Maasgebied: Ooievaars en schaapskooi bij Empel

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-12-2009 | Gewijzigd op: 10-12-2009
Een ooievaarsnest op palen, grazende schapen en een schaapskooi als kinderboerderij, zijn slechts enkele voorbeelden die de Gemeente na overleg met de Klankbordgroep, tussen Bokhoven en Gewande, in de uiterwaarden van de Maas, wil realiseren. Maar niet alle bewoners, met name de 'villa 's ' dichtbij de Maasdijk, zijn enthousiast. Men vreest hinder van inkijkers en bebouwing die het uitzicht belemmert.

De Maasuiterwaarden, waar de natuur en de recreatie worden versterkt.

Links Bokhoven, links van de spiraal Crevecoeur en rechts van het midden Oud-Empel en uiterst rechts de Koornwaard.

 

Doel is aldus Eugster de natuur te versterken en ook het gebied te ontlasten van doorgaand autoverkeer op de dijk en de beleving [recreatie] mogelijk te maken. Want het gaat ons om het behoud van de natuur die we ook mooier en toegankelijker willen maken,' aldus een beetje teleurgestelde wethouder Eugster die vaker last heeft van miskontakt met de bewoners, maar nu stelt dat aan het aspect communicatie dit keer in niets tekort is geschoten. 

Komend voorjaar staat er al een ooievaarspaal in de uiterwaarden van de Maas bij Oud-Empel en kunnen de schapen van boer De Werd er tussen houtwallen vrij rondlopen. Maar het duurt door de procedure nog even voordat de dijk voor doorgaand verkeer tussen Oud-Empel en het Waterschapsmonument nabij de Hedelse brug met een paaltje kan worden geblokkeerd. Daar is een verkeersbesluit voor nodig,' aldus projectleider Johan Mees, die als ecoloog van de gemeente de medebedenker is van dit  natuurplan Maasuiterwaarden. 
De brochure van die plannen, die met de Klankborgroep en de werkgroep 'Schetsschuit'  zijn doorgesproken, worden deze week bij alle betrokkenen afgeleverd.

In het plan zitten tal van objecten zoals, het opwaarderen voor de recreatie van de café's de BlauweSluis [ook een veerpontje], de Lachende Vis, Treurenburg en het Veerhuis in Bokoven, waar een pontje naar Ammerzoden in ere wordt hersteld. 
Ook de heraanleg van oude Maassleuven, het plaatsen van bankjes in het natuurpark 'de Groene Vingers'  [weilands ten Noorden van Maaspoort], zijn in de plannen bedacht.
De gemeente gaat het gebied ook extensiever beheren, licht Eugster nog toe, ofwel de biodiversiteit wordt vergroot, zodat ook bepaalde kikkersoorten, salamanders en zelfs een bever er kan terugkeren. Maar als concessie aan de bezwaarmakers heeft de gemeente de wandelpaden laten vallen.

*
Overigens werden ook met Rijkswaterstaat, het Waterschap en Recreon [overkoepelend orgaan van bedrijven in de recreatieve sector] de plannen kort gesloten.

Terug naar boven