Zondagmiddagsalon: Rombouts over 'muzikale' jeugd en bestuursperioden

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-01-2011 | Gewijzigd op: 10-01-2011
In de zondagmiddagsalon in Achter de Kan in de Vughterstraat sprak burgemeester Ton Rombouts vrijuit over zijn jeugd in Waspik en -na de pauze- het aspect cultuur, waarvoor hij pas later meer het belang in zag.
Op de lagere school in zijn geboorteplaats Waspik lukte het niet zo goed met muziek. Het begon met blokfluit, maar het voorzingen om lid teworden van het jongenskoor leidde tot een teleurstelling.

Henk Langenhuijsen* ontving de burgemeester,  die als laatste verplichting op deze zondagmiddag de Nederlandse kampioenschappen veldrijden in St. Michielsgestel had bijgewoond en daarna ook nog het Literair Wielercafé van de Coureursclub Jeroen Bosch in Café De Unie had bezocht, waar Henk Lubberdink te gast was.

Een volgepakte zaal van Galerie 'Achter de Kan'.
Voorzitter van de Stichting Achter de Kan lichtte toe dat in het afgelopen jaar er minder bezoekers waren gekomen [ in 2008 750 en in 2010 500], maar dat de vriendenschaar zich had uitgebreid.
'Blijf komen want zonder jullie kan De Salon niet blijven voortbestaan,' zei Jan Nelissen tot de 50 gasten.

foto's © paul kriele, 9 januari 2011.
Docent Koning Willem 1-College Henk Langenhuijsen belichtte Rombouts zijn persoonlijk leven en daarin zijn culturele ambities: 'Ik besteed [beroepshalve] veel tijd aan cultuur, maar kom nauwelijks aan lezen toe'.
In het tweede deel kwamen Rombouts' bestuurlijke perioden in beeld.

Enkele feiten die in de Zondagmiddagsalon in beeld kwamen:
Den Bosch kan in 2016 bij de grote Jeroen Boschtentoonstelling nu al op elf werken van Bosch rekenen. Het zijn mondelinge toezeggingen, aldus Rombouts die de informatie kreeg van museumdirecteur Charles de Mooij.
'We hebben nog geen bruikleenovereenkomsten. In de wereld van de kunst kan nog van alles gebeuren bijv. een directeurswisseling,'gaf de burgemeester aan.

Elf Jeroen Boschwerken
'Het is niet gewoon  om zo lang van te voren al schriftelijke toezeggingen te doen, aldus Rombouts, die deze week naast een gesprekken met Nederlandse ambassadeurs ook bezoek had van twee ambassadeurs uit Europese landen, waaronder Spanje, en ook een bezoek heeft gebracht aan het Koninklijk Huis. Maar daarover wilde Rombouts in de zijlijn van de Zondagmiddagsalon niet veel kwijt.
Zijn kontakten moeten gezien worden in een verbreding van de organisatie van dit grote evenement waarvoor zo blijkt, ook in de hogere kringen draagvlak en representatie wordt gezocht. Te denken valt aan een [koninklijke] voorzitter of prinselijk ambassadeur van het [aanbevelings-] comité.

Terug naar cultuur waarvan Rombouts pas in zijn professionele functie als bestuurder het belang is gaan inzien.
Met name de dans boeit het echtpaar Rombouts zeer. Rombouts was van 1998-2008 bestuurslid van het Zuid-Nederlands Danstheater en is ook nog 5 jaar voorzitter geweest van het Kindertheater.
Rombouts: 'Ook dankzij de portefeuille veiligheid heb ik de legitimatie me met cultuur en economie bezig te houden. Niet alleen is het investeren in veiligheid een economisch belang. Het Jeroen Boschjaar 2016, waarvoor in de afgelopen week bij raadsleden die eerst mordicus tegen waren, nu instemming bestaat, zal economische effecten hebben.
Rechtstreeks: want zo komen er van elke tien uitgegeven euro vijf terug in het ondernemersklimaat. Zo'n evenement zet de stad op de kaart, het versterkt het imago en het trekt nieuwe bezoekers. De neveneffecten zijn nog ondefinieerbaar. Jeroen Bosch 2016 kan ons niet meer worden afgenomen,' zegt Rombouts stellig. 

En dan toch in het licht van de bezuinigingen:
De manier van de Haagse bezuinigingen vindt de Bossche burgemeester 'vreselijk'.
' Ik had een brief naar mijn Haagse CDA-collega's klaar liggen. Maar ik heb hem niet verstuurd. De stad moet nog vier jaar met dit kabinet mee. En we hebben nog zoveel van deze politici nodig..', zei Ton Rombouts tot slot. 'Alleen een sterk financiële stad, die een stevig cultureel beleid voert, kan een sociale stad zijn.'

En hier in Den Bosch?  Rombouts  sprak dat het '...naast een paar grote klappen [Muzerije, Divers, Boulevard, TheateradParade] nog meevalt, want in het cultureel ondernemerschap wordt sterk geïnvesteerd en de culturele infrastructuur blijft in stand.'

* Henk Langenhuijsen is bij het Brabants Dagblad medewerker cultuur voor de kunst- en stadsredactie en bij het KWIC docent Nederlands.


Terug naar boven