Horecamagnaat Sjoerd Kooistra [berichten]

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-08-2006 | Gewijzigd op: 29-06-2010
Inleiding
Sjoerd Kooistra is de nieuwe eigenaar van de voormalige discotheek Galaxy in de Karrenstraat. Diens vermogen schat Quote op 220 miljoen euro. De Telegraaf wist 28 augustus 2003 te melden dat Kooistra's omzet goed is voor 65 miljoen euro.
Quote schat Kooistra's vermogen op 107 miljoen euro [2002]. In 2003 komt de ondernemer uit op 125 miljoen euro. Daarmee schuift de Groninger zakenman 12 plaatsen omhoog: van 149 [2002] naar plaats 137 [2003].
Kooistra die in 2003 zijn 75ste zaak hoopt te openen, heeft zijn hoofdkantoor in Groningen onder de naam Plassania, maar woont in Spanje, alwaar hij in de omgeving van Marbella zich ook op de onroerend goedmarkt toelegt.

De villa van Kooistra in Beek bij Nijmegen .
-foto © paul kriele, 3 april 2005.

Kooistra heeft huizen in Amsterdam en in Frankrijk, waar zijn vriend meestal vertoeft, maar ook een landgoed in het sjieke Marbella [Costa del Sol] en een villa in een bosachtige omgeving in Beek bij Nijmegen.
Kooistra komt in 2005 op plaats 221, een daling van 62 plaatsen en eindigt op 57 miljoen vermogen, was 52 miljoen.
---------
Berichtgeving
Sjoerd Kooistra
*Groningen 1952 † Ubbergen 2010.

Kooistra koopt de Danssalon [Eindhoven], 1 augustus 2006.
Kooistra heeft gisteren 31 juli 2006 de Danssalon van Jos Migchelbrink gekocht. Het is zijn eerste zaak in Eindhoven. Kooistra wil na een ingrijpende verbouwing zijn 'De Drie Gezusters' in september 2007 openen. De huiskamer wordt een een loungebar en verder zijn er meer dan 20 bars in het pand gepland.
Lantaarns weggehaald -6 april 2006.
Inmiddels- het is 6 april 2006 -blijkt dat de lantaarns op 2 april 2006 van de gevel zijn weggehaald. Anders zou de gemeente een dwangprocedure zijn gestart. [zie hieronder]
Bestuursdwang tegen ilegale lantaarns/den bosch, maart 2006
De gemeente onderneemt bestuursdwang tegen de lantaarns die De Drie Gezusters aan de panden in de Karrenstraat heeft bevestigd. De gemeente zegt dat er geen bouwvergunning voor is verleend. Eigenaar Kooistra is al aangezegd de lampen weg te halen. Er loopt momenteel een procedure.

Opnieuw onmin over Kooistra's positie [noemt zich voor 't eerst homo]  8 november 2005
De strijd rond de positie van Sjoerd Kooistra, als directeur van Plassania Beheer bv, de onderneming die achter Kooistra's horecabedrijven schuilt, is weer opgelaaid. De gemeente Amsterdam betwist niet die positie, maar wel eist zij duidelijkheid over de bevoegdheden/zeggenschap van Kooistra. 
Aanleiding is dat Kooistra het beheer van De Gouden Kooi [waarvan hij zelf directeur bleef], heeft overgedragen aan nicht Grietje van der Veen. De Gouden Kooi is het beheerschap van de Amsterdamse horecabedrijven. Door die overdracht vraagt de Gemeente opheldering over de consequenties van die wijziging. 
Koostra is kwaad en schrijft in een brief aan Cohen dat ie zich gediscrimineerd voelt. Hij kan geen andere reden bedenken dan het feit dat ie homo is. 'De gemeente is fout geïnformeerd. Er is niets aan de hand,' aldus Kooistra . [ Bron: NRC, 8 november 2005.]

Kooistra betaalt alsnog - 26 juli 2005
In de faillissementen van enkele Groningse zaken betaalt Kooistra alsnog 450.000 euro. Maar Kooistra zegt dat deze betaling hem afgedwongen is en niets met de faillissementen van die zaken te maken heeft, omdat de zaken gepacht werden. 'De curator heeft mij onder druk gezet. Áls ik niet zou betalen dan zou de pers erbij worden gehaald,' aldus Kooistra die ook beweert dat de curator hem met in gijzeling nemen heeft gedreigd..! 'Onder die druk heb ik met hem een overeenkomst gesloten van de betaling van de 450.000 euro, inklusief zijn salaris.' van de curator. Ondanks die dreiging oordeelt de rechter de afspraak als rechtsgeldig. Maar, zoals in eerdere zaken, gaat de Groninger tegen de uitspraak in beroep.
FNV spant proces aan ivm fraude bij arbeidskontrakt - 5 juli2005
De Horecabond van de FNV heeft tegen de ondernemer Kooitrta een proces aangespannen ivm fraude rond het failissement van de Brasserie Groningen en vanwege leeftijdsdiscriminatie rond een werknemer van diezelfde zaak. Kooistra zou van twee werknemers die resp. en 15- en 19-jaar in dienstw aren ghet arbeidscontratc neit hebbenverlengd. In de ogne van Koistratwaren deze heren te oud voor de zaak..
De FNV daagde Kooistra voor de rechter, maar de advocaat van Kooistra weerlegt die aanklacht omdat noch Kooistra noch Plassania bv de personeelszaken regelt. Steeds verwijst de advocaat- als het om dergelijke aspecten zoals faillissement en personeelsbeleid gaat-, naar de betreffend epachter van de betrokken zaak.  
De vraag is hoe de rechter reageert op de weerlegging van de advocaat dat Plassania niets met deze feiten te maken heeft?

De spot op Kooistra   25 juni 2005.
Op 15 september 2005 gaat De drie Gezusters in de Karrenstraat open. Dat is anderhalf jaar later dan de planning [carnaval 2004].
Kooistra [*1952] wijt dat aan de bende in het pand [voorheen Galaxy] en in de omgeving.. . Maar dat is verbeterd, zegt ie in het Brabants Dagblad [25 juni 2005]. De Groninger huurt de voormalige Galaxy van Interbrew.

Twee studenten aan de Rooie Pannen [MBO-hotelvakschool] leggen de oorzaak van de vertraging bij wisselende aannemers, bouwprocedures en vertraging in de sloop. Dat karwei verliep in wisselende perioden vanaf de bouwvergunning die verleend werd op 9 oktober 2002! Vertragingen zijn- volgens de studenten- mede het gevolg van de brand in de zusterzaak in Breda. Hierdoor krijgt Den Bosch wel op de eis van Kooistra zelf, een sprinklerinstallatie.  

De studenten Jeroen van den Heuvel en Martijn van der Heijden lichtten in een eindexamenwerkstuk –deels - de sluiter van het privé- en zakenleven van Kooistra op. Alles te ontrafelen zou een jaar kosten,’ schrijven ze. 'We kunnen en mogen niet alles vertellen', maar de wurgcontracten en faillissementen, waarbij de Exploitatiemaatschappij Plassania b.v. buiten schot blijft, komen er wel meer in beeld. Ook de flinke kortingen, zoals de hectoliterkorting van de brouwerij op bierleveranties, steekt niet elke individuele pachter, maar Koostra zelf in zijn zak. ‘Daar zou een pachter een jaar van kunnen leven,’ staat in ‘Het Kooistra Imperium’ [februari 2005].
De Groningse zakenman wordt in de Quote top 500 tot een van de rijkste Nederlanders geteld, met een vermogen van 125 miljoen, een schuld van 84 miljoen [2004] en een omzet van 65 miljoen euro [2002]. Buiten al dat geld en al die zaken [80 in 2003 ], bezit Sjoerd Kooistra landgoederen in Beek bij Nijmegen en in Marbella en privé-panden in Groningen en Amsterdam.
Kooistra toont zich een royale zakenman: Op de Bossche openingsdagen op 15 september 2005 kan er -volgens traditie - wel twee uur gratis bier van af !

Nu ook nog FNV-proces tegen Kooistra - 5 juli 2005
Kooistra gaat vrij uit-13 april 2005 
Het openbaar Ministerie zet de zaak niet voort die was aangespannen tegen Sjoerd Kooistra in verband met zijn wanbeheer van de Oetserbar. Die bar aan het Leidseplein ging failliet maar niet ten koste van Kooistra's financiële positie. zie hieronder bericht 16 augustus 2004 Kooistra legt zwijggeld op . 
Het personeel van de Oesterbar deed vorig aangifte toen dat faillissement van kracht werd en zij op straat stonden. Betrokkenen verdenken er Kooistra steeds van dat ie fraude pleegt met faillissementsgeld door zgn. zich zelf niet als eigenaar/exploitant te laten registreren... Hij laat telkens de pachters voor de negatieve resultaten opdraaien [faillissement] en maakt zelf als bedrijfsvoerder van zijn odnernemign Plassania Beheer met nieuwe pachters een doorstart. Maar voor het OM is er-na een jaar onderzoek- onvoldoende bewijs om Kooistra aan te klagen vanwege dit wanbeheer. 
De ontslagen personeelsleden tekenen beroep aan tegen dit besluit van Justitie. Daaruit kan alsnog - op verzoek van het gerechtshof -een veroordeling volgen.
zie ook hieronder: Cohen geeft Kooistra klap 
Kooistra weer eigen baas met eigen beheer- 22 september 2004
Kooistra staat weer bovenaan als ondernemer van de zaken Café Bodega Keizer in de Van Baerlestraat en de Oesterbar. Deze zaken kregen opnieuw [Oesterbar na faillissement] vergunning van het stadsdeel Amsterdam Oud Zuid. Reden is dat Kooistra weer als bedrijfsvoerder op de vergunningaanvraag staat. De exploitaties van zijn zaken zijn ondergebracht in -slechts -twee bv's ! bron: NRC 22 september 2004.

Kooistra en Café Cox-  6 december 2004
Kootsra gaat toch in hoger beroep tegen de uitzetting van Café Cox in Amsterdam. In augstus 2004 -na de rechtspraak- stelde de ondernemer dat ie zich bij het besluit van de rechter, die het huurkontrakt voor verbroken verklaarde, zou neerleggen. Kooistra gaat nu alsnog in hoger beroep tegen dat besluit. 
Café Cox is onderdeel van de Amsterdamse Schouwburg, eigenaar van het pand. Kooistra verhuurde het café onder. Maar na wanprestatie verbrak de rechter het huurkontrakt dat tussen Kooistra en de schouwburgdirectie was gesloten. 
De schowbrug wil voortaan café Cox zelf gaan exploiteren.

Kooistra alsnog overstag inzake Cox -18 augustus 2004
Kooistra deed vanmorgen 18 augustus 2004 toch vrijwillig afstand van zijn café Cox in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Aanvankelijk weigerde hij na huurachterstand en meervoudige wanprestatie [zie hieronder] dat te doen. Blijkbaar, zo schrijft de NRC, is Kooistra onder druk van de negatieve publiciteit over een ontruiming, overstag gegaan.
Kooistra van meervouwige wanprestatie beschuldigd -17 augustus 2004
De multi-horecaondernemer Kooistra is gisteren- 17 augustus 2004- van meervoudige wanprestatie beschuldigd. De rechter kwam tot deze uitspraak omdat Kooistra telkens andere huurders in Café Cox plaatst. Dat geeft geen stabiliteit, zo verklaarde de eigenaresse Daamen van de Stadsschouwburg, het gebouw waarin het theatercafé is ondergebracht.
Met Kooistra [Plassania Beheer] is - om redene van wanbeheer- de huurovereenkomst al opgezegd. Kooistra weigerde bovendien de rekeningen te betalen. Inmiddels werd hem verzocht het pand per 1 augustus 2004 leeg op te leveren. Aangezien Kooistra dat niet vrijwilliger wil laten verlopen zal de politie er aan te pas komen. De schouwbrug wil voortaan rechtstreeks met exploitanten in zee kunnen gaan en niet met Plassania dat in zeven jaar tijd achtereenvolgens met acht nieuwe huurders kwam opdagen. In de argumenten van de eigenaresse kon de rechter inkomen en accepteerde de opzegging van de huur en de ontruiming van het café.

Kooistra legt zwijggeld op - 16 augustus 2004.

De werknemers van de Amsterdamse Oestebar hebben zwijggeld aangeboden gekregen, zo blijkt uit de voorwaarde die Kooistra hen stelde als ze niet met de media zouden praten. De Oesterbar ging failliet en kort erop is dat geld aangeboden, aldus de fiscalist Leon Lancée. Ook dit wapenfeit wordt door de mannen rond Kooistra ontkent. ' Klinkklare onzin,' aldus Kooistra's woordvoerder Gelder. 

Zoveelste uitzending rond Kooistra- 22 juli 2004
Donderdagavond - 22 juli 2004 -besteeddde Ned. 3 aandacht aan de 'methode Kooistra'. Daarin werd de constructie die Kooistra zegt al meer dan 20 jaar toe te passen, bekritiseerd. Uiteraard kwamen de gedupeerde horacabazen van enkele van de 60 zaken die tot Kooista's imperium behoren aan het woord, evenals de Groningse curator Van der Molen. zie hieronder ook 'Kooistra betaalt'.
Het effect van deze fraudes is in ieder geval dat de belastingrn en de Uitkeringsinstanties miljoenen misloprn terwijl 'the big boss' buiten schot blijft!  
In het lopende jaar zijn al 35 zaken failliet verklaard maar geen cafédeur ging op slot. Een van de geïnterviewden zei, dat hij 20-30 % van de omzet aan Kooistra moet betalen. Daarnaats lopen er ook rekeningen voor personeel, energiekosten en dat soort zaken.
De achteropeenvolgende faillissementen was aanleiding voor burgemeester Cohen om actie te gaan ondernemen. Cohen gaf zijn ambtenaren opdracht te bezien of vergunningen aan Kooistra in de toekomst kunnen worden geweigerd.

Plan Kooistra afgewezen -15 juli 2004
De Amsterdamse stadsdeelraad Centrum heeft het voorstel van Kooistra meerderheidsaandeelhouder te worden van de bv's die zijn zaken beheren, afgewezen. De deelraad betwijfelt of zo'n positie ook garanties biedt op een goed beheer. Een positie innemen zegt niets over de bedrijfsvoering, aldus een woordvoerster van de stadsdeelraad.  
Kooistra Overstag -14 juli 2004
Na alle commotie en dreigingen van processen is Kooistra overstag geagaan. Deze week- 12-17 juli 2004- besloot Kooistra zijn rol als verpachter van een 50-tal zaken, waaronder 15 in Amsterdam, om te zetten in een aandeelhouderschap. Dat gebeurde onder druk van burgemeester Cohen, die dreigde Kooistra vergunningen te gaan onthouden. 
In die positie kan Kooistra, zoals het e rnaar uitziet, binnen de besloten vennootschappen waarin hij opereert, aansprakelijk gesteld worden voor de fiasco's die zijn zaken lijden.

Cohen geeft Kooistra [genade-] klap   2 juli 2004.
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam gaat als eerste Kooistra vergunningen weigeren en reeds verstrekte vergunningen opnieuw beoordelen. Daartoe maakt hij gebruik van de sluimerende wet Bibob [Wet Bevordering Integriteitbeoordelingen door openbaar bestuur].

Uit recent onderzoek van Amsterdamse ambtenaren is gebleken dat de Groningse horecatycoon Sjoerd Kooistra van al zijn 50 zaken in het land geen verpachter is, zoals ie zelf beweert, maar officieel via de beheermaatschappij Plassania de regie voert. Bovendien zegt Cohen vandaag [2 juli 2004] in Het Parool, is het voor het imago van de hoofdstad slecht wanneer er –in dit geval- 10 van de 15 zaken die Kooistra in de stad exploiteert, failliet staan. Eerder verklaarde Assen Kooistra al financieel aansprakelijk en legde Amsterdamse en Groningse curatoren beslag op Kooistra’s goederen. Door die 'Kooistra methode' zijn de belastingen en de uitkeringsinstantie UWV miljoen guldens misgelopen.
Cohen tekent daarbij aan dat die methode voor andere zakenlui geen voorbeeld mag zijn hetzelfde te doen !

De gemeente Den Bosch, waar Kooistra in de Karrenstraat De Drie Gezusters zou openen, heeft nog geen actie ondernomen. Indertijd gingen in Bossche horecakringen de geruchten dat Kooistra zijn zaakjes in Den Bosch had veilig gesteld, door de in Spanje op vakantie zijnde burgemeester Rombouts op zijn landgoed in Marbella uit te nodigen… 
Cohens ambtenaren hebben het rapport 'Kooistra-methode'aan de Belastingen [fiscale opsporingsdienst] en Justitie afgegeven. Daarop heeft Kooistra onmiddellijk een adviesbureau ingeschakeld hoewel ie daar anders niet gauw geld aan zou uitgeven, aldus de Paroolredactie. 

Reactie Gemeente Den Bosch -13 juli 2004
De gemeente Den Bosch reageerde tien dagen later:. Er is een brief gestuurd naar de gemeente Amsterdam om informatie over Kooistra. Die actie loopt vooruit op de officiële aanvraag voor een horecavergunning in Den Bosch dfie Kooistra nog moet indienen.
Geen 'Drie Gezusters in Den Bosch -2 juni 2004
Het geloof en vertrouwen in Sjoerd Kooistra is tot een dieptepunt gezakt. Wat ooit een veelbelovende publiekstrekker moest worden is ingezakt tot een casco pand dat er verloren en leegstaand bij staat. 
Collega's uit de Bossche horecabranche geloven niet meer dat er in Den Bosch ooit nog een uitgaansgelegenheid 'De Drie Gezusters' komt. Kooistra's verhaal staat hieronder. De jaartallen van aankoop via de bouwprocedure tot de start en de vertraging van de bouw, spreken boekdelen. Dan hebben we het niet eens over de juridische affaires die zich rondom de Groningse zakenman vertoevend in Marbella, afspelen!
Weinig schot in verbouwing Drie Gezusters -2 juni 2004

Al weer maanden ligt de verbouwing van De Drie Gezusters stil. De Reden..?
Wellicht verduidelijkt de pagina Ondernemers/Kooistra wat meer..


foto' s © gerard monté, 1 juni 2004.
 

Kooistra stelt curator van der Molen aansprakelijk..
Omdat het allemaal leugens zijn over de fraude van de onroerend goed/horeca-ondernemer Kooistra, stelt deze curator Van der Molen aansprakelijk voor de schade na de beslaglegging op zijnacht Groningse horecapanden [zie hier onder: aangifte tegen Kooistra].
De beslaglegging, zo meldt het Brabants Dagblad [16-4-2004], betreft dit keer geen sluiting, maar een blokkeren van de pachtgelden die feitelijk aan Kooistra's Plassania Beheer betaald moeten worden. Het gaat onder andere om De Drie Gezusters, Hotel de Doelen en De Groote Griet in Groningen. Uitspraak in deze Groningse faillissementszaak volgt op 28 april 2004.  

Kooistra betaalt    15 april 2004.
Kooistra heeft curator Reisenstadt 135.000 eurpo betaald om daarmee geld los te krijgen voor de schuldeisers van de Amsterdamse Oesterbar. Daarover loopt sedert februari 2004 een faillissementsprocedure. Grand café Heineken Hoek, op het Leidscheplein, werd gisteren 14 april 2004 ook al gesloten. Maar na betaling van ruim 100.000 euro ging de zaak ' s avonds weer open. Heineken Hoek zit in dezelfde bv als de Oesterbar.  

Beslaglegging Kooistra's zaken

Woensdag 14 april 2004 is - in het faillissement van de Oesterbar- door de Amsterdamse curator Reisenstadt beslag gelegd op De Heineken Hoek en Three Sisters op het Leidscheplein. Op 28 april dienen de volgende zaken aangaande enkele faillissementen in Groningen. Als Kooistra inderdaad aansprakelijk wordt gesteld kan hij de schulden uit de faillissementen oplossen. zie hieronder bij Aangifte tegen Kooistra

Aangifte tegen Kooistra    2 april 2004.
Het Brabants Dagblad heeft na een pagina breed interview [6 maart 2004] niet meer gerept over de procedure en de gerechtelijke uitspraak mbt 'de methode Kooistra'. 

We citeren vrij vertaald uit het NRC [3 april 2004], dat als kop heeft: 'Rol Kooistra bij failliette zaken'. In de aanhef van dat artikel staat dat Kooistra zich schuldig heeft gemaakt aan faillissementsfraude! Het gaat om acht zaken van de 'Verenigde Horecabedrijven Amsterdam BV', kortweg aangeduid met VHA.
Deze acht VHA-zaken, allen gesitueerd in Groningen, gingen op 9 december 2003 failliet. Deze hotels en café's werden gepacht van Plassania Beheer bv. Dat is - zoals bekend - Kooistra's horeca/onroerend goedbedrijf.
Oorzaak van dat faillissement, zegt curator Van der Molen, is dat de pachters lang geen -verplichte- premies afdroegen aan het GAK [later UWV] en evenmin de leveranciers betaalden. Daarop werd door het GAK faillissement aangevraagd van welke aanvraag het personeel niet op de hoogte was.

Terwijl Kooistra tot nut toe steeds volhield niets onoirbaars te hebben gedaan, stelt de curator daarentegen dat deze horecatycoon wel degelijk de onwettige handelingen heeft gepleegd.
Ergo: de exploitatie van deze zaken werd kort voor dat faillissement overgedragen aan twee andere bv's, waarin opnieuw twee bestuurders van de - op het randje van faillissement verkerende - VHA zaten.
Voor de curator is duidelijk dat die acht zaken - in strijd met de faillissementswet - aan de boedel zijn onttrokken met als enig doel uit dat faillissement te blijven! De voortgang van die bedrijven is gedurende die hele faillissementsprocedure geen seconde verstoord geweest, terwijl wel: én die twee bestuurders, als wel Plassania Beheer [lees Sjoerd Kooistra] erbij betrokken waren, aldus curator Van der Molen. die inmiddels strafrechtelijk aangifte heeft gedaan tegen de twee bestuurders en dat ook zal doen tegen Sjoerd Kooistra!

Kooistra: levensloop Kooistra
Sjoerd Kooistra is de zoon van een bakker uit het Drentse Norg, waar hij in 1952 werd geboren.
Dankzij een erfenisje raakte hij in de horeca. Momenteel exploiteert hij in grotere plaatsen in Nederland zoals Breda Nijmegen, Groningen, Tilburg en nu ook in Den Bosch 'De Drie Gezusters'. Dat is de naam voor disco' s in combinatie met café's en danssalons. Maar ook Amsterdam telt een groot aantal zaken van Kooistra.
Kooistra raakte in de horeca toen hij bij de dood van zijn vader in het Drentse Norg De Vluchtheuvel erfde. Rond 1980 startte hij in Groningen met enkele horecazaken, zoals De Drie Gezusters en hotel De Doelen. Deze zaken bracht hij onder in de onderneming Plassania. 

Kooistra's eerste financier werd Lex Goudszwaard in Rockanje. Maar door over prijsafspraken raakte hij met Goudszwaard in conflict. Kooistra vertrok bij de Financieringsmaatschappij Zuid-Holland. 
Begin jaren negentig kocht hij in de trendy én roze Amsterdamse Reguliersdwarsstraat de homozaken April en Oblomov en l'Entrée. Ook het Land van Walem op de Keizersgracht kwam bij diens onderneming. Daarop volgde de groei van de keten 'De Drie Gezusters' die ook in het Zuiden voet aan de grond kreeg.

twee tegenslagen voor Kooistra [2002]:
Van dat in 2003 geschat vermogen van 125 miljoen euro is iets [1,2 miljoen euro] afgeknabbeld door een fraude met fooien. Kooistra werd op 13 februari 2003 veroordeeld tot het alsnog betalen van premies volksverzekering over de fooien die zijn personeel tussen 1993-1997 hadden geïnd. Het verschil in uitbetaald loon en wat in de boeken stond geschreven was ook het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen [UWV] opgevallen. Het UWV int de premies volksverzekeringen ook over fooien.  

Uit verhoren van werknemers was het verschil gebleken tussen hun brutoloon en het bedrag dat aan de belastingen was opgegeven.

Volgens het Fooienbesluit van de fiscus dient fooiengeld gedeeltelijk te worden aangemerkt als loon. Kooistra heeft eveneens verzuimd over de maaltijden premie te betalen. Het totaal verzuimd te betalen premiesvolksverzekering bedraagt 1,2 miljoen euro.

Bosch' horecabesluit
Een andere tegenslag is dat de gemeente uitblijft met het afkondigen van een horecabesluit. De inhoud is voor Kooistra doorslaggeavend omdat hij rekent op een permanente nachtvergunning voor zijn nieuwe zaak ' De Drie Gezusters' in de Karrenstraat. Zo lang dat besluit uitblijft [na maart 2003 is het wederom met een maand verschoven] begint Kooistra niet aan de verbouwing. Dat horecabesluit- hoewel fel door de locale horeca bekritiseerd- is inmiddels wel afgekomen, maar in 2004 moet dat nog door de gemeenteraad worden bekrachtigd.
verbouwing aangevangen [april 2003]
Inmiddels- het is voorjaar 2003 is Kooistra begonen met het leegpellen van het pand Galaxy. De verbouwing is meteen na de bouwvakvakantie 2003 begonnen.Voorjaar 2004 was dan eindelijk het interieur grof weg gereed. Ook de gevel heeft ruw gezegd globaal het aanzien van hoe het moet worden, maar de inrichting laat nog op zich wachten [maart 2004].
Nieuwe zaken bij Kooistra's bezit [augustus 2003]
Hoppe en Dante, beiden aan het Spui in Amsterdam, zijn overgegaan naar Kooistra's imperium Dat bericht De Telegraaf 28 augustus 2003. Dante dat van Heineken is gaat oktober 2003 naar Kooistra en Hoppe pas in augustus 20024.
B. Kooistra in de problemen
Behalve de hierboven geregistreerde fraude met de afdracht van premies volksverzekering [uit fooien] die niet aan de belastingen zijn afgedragen, zijn er nog meer zaken die zich gaan opstapelen. Nagenoeg alle schrijvende media besteedden de afgelopen maanden [voorjaar 2004] aandacht aan de Groningse ondernemer. Dat leidde uiteindelijk tot een uitzending in NOVA [8 maart 2004] en een bezoek van Kooistra aan burgemester Job Cohen.

Hieronder een mediaoverzicht:
Sjoerd Kooistra: ’t lieverdje of de gewiekste ondernemer..?/den bosch, 8 maart 2004
 Horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra ontkent in alle toonaarden de golf van beschuldigingen die op zijn persoon worden afgevuurd. Hij zou pachters, huurders en relaties intimideren, afpersen, de fiscus influisteren, kortingen bedingen en eerdere verkoopbedragen terugeisen.
Kooistra verweerde zich maandagavond 8 maart 2004 in NOVA tegen de vertolker van die aantijgingen Jeroen Pauw.
‘Ik ben een zakenman, met een open boekhouding. Zwart geld gaat er bij mij niet om en alles wordt notarieel vastgelegd!’, aldus de ondernemer die 84 bedrijven heeft en 66 huurders. 
’U zit flink aan de prijs,’ zegt Pauw. Kooistra: ’Ik houd van zaken doen en daar gaat flink wat geld in om. Dat past nu eenmaal bij dit soort zaken. De laatste 20 jaar heb ik 30 miljoen euro geïnvesteerd en de laatste vijf jaar 23 zaken overgenomen.’
Dat zaken doen kreeg door het opvallend aantal faillissementen de bijnaam ‘de methode Kooistra’. De ondernemer: ‘Ik wil niet dat een pachter failliet gaat. Daar heb ik totaal geen belang bij, want de pachter blijft verantwoordelijk! Op die bv’s heb ik geen grip.’

Kooistra zegt al jaren gewend te zijn aan ‘die cafépraat’. ‘Je moet leren met afgunst om te kunnen gaan..’.
Morgen gaat Kooistra bij burgemeester Job Cohen op bezoek. De Amsterdamse burgemeester liet Kooistra’s zaken [20 in Amsterdam] inventariseren en nodigde hem uit om te vertellen ‘hoe het in elkaar steekt’, aldus NOVA. 
Op de slotvraag van Pauw of er nog iets te winnen valt, zegt Kooistra die de werkdag al om 7 uur begint: ‘We zijn bezig met een leuke formule. Momenteel bouwen we in Den Bosch** en Tilburg en ook al in Breda.’   

**Onderonsje Kooistra-Rombouts
Saillant detail is, dat indertijd zomer van 2002, bij de ophef over de nieuwe horecasluitingstijden [april 2002], de geruchten gingen dat Kooistra burgemeester Rombouts tijdens zijn vakantie in Zuid-Spanje had uitgenodigd. Kooistra, die in Marbella een landgoed heeft, zou bij Rombouts de dagelijkse nachtvergunning hebben bedongen.. Dat was echt een verhaal dat voortkwam uit jaloerse kringen.... Inmiddels is er een ander horecabesluit opgesteld dat komende zomer 2002 door de raad bekrachtigd gaat worden.

circus Kooistra [BD 6 maart 2004]
Het Brabants Dagblad komt- ná de andere media - ook met een levensbeschrijving en overzicht van frauduleus handelen van wat zij 'het circus Kooistra' noemt [6 maart 2004].

De redactie legt de manier van werken van Kooistra uit. Zodra een verpachte zaak failliet gaat, blijft de eigenaar buiten schot, want niet Kooistra gaat failliet maar de pachter. Dan neemt Kooistra zijn zaak weer terug en gat op zoek naar een nieuwe pachter. Alle kontrakten over bijv. techniek, bier- en koffierleveranties e.d. houdt 'de grote baas 'r in eigen hand en dwingt aanzienlijke kortingen af. Dat geld, dat feitelijk ook de pachter ten goed moet komen, steekt Kooistra volledig in eigen zak.
Die pachters zijn vaak beginnende en jonge ondernemers met weinig geld die amper de hoge pachtsommen kunnen betalen. Het valse van Kooistra is, zoals de media melden, dat hij ondernemers bij de fiscus zwart maakt zodra hij vermoedens heeft over zwart werken van die pachter, of dat hij in tweede instantie vindt dat ie slecht uit de transactie is gekomen.

NRC [1 maart 2004] Kooistra van chantage beticht
Kooistra speelt aan de belastingen informatie door wannneer zakenrelaties, die eerder met hem in zee gingen, transacties weigeren terug te draaien, of weigeren grote bedragen te betalen. Jonge ondernemers zijn vaak een gemakkelijke prooi voor chantage. Zeker als je zwart , kies je eieren voor je geld en betaal je maar aan je zakelijke superieur. Uit angst voor- soms represailles [Van Meesen], of een andere keer uit persoonlijke belang.
Deze redenering wordt opgezett door de directeur van Lenting & Partners. Dat is een horeca-adviesbureau. Directeur Lenting praat ook uit eigen belang en eigen ervaring met Kooistra. Lenting verkocht in 1995 zijn zaak De Stoof [Koningsplein Nijmegen] voor ruim 5 miljoen aan Kooistra. Kort na de verkoop begon Kooistra de helft van de koopsom terug te eisen.... Toen Lenting weigerde volgde er intimidaties en dreigementen met de fiscus. 
Kooistra reageert hierop dat het om kroegpraat gaat.
Oesterbar
Ook rondom het Leidsche plein rommelt het. Daar had Kooistra de Oesterbar die failliet ging. Dat faillissement wordt door curatoren in deze zaak onderzocht. Op 7 maart 2004 bericht de NRC dat het personeel van de Oesterbar die op 1 februari 2004 door faillissement moest sluiten, tegen Kooistra aangifte hebben gedaan van fraude en het leiden van een criminele organisatie. Zij vermoeden dat Kooistra het restaurant op het Leidscheplein met opzet failliet heeft laten gaan. Deze opzet, toegepast bij andere zaken, maak het de ondernemer mogelijk een doorstart te maken. 

De Volkskrant [7 december 2003] over Kooistra:
'Alleen schurken of sukkels lijken akkoord te gaan met de pachttarieven van horeca-koning Kooistra'. Kooistra werd door de Volkskrant op 7 november 2003 geafficheerd als eigenaar van 82 café' s waaronder Hoppe en Dante aan het Spui. Voorbije zomer 2003 werden hem acht etablissementen nabij het Amsterdamse Spui in de schoot geworpen. Kooistra kon er maar twee [topcafé's] van de acht gebruiken: Dante en Hoppe die voor hem niet eens een hoge omzet draaien.... De overige cafés koopt hij af met 200.000 duizend euro. De totaalkoopsom bedroeg 2.950.000 euro.
Intussen, zo schrijven Marc van den Eerenbeemt en Willem Beusekamp, failleren The Three Sisters op het Rembrandtplein en Three Sisters Pub en Ritz, evenals ook Bodega Keizer naast het Concertgebouw dat in een verbouwing verkeert Het zijn allen zaken die na een faillissement schoon worden opgeleverd voor een volgende kandidaat-pachter. Schoon betekent zonder schulden en duur personeel.... en zo volgen er nog een serie van twintig zaken verspreid over het land met name in Groningen, de bakermat van Kooistra. Kooistra kent het aantal faillissementen niet: 'Ik ben de pachter, niet de uitbater. Ik voel me niet aangesproken over wat die pachters aan troep achterlaten..
De man die ook eigenaar is van de Febo *zet in de hoofdstad steeds meer de 'Drie Gezusters'- zaken op. Kooistra koopt cafe's, zet er een nieuwe formule in en verhuurt de zaak met een nieuwe inrichting en verplicht brouwerijkontrakt aan ondernemers ook al hebben ze geen geld op zak. Het maakt hem niet uit wat die panden deden. Of een tent echt loopt kun je pas vaststellen als je er zelf eigenaar van bent, zo citeren de Volkskrantredacteuren.
*Febo: Inmiddels is Kooistra door de Febo buiten gezet.

Wordt de strop rond Kooistra strakker ?   22 maart 2004/
Maandag 22 maart 2004 diende een beroepszaak van Kooistra tegen de Belastingdienst in Emmen. Kooistra's onderneming Plassania Beheer maakte in een civiele procedure bezwaar tegen een beslaglegging van een verpachte pizzeria in Groningen. Kooistra beweerde dat die beslaglegging onterecht was, omdat hij de pizzeria verpacht had. Deze constructie wordt ook wel de 'Kooistra methode' genoemd. Kooistra vindt dat in geval van pacht niet hij maar de ondernemer in kwestie de belastingplichtige is en ook degene die voor een faillissement opdraait. 
De rechtbank in Assen bepaalde echter dat Kooistra wel degelijk fiancieel aansprakelijk gesteld kan worden. Voor de Belastingdienst is de constructie die Kooistra bedacht louter fictief. Die uitspraak in het vonnis van de Emmense rechtbank betekent een jurisprudentie voor alle andere Kooistra-zaken, maar de advocaat van Kooistra wuift die conclusie weg met 'nietszeggend'.
Intussen ligt de inrichting van De Drie Gezusters in Den Bosch al weer maanden stil. Het kan niet gezegd worden dat hier van een vlotte voortgang sprake is...




Terug naar boven