Blb: Kermis en gebruik Parade intomen

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-10-2008 | Gewijzigd op: 04-01-2010
De kermis [l-boven], het gebruik van de Parade  [r-boven] en de rookvrije horeca waren hot items op de discussie-avond van de Blb in hotel Central.

foto's © paul kriele, 31 augustus 2008 [kermis] 
© gerard monté, 27 december 2006 [Parade]
en links ©  paul kriele, 7 april 2008 [horeca].
de horeca]

Op de door de Bewoners Leefbare Binnenstad in hotel georganiseerde discussieavond ging het onder meer over het vanaf 1 juli 2008 ‘nieuwe fenomeen’ de rookvrije horeca. Dat rookverbod verlegt het probleem van overlast [geluid en afval] naar de openbare ruimte, omdat meer mensen buiten gaan staan en de ondernemers verwarmde terrassen inrichten.
Jan van Son voorzitter van Horeca Nederland afdeling Den Bosch vatte die ontwikkeling samen dat de ondernemer graag inspeelt op de wensen van de klant maar in principe hen binnenhoudt omdat dat hen het minst kosten en het meeste rendeert. Een antwoord had ook Van Son niet op deze actuele problematiek. De bewoners zullen moeten accepteren, dat er een nieuwe situatie van overlast is ontstaan. Met collega-ondernemer Jan van Kollenburg gaf Van Son aan, dat de horeca zelf ook naar oplossingen zoekt.
Maar dat de in de Korenbrugstraat buiten staand en drinkend publiek gedoogd wordt en op de Parade niet, leidde tot de opmerking dat gedogen nu eenmaal niet kan. Van der Miessen suggereert om voor dat specifiek publiek op de uitgaansavonden een ontheffing aan te vragen. Maar volgens advocaat Obens kan een rechter met ‘gedogen ‘ akkoord gaan.
De Blb belegde deze avond om de gemeente een antwoord te kunnen geven op de discussienota evenementen en horeca, die na 5 jaar geëvalueerd wordt’.En dit keer gebeurt dat eens pro-actief, aldus voorzitter Renée Spermon.

minder herrie en evenementen beter reguleren
De open discussie met enkele tientallen ondernemers en bewoners over evenementen sloot voorzitter Renée Spermon af met de conclusie dat
-De kermis vroeger moet sluiten omdat er na 23.00 uur geen echt kermispubliek meer rondloopt,
-dat de attracties niet pal op de winkels en restaurants mogen staan,
-dat de Parade in 2009 voor de Blb niet in beeld is als kermisterrein.
Wat die Parade betreft daar mag, zoals afgesproken, voor maximaal 2 evenementen per maand gebruik van worden gemaakt.
Die opmerking volgde op de constatering dat bijv. de Bourgondisch Den Bosch op de ondernemersavond een enorm aantal decibels verspreidde. De eerste jaren was het een geruisloos feest, aldus bestuurslid Henk Schmitz.
De Blb wil ook voorkomen dat cafés meeliften met grote evenementen en er verder niet aan bijdragen, zoals in de Uilenburg [podium Kruisstraat] gebeurde of zoals bij de Boulevard [podium Kerkstraat]. Evenementen dienen plaats te vinden binnen de tijden en op de locaties waarvoor ze zijn aangevraagd. Ten aanzien van Leontiens Ladies Ride vindt men dat deze sportieve ontmoeting te herrie-achtig is geworden. Het heeft niets meer met sport en steeds meer met horeca en muziek [‘teveel poespas’] te maken, aldus de teneur.
Ook was opgevallen dat op het Heinekenfeest er 3-4 evenementen in één weekeind plaatsvonden: reünie St. Janslyceum, Monumentendag en kunstmarkt….
De gemeente, die zgn een evenementenkalender hanteert dient op die foute planning gewezen te worden, aldus de zaal.
Die de gemeente erop wil wijzen geen nieuw beleid in te zetten maar eerst de nieuwe situatie [rookvrij] te evalueren.Terug naar boven