Bossche ijsco Spul van de Rul is terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-02-2010 | Gewijzigd op: 25-02-2010
"t Spul van de Rul is tot erkend smaakmaker uitverkoren. Dat gebeurde vaanvind 125febvruar02901 na afloop van de smaaktekst om het nieuwe ijsje Spul van de Rul te bepalen. Daartoe waren ongeveer 25 Bosschenaren in de Oranjegalerij uitgenodigd om uit drie smaken het nieuwe ijsje uit te kiezen.

Hierboven: De uitslag van de ijstest, die door ijsbereider Joep Biemans [r.] wordt aangedragen en door wethouder Bert Pauli wordt getoond [r.] In de serie van drie ijsco's, werd algemeen het tweede en meest romige ijsje tot winnaar uitgeroepen. De bijeenkomst in de Oranjegalerij van het stadhuis.

foto's © paul kriele, 25 februari 2010.
Initiatiefnemer Marcel Ploegmakers [r.]  die in deze samenkomst ook een historisch overzicht gaf van de generaties Dupuis en hun ijskoud ambacht.. Een toast na afloop op het nieuwe ijs dat past in het jaar 'Hoofdstad van de Smaak' en ook tot erkend 'Smaakmaker' is uitgeroepen.

Het ijsbolletje, dat geserveerd werd op schoteltjes en waar tussen elke smaaktest, water werd geserveerd, was bereid door een nationaal en ook internationaal erkend ijsbereider, tevens jurylid van diverse smaakcommissies en ooit zelf eigenaar van ijssalons, te weten Joep Biemans.
Na afloop werd eerst nog het nieuwe logo van 't Spul van de Rul van grafisch ontwerper Stefan van Ham van het ontwerpbureau 'Die zijn zo !' onthuld en werd er een toast uitgebracht op dit nieuwe romige Bossche ijsje. 
'Dat juist vanwege zijn roompercentage,' aldus Joep Biemans, 'door de meesten van de aanwezigen is uitgekozen'.

Boven en onder een van de 25 ijsproevers Tom van Eijk en echtgenote. Per serie kwamen de ijsco's op schoteltjes de Oranjegalerij binnen.
Hierboven: Mede ijsproevers vlnr Mechtild Stultiens, VVV directeur Rein de Laat en wethouder Bert Pauli.
Links: Presentator Harry van den Berselaar interviewt René Hanegraaf, zoon van Annie Hanegraaf-Dupuis [r], dochter van de ijscoman Franske en Gontje Dupuis over de smaak van de ijsbolletjes.

foto's © paul kriele, 25 februari 2010.

Tot slot van de bijeenkomst werd voor de maand maart 2010 de smaakmaker uitgekozen. Dat is Marina van Esch voorzitter van de Biologische Boerenmarkt, die in het gezelschap was van het Haarense ecologisch tuindersechtpaar Ben en Anna Eskens-Jooss.

De ontwerper van het logo van het nieuwe roomijs Stefan van Ham [l] van ontwerpstudio'' Die zijn zo!
Rechts op deze foto: Antwan Hoedemakers,  die van 'Die zijn zo! overstapte naar Artishock en de ontwerper is van het logo 'Hoofdstad van de smaak'.
Hierboven: De onthulling van het logo door de ontwerper ervan Stefan van Ham en wethouder Bert Pauli.
 
De Stadspijpers olv dirigent Norbert Kunst verluchtigde de avond met laat-middel eeuwse muziek. Het logo vermeldt niet alleen 'meesterlijk roomijs' ook staat erin: 'sinds 1893'.

Al op Koninginnedag keert de eerste ijscokar van De Rul terug in het Bossche straatbeeld en in het najaar volgt de andere die momenteel door het Technische Ministerie van de Oeteldonksche Club wordt gerestaureerd. Dankzij de inspannig van Marcel Ploegmakers [tevens initiatiefnemer van de terugkeer van dit verdwenen Bossche fenomeen] zijn ook de twee karren van Frans Dupuis en diens nazaten teruggekeerd in Den Bosch.

zie bericht  IJscokarren voor initiatief van de terugkeer van de ijscokarren van 'de Rul'.

 
Marina van Esch [l.] met de ecologische tuinders Ben Eskens en Anna Jooss uit Haaren.
foto's © paul kriele, 25 februari 2010
Marina van Esch, de voorzitter van de Biologische Boerenmarkt, is tot de smaakmaker van de maand maart 2010 uitgeroepen.Terug naar boven