Bossche VVV is spraakmakend en smaakmakend

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-03-2010 | Gewijzigd op: 30-03-2010
De Bossche VVV organiseert dit jaar enkele evenementen die in het teken staan van regioproducten. De activiteiten sluiten aan op de titel 'Hoofdstad van de Smaak', die de stad voor 2010 verwierf. In dit jaar werd de VVV al twee keer met het predikaat 'Erkend smaakmaker' vereerd: vanwege de expositie[in De Moriaan]** en vanwege de smaakwandeling die zich richt op Bossche producten. Zo vertelt VVV-informatrice Milou de Laat.
** Voor expositie 'Alles is Koek' zie hieronder

Er zijn een aantal wandelingen, zoals een smaakwandeling die op zaterdag 27 maart 2010 werd gelopen.
en later dit jaar ook een 'hartige hapjes wandeling'.
Een erg unirk en culinair evenement wordt de 'Brabant Smaakmakend'. Op 22 april 2010 wordt op unieke plekken gedineerd. Daar zullen de VIPS van die locatie, bijv. van een sportclub [FC DenBosch, of Eiffel Towers] de gerechten serveren.
Op 29 mei 2010 staat een wandeling rond het hernieuwde Bossche ijs 'Spul van de Rul' gepland. Die tocht wordt opgeluisterd met de introductie van het hernieuwde Bossche ijs 't Spul van de Rul. Bij die gelegenheid zal een boekje over de traditie van dat Bossche ijs en van de terugkeer van de ijscokarren van de familie Dupuis worden gepresenteerd. Ook is er bij die gelegenheid een expositie van miniatuur ijscokarren.

Den Bosch is dit jaar Hoofdstad van de smaak.. Activiteiten waarmee de VVV het predikaat 'smaakmakend' verwierf: de expositie met Bossche producten  en de 'smaakwandeling'.

De tocht van zaterdag 27 maar 2010 startte bij de VVV waar een expo over regioproducten loopt. VVV-informatrice Milou de Laat vertelt over de activiteiten die de VVV dit jaar opezet. Met name richt zij haar promotiepijlen op de Bosschenaren.

Tijdens de wandeling maken de veertig deelnemers, die afkomstig blijken te zijn uit onder meer  Schijndel en Horst in Limburg, kennis met Bossche producten. Onder leiding van stadsgids John Vermulst worden bezoeken afgelegd aan 't Kupke op de Schapenmarkt. Daar deelt bakker Harry van Berkel van deze oudste Bossche bakkerij, de door hem geproduceerde Bossche kus uit. 

Op de Schapenmarkt werd bij een van de oudste Bossche Banketbakkers  't Kupke de Bossche kus geproefd. foto's © paul kriele, 27 maart 2010.
In de Ridderstraat was er een stop bij de snoepwinkel Tum Tum, waar de Bossche babbels rondgingen.. Op het bruggetje over de Binnedieze in 'In de Boerenmouw' vertelde Vermulst over de perikelen in de jaren 60 rond het behoud van de Binnendieze die aanvankelijk gedempt dreigde te worden. In die sfeer las Vermulst het gedicht 'Mijn lief' voor van Eef Leonard [pseudoniem voor Frans Hummelman]. 

Vervolgens werd aangelegd bij de snoepwinkel TumTum [Ridderstraat],  Bakker Korengoud [Hinthamerstraat] met de Bossche moppen, bij  de Broodspecialist van Bakker Daniel van Schijndel, die de koekwaus laat proeven en in café Cordes, waar vroeger Jan de Bakker de Bossche koek maakte.
Op het einde van de tocht was er een verfrissende afsluiting bij de stadsbrouwereij 't Kolleke in de Kruisstraat. Daar kregen de deelnemers een blond biertje van brouwer Jan van Kollenburg aangeboden.
Onderweg en tussen de bedrijven door verstrekte John Vermulst op sappige en boeiende wijze anekdoten en feiten uit de Bossche stadsgeschiedenis.

Bij bakker Korengoud in de Hinthamerstraat werden de Bossche moppen geproefd.   Vermulst deelt Bossche moppen uit o.a. aan  een Limburgse bakker, Bakker geheten, uit Horst.
Links en boven: de deskundige uitleg over het pand en over de bakkerij in de Hinthamerstraat  door bakker Daniël van Schijndel van de Bossche Broodspecialist waar de bezoekers een Bossche koekwaus mochten proeven.

foto's © paul kriele, 27 maart 2010.

Cafe Cordes was voorheen de bakkerszaak van Jan de Bakker die de beroemde Bossche koek bakte. Maar een bakker bakt zijn producten uit zijn hoofd. Bij diens dood ging het recept van de koek verloren. Maar zijn kleinzoon vond bij een verbouwing van het bovenhuis achter het behang [..]  de receptuur terug.

Café Cordes op de Parade: Bossche Koek proeven op de plek waar die eertijds door Jan de Bakker gebakken werd. Boven en onder: gastvrij onthaal met een blond biertje  bij de stadsbrouwerij van Van Kollenburg 't Kolleke in de Kruisstraat.
De brouwerij in de Kruisstraat  en rechts café bar Le Duc van Van Kollenburg sr. en jr.. foto's © paul kriele, 27 maart 2010.

RTL en dagbladen [o.a. Reformatorsch Dagblad] besteden dit jaar aandacht aan de originele opzet van de Bossche VVV.

-RTL-4 komt op 4 april [17.00 uur] met een compilatie terug op de Hoofdstad van de smaak. Half april is er in de Brabanthallen een expositie tijdens de beurs House Vision. De opzet van die promotie is om het bezoek aan de stad  te stimuleren.-
House vision heeft ook opnamen gemaakt in De Raadskelder waar chef kok John Gerritse momenteel veel regioproducten bereid en in het restaurant serveert en promoot.
-Jaarlijks [voorjaar] brengt het Reformatorisch Dagblad een bijlage uit waarin aandacht wordt besteed aan de hoofdsteden van Nederland en waarin diverse uitstapjes worden beschreven.

*Expositie 'Alles is koek'
Op zaterdag 17 april 2010 opent bakkerszoon en archiefmedewerker Rob van de Laar de expositie ‘Alles is Koek’ in de Moriaan. Rob van de Laar wordt daarbij geassisteerd door de kunstenares Leonie van Wijk. De VVV heeft ook tal van Brabanders uitgenodigd die ‘Koek’, ‘Cooke’ of ‘Koeken’ heten.

De kaft van het boekje 'Alles is Koek' en de auteur Leonie van Wijk, studente aande  Kunstakademie.

Tot 30 oktober 2010 is de expositie in de VVV winkel te zien. Daar worden de bezoekers door Leonie van Wijk (studente aan de kunstacademie) aan de hand genomen. Van EWijk presenteert een beeldroman met haar persoonlijke impressie over het verloren recept van de Echte Bossche Koek door Jan de Backer. Een lichtelijk geromantiseerd en gedramatiseerd beeldverhaal, hoe Jan de Backer zijn recept van de Echte Bossche Koek verloor.

Terug naar boven