het verstrijken van de jaren ook zijn roem.
Over de persoon en zijn kunst geeft het boek 'Experimenten', als eerste uitgave in een reeks monografieën over kunstenaars, die Uitgeverij Heinen in het najaar van 2000 startte, meer achtergrond.

Voor Harry van den Thillart, die erg aan het r.k. geloof was gehecht en zijn laatste levensjaren in Rosmalen doorbracht, wordt vrijdag 11 september 2009/ 11.00 uur in de Brigittakerk in Rosmalen een uitvaartdienst gehouden, waarna de begrafenis plaatsvindt op het kerkhof aan de Oude Baan in Rosmalen.