Sjoerd Kooistra haalde zijn eigen kassa leeg...

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-10-2010
Sjoerd Kooistra ooit grootste horecaondernemer van Nederland, maar met een schuld die rijkt naar de 150 miljoen. 

De NRC bericht vrijdag 15 oktober 2010 dat horecaondernemer Sjoerd Kooistra de afgelopen drie jaar 25 miljoen euro uit zijn eigen bedrijf heeft gehaald voor privégebruik. De krant haalt dat uit het eerste faillissementsverslag. 
Kooistra, die in juni 2010 zelfmoord pleegde,nam in 2008 12 miljoen, in 2009 10 miljoen en in 2010 3 miljoen euro op uit zijn bedrijf.  In september 2010 ging Kooistra's onderneming failliet. De curator schat de totale schuld tot nu toe op 150 miljoen euro.

De grootste horecaondernemer van Nederland was in conflict met Heineken over huurbetalingen van panden die de brouwerij van Kooistra huurde en doorverhuurde aan exploitanten. Heineken ontving geen huur meer van de exploitanten en stelde Kooistra daarvoor aansprakelijk. Tegelijk stopte Heineken met het betalen van de huur aan Kooistra. Die kon daardoor de rekeningen van andere schuldeisers niet meer betalen.
De grootste schuldeisers in het faillissement zijn de brouwerijen Heineken, Grolsch en InBev en de banken FGH, ABN Amro, de EHF en de Rijnlandse Hypotheekbank.
De FGH Bank heeft een vordering van ruim  €  36 miljoen ingediend en de vordering van Heineken zal meer dan € 36 miljoen bedragen. 

Enig erfgenaam en partner van Kooistra, Dick Loorbach, heeft de nalatenschap officieel geweigerd.