De zakenlui Persoons

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-01-2008 | Gewijzigd op: 19-03-2012
Wapen van Rosmalen onverwacht dicht, 11 januari 2008.
De mannen van Persoons
de panden
de b.v.' s
de historie
-----------------------------
Wapen van Rosmalen:
Onverwacht overgenomen/ plotseling gestopt  
11 januari 2008.
Het Wapen van Rosmalen dat stilletjes werd overgenomen door Monique Persoons is volgens de site van www.wapenvanrosmalen.nl even onverwacht gestopt.
Voor Persoons, de makelaarsdochter van Piet en oom Joep en Persoons eindigt een avontuur waar ze met haar vriend, de van Portugese afkomst zijnde kok, José Lago in de zomer van 2007 onverwacht was ingedoken. Het alom bekend staand etablissement op de hoek van de Graafsebaan met de invalsweg naar Rosmalen/Deken van Roessellaan, ging in makelaarshanden over op het moment dat zich er vreemde geruchten over de ronde deden.
 
Nu blijkt een van de motieven [criminele zaken] juist het motief te zijn om te stoppen. In een interview zegt Monique Persoons door roofovervallen, diefstallen en bedreigingen gedwongen te zijn te stoppen.
Het pand stond vanaf 1978 meer dan 20 jaar onder leiding van Jeannette van den Heuvel die het begin jaren 2000 aan haar zonen Henk en Theo had overgedragen. Na een glorieperiode is het door persoonlijke omstandigheden/leefwijze bergafwaarts gegaan. Door de reconstructie van de snelweg kreeg 'de zaak voor bruiloften en partijen' nog eens een extra duw. 

Mutaties Peperstraat, 8 mei 2005.
Het pand Peperstraat 17 is verkocht aan de Bossche makelaar en woningverhuurder Piet Persoons tenminste ..
Het pand dat –volgens oude adresboekjes - jaren bewoond is geweest door Broekhof [een portier] werd laatstelijk bewoond door de Johnny & Nolly Manders en recentelijk door een alleenstaande vrouw. Het pand blijft dienen als woonhuis voor Persoons dochter Monique. 

Even verderop is het grote zakenpand op nummer 3 te huur, evenals het belendende pand op nummer 5. Dat laatste was eigendom van het bisdom die haar kantoren concentreert op Parade 11. Op nummer 3 hield in de jaren zestig/zeventig tandarts Franssen praktijk. Scott nam de praktijk van Franssen na diens dood over. Meer in onze tijd heeft daar de architect Wilco Meeuwis zijn kantoor gehad. Na Meeuwis’ vertrek naar Spanje is er de Vastgoedmij Crescendo Properties ingetrokken, die eerder al vooraan op de Peperstraat zat. Van de drie compagnons van deze projectontwikkelaar is Van Leeuwen uitgetreden. Maar Frank Punte en Lips [Uden] bleven over. Deze Lips, diirecteur van Lips Capatal Group, kocht twee jaar geleden het landgoed Craaijestein van de gebrs. Groenewoud. De Groenewouds zijn kantoor gaan houden op de Isabellalaan.
 
De mannen van Persoons
In Den Bosch staan de Persoons van oudsher bekend als pandjesbazen of nog populairder gezegd huisjesmelkers. Die kwalificatie suggereert een negatieve eigenschap. Maar wanneer je huurders aanspreekt over het beleid van hun huisbaas, dan reageren zij merendeels positief. De inzet van de Persoons om gebreken die zich voordoen in de aan hen toebehorende percelen op te lossen is coulant en royaal. Ook in het aspect ‘Onderhoud’ laten de Persoons zich van hun goede kant zien.
In de jaren vijftig en zestig was er sprake van een levendige kraakbeweging. In die jaren van bewustwording bij studenten, politiek geïnteresseerden en andere maatschappelijke groepen ontstond er –soms gewelddadig - verzet tegen gezag en status. Ook de huizenbezitters moesten het ontgelden, zeker als er sprake was van louche praktijken.
In ieder geval: Hans, Piet en Joep Persoons zijn zakenlui. In de Vughterstraat en omliggende straten, zoals St.Jorisstraat, de Postelstraat en de Minderbroedersstraat staan panden die tot hun eigendom behoren. 

Het grote woonpand in de St.Jorisstraat 4-6, was het magazijn en de koffiebranderij van 'Grossierderij De Leeuw' , een naam die dateert van 1835. Oorspronkelijk is het een klooster geweest.
foto © paul kriele, 30 mei 2002.
 

Aangrenzend op de nrs. 8-10 werd in latere tijd het privékantoor ingericht van deze zaak die vanaf 1911 'Firma J.H.de Leeuw' ging heten' handel in koloniale waren en aanverwante artikelen.
Tegenwoordig is het een appartementengebouw verhuurd door Piet Persoons.

de familie

De grondlegger van de zakenfamilie Persoons is Theo J.P.J. Persoons [*Oss1902 + Den Bosch 1967] . Hoewel 'grondlegger...', de winkel op Vughterstraat 34 is voortgekomen uit de hobby van moeder Persoons. Het echtpaar vestigde zich rond 1950 in Helvoirt waar de oudste kinderen Ans en Piet zijn geboren. Het gezin bestond uit de dochters Ans [*1935] als de oudste en Baps [*1948] als de jongste en de zonen Piet [*1937], Hans [*1945], Joep [*1950] en Paul *1947].
In het adresboek van 1950 komt merkwaardigerwijs maar één Persoons voor:
Th. J. Persoons [*Oss, 1902 + Den Bosch, 1967] arbeider-telegrafist Boschveldweg 20. Opa Theo werkte bij de Nederlandse Spoorwegen. 
 
Door de crisistijd van de jaren dertig, waarin men juist naar vast werk zocht om zekerheid te hebben, had Theo's vader diens zoon aan een baantje bij 'het Spoor' geholpen. Maar de jonge, ondernemende zakenman had - vóór die tijd - al enkele bedrijfjes opgezet, zoals een taxibedrijf en een kolenhandel.
stamboom: De naam Persoons komt al in oude boeken voor. Er is ooit een stamboekonderzoek gedaan, maar dat karwei is niet echt voltooid. In de St. Jan ligt een zekere Raas Persoons begraven, die bouwmeester van de kerk is geweest en ook bekend werd als architect van de gevel van de Rotterdamse Laurentiuskerk.
In Lieshout is een straat genoemd naar een zus van vader Theo Persoons. Zij moet een van de eerste wijkverpleegkundigen zijn geweest.

Piet Persoons makelaar in ruste Dochter Monique zet de zaak voort. 

foto © paul kriele, 8 juni 2007.


zakenpanden  
Joep had een horlogeriewinkel naast Boekhandel Heinen op Kerkstraat 25. Dat pandje behoort inmiddels tot de bekende boekhandel, maar is nog in eigendom van Joep. Die heeft zijn zaak opgedoekt en is verder gaan boeren  in het cadeauwinkeltje Kadooze in de Krullardstraat.
Hans is de eigenaar van de fourniturenzaak in de Vughterstraat. Dit ' Knopenpaleis' , een winkel met een reparatieafdeling, heeft in de jaren 1963-1971 aan Achter het Verguld Harnas gezeten, maar keerde in 1971 terug naar de thuisbasis op Vughterstraat 34. Hans heeft ook nog een groot woonappartementengebouw in de Postelstraat.
Piet toont zich ook een ondernemer. Deze Bosschenaar, deze markant Bosschenaar heeft zich meer en meer op de kleinschalige projectontwikkeling gestort.

Panden toebehorend aan Hans :
Kolperstraat Café ' Ik zit er niet mee' v/h d'n Oetel
Vughterstraat 25 [Livéra]
Vughterstraat 34 [Knopenpaleis]
Postelstraat 5A-11B [woongebouw]
Vughterstraat 36, 39  39A, 39B
Vughterstraat 60
Vughterstraat 211
Panden toebehorend aan Piet [Exploitatiemij P. Persoons]
Jan de La Barlaan, huizenblok vanaf hoek Gheert van Wouwstraat de nrs. 23 t/m 35 

Capucijnerpoort            
Dode Nieuwstraat 29, 29A,29B
Hesselstraat 77
31    
Karrenstraat 10 huis,erf
Kerkstraat 41[voorheen Heaven Lingerie]
43[voorheen parfumerie Bruyters] 41 en 43 zijn per 1-12-2002 verhuurd aan Step in out Herenkleding 
dat is dependance van de zaak in de Leidschestraat A' dam.
                              
Kolpertstraat 28
Lekkerbeetjesstraat 7
9
11
Mayweg 77 huis erf
78
80

Minderbroedersstraat 18
20, winkel,erf
22 [restaurant Pollevie] winkel, erf, bovenwoning
24 winkel,woonhuis
  26
Van Noremborghstraat 21 bovenwoning met dakterras
Postelstraat 10 huis en erf, beter bekend als ' café Joost' 
12 en 14

Predikherenpoort 3 [appartement en café]

Schapenmarkt 20, winkel, erf,
                           20A huis,erf, tuin ,winkel                          
Schapenmarkt 37 [ voorheen Filmpost vanaf 1-12- 2002 verhuurd aan Bredase tassenzaak Chau p [tegenwoordig de Handyman]
St.Jorisstraat 2, 2A t/m F, 2G, 2H 4A/B, 6A, B en C, 8 A, B en C, 10A
St.Jorisstraat 2-10 [kelder, beheersruimte en magazijn]
St.Josephstraat 6
St.Josephstraat 8
Verwersstraat   6
Vughterstraat    3 [kledingzaak Tintoretto]
                           62
                           64
                           65 [recent-september 2002 -van Groenewoud overgenomen voormalig Ankies eetcafé vanaf januari 2003 omgedoopt in Soumokil kinderkleding]
                          66
                          70
                        110*
*zie bij Theo Persoons

Recent [per 15 juli 2002] toegevoegd, na overname van Geoffry- roepnaam Jeoffry- Groenewoud: Schapenmarkt 35, 37 en 39 de zaken onder de namen: C' est bon, voormalige Filmpost en koffie-en theezaak Simon Levelt.

De zaak van Hans Persoons op Vughterstraat 34 waar Theo Persoons in 1952 met zijn activiteiten begon.

foto © gerard monté, 24 februari 2002.

De winkel op bovenstaande foto is inmiddels afgestoten en overgegaan naar Life Style maar in de carnavalstijd dient de zaak toch weer als verkooppunt voor carnavalsartikelen.
Panden toebehorend aan Piet's dochter onder de naam: Bossche Monumenten Persoons b.v.
Kerkstraat 23, tegenwoordig 'Adriaan', de kinderafdeling van Boekhandel Heinen [nrs. 25 en 27].
Oude Dieze 23, 25 café, bovenwoning, erf. Sedert mei 2005: Peperstraat 17.
panden van doopnamen Margaretha P.A. roepnaam Monique, Persoons [dochter van Piet]
Vughterstraat 37, bekend staand als zonnestudio Sun Day’s, maar is in mei 2002 verbouwd tot modezaak Imago.
Blijkbaar is het pand recent [november 2003] verkocht aan Lago Conrado.
panden van Theo J. P. J. Persoons
Vughterstraat 110

De geregistreerde bv’s van de Persoonsen

1. Bossche Vastgoedmaatschappij P. Persoons b.v.[Piet]
2. Exploitatie Onroerend Goed P.Persoons b.v.
3. Bossche Monumenten Persoons. B.V. [Piet /Monique Persoons]
4. Holding Monique Persoons b.v. 4 [Monique Persoons]
5. Persoons Vastgoed b.v.[Monique Persoons]
 
Elk van de drie Piet Hans en Joep hebben een bv. onder zich, te weten:
Bossche Vastgoedmaatschappij P. Persoons b.v.*
Geregistreerd/ingeschreven per 2 januari 1979 inschrijvingsnummer 17111359 dossiernummer 160-39072
Op naam van Petrus Adrianus Gerardus- roepnaam Piet- Persoons [*Helvoirt, 4-10-1937] 
Gehuwd geweest met M. J. van Egmond [*14 december 1940].
Huidig adres: Prof .Keesomstraat 6 ’s-Hertogenbosch. Vorig adres  [vanaf 1978] Acacialaan 2 Rosmalen. Vivaldistraat 35 [1972-1978]. 
Kinderen: Jacques [*1965] en Monique [*1969].

Persoons b.v.
Geregistreerd /ingeschreven 20 december 1965 Bij datum vestiging staat: 00-00-1918 [..]
Als enig aandeelhouder is genoemd Johannes Adrianus roepnaam Hans- Persoons [* ’ s-Hertogenbosch, 18-10-1945]. Voormalig adres Ophoviuslaan 28. 
Omschrijving van de onderneming: Groot- en kleinhandel in testielgoederen Exploitatie van atelier voor reparatie.Tevens verkoop verse snijbloemen, planten, kadoartikelen.
In de b.v. zijn 4 personen werkzaam.
 
Bossche Monumenten Persoons b.v.
Joannes Baptiste Maria- roepnaam Joep- Persoons [* ’ s-Hertogenbosch, 1 –7-1950]
De b.v. draagt de naam Persoons Decoration Kadooze v.o.f. [vennootschap onder firma], opgericht 1-1-1998 Krullardstraat 7.
Datum van inschrijving: 1 april 1996.
Omschrijving van de onderneming: Detailhandel in accessoires, goud, zilver en antiquiteiten. Vennoot: Catharina, Hendrika Maria Persoons-van Lith [ ’ s-Hertogenbosch, 19-4-1950].
*Noot: als concernrelatie staat vermeld: Stak Bossche Vastgoed mij P.P.

Paul Persoons
In bepaalde bronnen staat ook nog vermeld Paul Persoons. Deze gegevens blijken achterhaald te zijn, maar we vermelden ze toch nog:
Paul Persoons [* 's-Hertogenbosch, 22 februari 1947] :
Zaken doend onder de naam Onroerend Goed en assurantiën, adres Achter het Verguld Harnas 7 vanaf 1 april 1984. Deze percelen zijn inmiddels gesloopt.

zakelijke historie: Den Bosch, waar het echtpaar Persoons vanuit Oss rond 1950 naar toe is verhuisd, werd de nieuwe basis voor de huidige generaties Persoons.
De fourniturenzaak is feitelijk voortgekomen uit de ambities van Theo's vrouw. 
Het zal 1952 zijn geweest dat het pand Vughterstraat 34 werd gekocht. Van daar heeft zich het ' Persoons-imperium' uitgedijd. Daar zijn ook de acht kinderen, vijf jongens en drie meisjes geboren.
Theo was een echte ambachtsman die hier en daar pandjes opknapte en verbouwde, en grootmoeder zat meer in de fournituren en bonneterie.
De locatie Vughterstraat 34, laat een onderbreking zien van 1963-1971 in welke tijd als adres Achter het Verguld Harnas staat geregistreerd. Daar werd door de grootouders de nering in het klein-modevak voortgezet.
Hans en Piet pakten in 1971 de draad weer op bij Vughterstraat 34, het pand dat bekendheid kreeg als de fourniturenzaak en reparatieafdeling van Persoons.  

Verbouwing Persoons tot Life Style
Voorjaar 2003 werd de zaak overgedragen buurman Life style. Deze zaak verbouwde eerst nummer 34 en na de heropening ondergaat momenteel ook de eigen zaak op nummer 36 een vernieuwing.
 


Terug naar boven